Cum vor functiona voucherele de vacanta


Fata de primele de vacanta, pentru care atat angajatorii, cat si angajatii, platesc impozite si contributii sociale care ajung pana la 80% din suma bruta totala, voucherele de vacanta sunt impozitate doar cu 16% (impozit pe venitul salarial).

 

Dupa ce Legea voucherelor de vacanta a fost adoptata la sfarsitul lunii iunie, pe 28 iulie au fost aprobate printr-o Hotarare de Guvern normele de aplicare a legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta angajatilor din sistemul privat si bugetar, completand si adaptand astfel normele de implementare cuprinse in Hotararea Guvernului 215/2009.

Reprezentantii Edenred, emitent de tichete si carduri de beneficii extra-salariale, spun ca, potrivit legii si normelor sale de aplicare, voucherele de vacanta vor inlocui toate primele de vacanta, atat in companiile private, cat si in institutiile publice.

Companiile si institutiile publice vor putea oferi fiecarui angajat vouchere de vacanta in valoare de pana la sase salarii minime brute pe economie, adica 6.300 de lei pe an per angajat.

Voucherele de vacanta emise de Edenred pe hartie vor fi personalizate cu numele si CNP-ul salariatilor beneficiari, iar valoarea nominala a fiecarui voucher va fi intre 10 lei si 50 de lei (multiplu de 10). in acest fel, angajatii nu vor fi nevoiti sa cheltuiasca toate voucherele odata, putand astfel cumpara mai multe vacante.

Voucherele emise pe cardurile Edenred Ticket Vacanta vor permite plati de orice valoare, nu neaparat multiplu de 10 lei.  Cardurile vor putea fi reincarcate periodic cu sumele oferite de companii salariatilor, simplificand astfel distribuirea acestui beneficiu extra-salarial catre angajati.

Atat voucherele de vacanta pe hartie, cat si cardurile vor putea fi cheltuite in peste 2.000 de unitati turistice afiliate: pensiuni, hoteluri si agentii de turism, care deja au acorduri de acceptare cu compania emitenta Edenred.

Angajatii vor putea plati cu vouchere de vacanta servicii turistice de cazare, sejururi incluzand cazare si masa, circuite turistice, sau pachete turistice complexe care includ si servicii balneare sau de agrement turistic. Este obligatoriu ca pachetele achizitionate cu vouchere de vacanta sa includa cazare.
 

Modificari aduse de noua lege a voucherelor de vacanta
Ca noutate, atat angajatii din sectorul public, cat si angajatii din companiile private, vor avea dreptul sa primeasca vouchere de vacanta.

De asemenea, noua legislatie elimina restrictia ca doar companiile care au inregistrat profit in anul anterior sa poata oferi salariatilor vouchere de vacanta.
 

Vouchere de vacanta de 300 - 400 de milioane de euro anual, cheltuite in Romania
Aparitia voucherelor de vacanta, care vor inlocui toate primele de vacanta acordate si in sectorul public, si in sectorul privat, va avea un impact puternic de revigorare a turismului romanesc.

"In functie de ritmul in care companiile si institutiile publice din Romania vor incepe sa acorde salariatilor vouchere de vacanta, valoarea acestei piete ar putea ajunge la 300 - 400 de milioane de euro anual, in primii ani de aplicare a legii. Toate aceste sume vor fi cheltuite in turismul romanesc, ceea ce nu se intampla cu primele de vacanta acordate in numerar. Mai mult, toate sumele acordate sub forma de vouchere de vacanta, atat pe hartie, cat si pe card, vor fi cheltuite corect, fiscalizat, contribuind enorm la diminuarea platilor informale in turism", spune Vianney du Parc, directorul general al Edenred.

El mentioneaza ca urmatorul pas necesar dupa aparitia normelor este ca Ministerul de Finante sa emita Criteriile de Autorizare, pentru ca unitatile emitente sa poata emite voucherele si cardurile de vacanta.

"Cel mai probabil, in vacantele de iarna angajatii vor putea deja merge cu vouchere si carduri Ticket Vacanta", mai spune Vianney du Parc.

Grupul Edenred emite vouchere, tichete si carduri preplatite pentru beneficii extrasalariale in 42 de tari. In 2014, volumul emis de Edenred la nivel mondial s-a ridicat la 17.7 miliarde de euro. In Romania, peste 30.000 de companii acorda salariatilor lor diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii