Noua pasi pentru alegerea primilor angajati


Ai propia ta afacere. Intr-un fel, aceasta poate fi considerata “copilul tau”, daca ar fi sa traducem expresia des folosita de antreprenorii americani in acest context, “It’s my baby!”. Este copilul tau, pe mana cui il vei lasa? Asta ar trebui sa fie intrebarea care sa-ti conduca strategia de selectie a celor pe care ii vei angaja in noua ta afacere.

 

Emma Juravle, consultant in cadrul companiei de resurse umane VON Consulting, enumera, pentru startups.ro, noua pasi pe care ar trebui sa ii urmezi in alcatuirea unei echipe de succes.

1. Fa-ti mai intai temele: gandeste-te ce faci tu in companie si ce vei putea face mai departe (tine cont ca vei fi din ce in ce mai ocupat/a!). Ce activitati raman descoperite?

2. Imparte activitatile din companie si incearca sa definesti cateva posturi, apoi plaseaza anunturile de recutare.

3. Invita la interviu cat mai multi dintre candidati. De obicei, regula este sa dai deoparte CV-urile care nu par sa aiba vreo legatura cu anuntul postat de tine. Dar, in cazul unui start-up, este bine ca intai sa-l intrebi pe candidat, intr-un scurt interviu telefonic, de ce a considerat ca postul anuntat de tine i s-ar potrivi. S-ar putea sa ai surprize placute, mai ales daca vei tine cont de "criteriile de selectie" pe care ti le vom sugera mai jos.

4. Incepe interviul prin a-l asculta cu atentie pe cel/cea din fata ta, cam un sfert de ora, vorbind despre el insusi, ce-l motiveaza, ce-a facut si vrea sa faca mai departe. Daca iti inspira incredere, povesteste-i care este ideea din spatele afacerii tale.

5. Fii atent ce te intreaba (daca te intreaba) legat de “copilul tau". Ai nevoie de oameni curiosi, pe care ii intereseaza realmente soarta firmei din care fac parte. Acum poti vedea daca intrebarile sunt inteligente, adecvate, daca persoana din fata ta "se prinde" repede, daca este cu adevarat interesata sa stie mai multe despre un loc in care isi va petrece cel putin opt ore pe zi.

6. Roaga persoana intervievata sa se gandeasca putin si sa iti raspunda la o intrebare-problema. Inventeaza ceva, o situatie ipotetica. Te intereseaza capacitatea persoanei din fata ta de a rezolva probleme.  Poate raspunsul nu va fi perfect, insa, este ceva ce tu stii si candidatul trebuie sa fie prevenit: noul lui loc de munca, fiind o afacere abia inceputa, va implica, mai mult ca sigur, multe probleme cu care se va confrunta zi de zi. Nu va fi un job usor, in care totul va merge ca pe roate din prima zi, si nimeni altcineva nu va fi acolo sa rezolve problemele in locul lui/ei.

7. Intreaba cum si-ar organiza singur/a activitatea. Ce reguli ar urma? Pui pe picioare o noua afacere, deci cauti oameni care sa creeze, de la zero, impreuna cu tine, o noua lume, cu regulile ei, o organizatie de succes.

8. Intreaba ce ar face daca ar avea puterea de a decide ceva de importanta majora pentru firma? Cum ar gandi? Ar fi in stare sa faca asta? Pasiunea, dedicarea, puterea de a depasi greutatile, toate aceste calitati pe care le vrei de la cineva de a carui munca depinde "copilul tau", se vor regasi in cineva care iti va trata afacerea cu aceeasi responsabilitate ca si cum ar decide pentru firma proprie. Numai asa veti creste impreuna.

9. Intreaba de ce crede ca afacerea ta ar putea avea succes? Cineva care crede in succesul ideii tale va sti cum sa faca fata si perioadelor mai grele si va avea atitudinea necesara pentru a pune lucrurile in miscare.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii