Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Pot obtine eticheta ecologica si detergentii pentru masini de spalat vase, detergentii universali si detergentii pentru grupuri sanitare, dar si incaltamintea, produsele textile, saltelele de pat, lampile electrice, vopselele si lacurile utilizate pentru interioare si exterioare, hartia copiativa, grafica si absorbanta, materialele pentru pardoseli rigide.
Exista si servicii care pot obtine eticheta ecologica. Acestea sunt serviciile pentru cazare turistica, serviciile de camping etc.
Pentru fiecare produs in parte exista o decizie care stabileste criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice.
Criteriile pentru acordarea etichetei
Firmele care vor sa obtina eticheta ecologica se adreseaza Ministerului Mediului. Pentru acordarea etichetei este necesara intocmirea unui dosar care sa contina rezultatele testelor prevazute in decizia specifica pentru fiecare produs.
Testarile se realizeaza in institutele specializate, care detin laboratoare acreditate. Evaluarea dosarului se realizeaza de catre Comisia Nationala de Acordare a Etichetei Ecologice, iar daca produsul indeplineste toate criteriile se acorda eticheta ecologica. Din momentul in care operatorul economic inainteaza dosarul complet catre minister, acordarea etichetei ecologice dureaza aproximativ doua saptamani.
Una dintre conditii este ca produsele realizate, comercializate sau distribuite sa aiba un impact redus asupra mediului. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca printre criterii nu se numara vechimea sau dimensiunea firmei, ci eticheta se obtine numai daca produsele indeplinesc criteriile prevazute in deciziile specifice pentru fiecare grup de produse/servicii.
Pentru fiecare grup de produse/servicii sunt publicate Decizii subsecvente Regulamentului 1980/2000, ce stabilesc criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul respectiv.
“In general, pentru a primi eticheta ecologica, un produs/serviciu trebuie sa indeplineasca criterii generale ecologice si de performanta, astfel incat sa se poata demonstra urmatoarele: potential ridicat de protectie a mediului; avantaje competitive pentru producatorii de bunuri sau prestatorii de servicii; cerere mare de consum sau utilizare finala prin volumul mare de vanzari”, spune Geta Diaconu.
Ea adauga faptul ca seriile de criterii ecologice prevazute pentru un grup de produse sunt valabile pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, revizuirea criteriilor realizandu-se in functie de progresul tehnic al produselor.
Costurile
Orice cerere de acordare a etichetei ecologice europene este supusa platii unui tarif, in functie de costurile de procesare a acesteia. In acelasi timp, orice operator economic care a obtinut eticheta ecologica europeana plateste autoritatii competente un tarif anual de utilizare a acesteia.
Tariful pentru procesarea solicitarii reprezinta echivalentul in lei a 300 de euro, insa exista si reduceri care se aplica pentru companii. Intreprinderile Mici si Mijlocii pot obtine o reducere de 25%. Aceasta reducere nu este cumulativa. In cazul tarifului anual pentru utilizarea etichetei ecologice europene, taxa este de 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului.
Exista si reduceri care sunt cumulative si se aplica tarifului anual, fara a depasi in total 50%. Reducerile sunt de 25% pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si de 15% pentru operatorii economici inregistraţi conform Ordinului nr. 50/2004 privind Stabilirea procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si audit (EMAS) in vederea participarii voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, cu modificarile ulterioare, sau ale standardului roman SR EN ISO 14 001/2005.
Alte reduceri care se aplica merg pana la maxim 25%, acordate primilor trei operatori economici care obtin eticheta ecologica pentru o grupa data de produse/servicii. Exista si reduceri care merg pana la 30%, in cazul in care produsului respectiv i s-a acordat, de asemenea, o alta eticheta ecologica in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 14 024.
Reprezentantii Ministerului Mediului precizeaza ca tariful pentru depunerea solicitarilor si tarifele anuale nu includ costurile incercarilor si verificarilor necesare pentru produsele care fac obiectul incercarilor, aceste costuri fiind suportate de catre operatorii economici.
Intreprinderile Mici si Mijlocii pot obtine finantari publice de pana la 65% pe o perioada de trei ani, pentru obtinerea etichetei ecologice prin "Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale" (program de cofinantare) derulat de Ministerul Economiei.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Etichetarea ecologica nu este obligatorie si incurajeaza vanzarea de produse prietenoase cu mediul.
Firmele care doresc obtinerea etichetei ecologice se adreseaza Ministerului Mediului.
Exista doar anumite categorii de produse si servicii care pot fi etichetate ecologic.
De la depunerea cererii, acordarea etichetei ecologice dureaza aproximativ doua saptamani.
Tariful pentru procesarea solicitarii reprezinta echivalentul in lei a 300 de euro.
Intreprinderile mici si mijlocii pot obtine finantari publice de pana la 65% pe o perioada de trei ani.
In Romania s-au acordat pana acum cinci etichete ecologice.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 06 Septembrie 2009 la ora 21.53