Fonduri europene pentru proiecte din turism
Daca ai o afacere in domeniul turismului, poti obtine finantari pentru sume cuprinse intre 7.000 de lei si 85 de milioane de lei. Pentru asta sunt disponibile 15 operatiuni din cadrul a patru Programe Operationale.
Prin cele 15 domenii majore de interventie, activitatile eligibile incep de la pregatirea angajatilor si ajung pana la constructii si conectarea la internet sau achizitionarea de echipamente IT.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane
Unul dintre programele prin care se ofera finantari in domeniul turismului este Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Acesta cuprinde patru domenii majore de interventie prin care pot solicita finantare cei cu afaceri in turism:
• 2.3 “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, “Acces si participare la formare profesionala continua”
• 3.1 “Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, “Promovarea culturii antreprenoriale”
• 5.1 “Promovarea masurilor active de ocupare”, “Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare”
• 5.2 “Promovarea masurilor active de ocupare”, “Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”
Toate aceste patru domenii majore de interventie sunt de tip strategic - implementate de la nivel national, sectorial sau multiregional.
In cazul acestor patru domenii de interventie se pune accent pe promovarea proiectelor in parteneriat, inclusiv cele prin cooperare transnationala. Partenerii pot fi nationali sau/si transnationali, iar proiectul trebuie sa fie elaborat de ambii parteneri.
Reprezentantii Agentiei de Monitorizare a POS DRU spun pentru startups.ro ca, in proiectele finantate, o atentie speciala este acordata somajului de lunga durata, care, in Romania, inregistreaza rate peste media din Uniunea Europeana.
Programul Operational Regional
Un alt program prin care sunt disponibile finantari in turism este Programul Operational Regional (POR). Acesta are doua domenii de interventie de unde cei din turism pot cere finantare:
• 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”
• 5.2 “Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”
Ghidurile Solicitantului pentru aceste domenii de interventie au fost publicate anul trecut (pe 2 noiembrie pentru primul si pe 30 octombrie pentru al doilea domeniu de interventie).
Pentru ambele domenii de interventie cererile au inceput sa se depuna din 23 noiembrie anul trecut si continua pana la epuizarea fondurilor disponibile pentru primul domeniu si pana la depasirea cu 50% a alocarii financiare regionale pentru al doilea domeniu.
Pentru domeniul de interventie 5.2, Autoritatea de Management pentru POR a suspendat depunerea cererilor de finantare in regiunea de dezvoltare Nord-Est, din 29 decembrie anul trecut, iar din 25 februarie acest an, le-a suspendat si pentru zonele Sud Muntenia, Nord-Vest si Centru.
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului precizeaza pentru startups.ro ca Ghidurile solicitantului de pe site-ul Autoritatii de Management a POR sunt valabile si recomanda ca acestea sa fie luate drept reper de catre solicitanti eligibili.
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice
Cei din turism se pot finanta si prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, putand apela la opt operatiuni sau actiuni:
• 1.1 Un sistem inovativ si eco-eficient de productie (a. Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor; b. Sprijin Financiar Acordat pentru Implementarea Standardelor Internationale in IMM-uri; c. Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare)
• 1.3.b Un sistem inovativ si eco-eficient de productie (Dezvoltarea unui antreprenoriat sustenabil, operatiunea Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor)
• 1.3.3 Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile:
- actiunea 1: Sprijin financiar nerambursabil intre 1.075.001 lei - 6.450.000 lei pentru intreprinderi mici si mijlocii
- actiunea 2: Sprijin financiar nerambursabil de pana la 1.075.000 lei pentru intreprinderi mici si mijlocii
• 3.1.1 Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul public si privat (Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei, operatiunea Sprijinirea accesului la internet si servicii conexe)
• 3.3.1 Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul public si privat (Dezvoltarea e-economiei, operatiunea Sprijin pentru implementarea sistemelor IT&C integrate si a altor aplicatii online pentru managementul afacerilor)
• 3.3.2 Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri.
Sumele disponibile pentru finantarile din domeniul turismului:
Sursa: Autoritatile de Management ale celor patru Programe Operationale Regionale, Ghidurile Solicitantului si Ministerul Turismului
* 30%, dar maxim 70.000 euro/ proiect, in agroturism, si 50%, dar maxim 200.000 euro/proiect in turismul rural
** Suma minima este de 6,4 mil. lei pentru proiectele din mediul rural, 0,7 mil. lei putand fi pentru cele din urban sau in statiuni turistice balneare, climatice si balneo-climatice.
*** Procentul variaza in functie de dimensiunea intreprinderii si de regiunea de unde este aceasta.
**** Procent din valoarea proiectului, variind in functie de zona unde este implementat proiectul.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Cei din turism isi pot finanta afacerile din fonduri europene prin 15 operatiuni din cadrul a patru Programele Operationale.
Sumele pe care le pot primi cei din turism pornesc de la 7.000 lei si ajung pana la 85 milioane lei.
Reprezentantii Autoritatilor de Management spun ca ghidurile solicitantului publictate pe site-urile acestora sunt valabile, insa trebuie consultate de fiecare data cand se lanseaza un apel de depunere a proiectelor.
In cazul unora dintre operatiuni, solicitantul poate cere o prefinantare sau un avans si poate beneficia si de ajutorul de stat.
Pe langa firme, la masura 313 din PNDR pot depune solicitari si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici, care se angajeaza ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.