(1) Profesionist dincolo de business


De multe ori ma gandesc cu nostalgie la inceputurile carierei mele de antreprenor. Terminasem Facultatea de Electronica, la Politehnica, in 2000, iar primul meu loc de munca a fost acela de cercetator la un institut de cercetare in domeniul fizicii atomice.

La scurt timp dupa angajare, vazand cum functionau lucrurile in cercetare, am realizat ca acest traseu profesional, fara satisfactii si perspective de dezvoltare, nu este pentru mine si am hotarat sa ma indrept spre antreprenoriat, impreuna cu cel mai bun prieten. In acel moment, nu stiam ce inseamana sa detii o firma, cu atat mai putin sa poti sa dezvolti un business. Poate acest aspect a fost, intr-un fel, pozitiv, pentru ca m-a ajutat sa pornesc la drum fara ezitare, fara teama de esec.

In 2002, cand am infiintat Bit Solutions, piata era fragmentata, iar firmele concurente intelegeau prin servicii IT doar curatarea de praf a unui calculator, o data pe luna. Inca din primul an de infiintare, am vrut sa aduc pe piata ceva diferit de ceea ce exista in piata de IT in acel moment, si anume conceptul foarte nou de servicii integrate de IT si consultanta. La acel moment nu realizam, insa, ca - prin ceea ce doream sa fac - nu imi propuneam doar sa devin un furnizor de servicii IT de calitate, ci creionam de fapt viziunea firmei.

Imi amintesc de primul client castigat printr-o recomandare de la un amic.  Nu stiam exact care sunt clauzele unui contract de prestari servicii, ce inseamna acesta, dar stiam un singur lucru: ca trebuie sa fiu foarte bun si sa contribui cu toata experienta mea in IT, la dezvoltarea afacerii clientului meu. Lucrurile erau foarte simple: “eu centram, eu dadeam cu capul”.

Anii au trecut, am castigat din ce in ce mai multi clienti, firma a crescut, iar lucrurile s-au complicat. Daca la inceput deciziile pe care le luam impreuna cu asociatul meu se bazau doar pe valorile individuale, pe masura ce firma s-a dezvoltat si ne-am extins echipa, am constatat ca este din ce in ce mai dificil sa imprimi celor cu care lucrezi propriile convingeri. Nu intotdeauna am reusit acest lucru. Am constatat ca, dincolo de stabilirea de proceduri clare, lucrul cu oamenii este plin de provocari si am decis ca trebuie sa stabilim care sunt obiectivele noastre de dezvoltare si sa evaluam daca angajatii sunt dispusi sa ne urmeze. Am realizat, de asemenea, ca trebuie sa trecem de la un tip de management romanesc (patronul e seful), la managementul profesionist bazat pe obiective si strategii cunoscute de toti angajatii. 

Pentru a ajunge unde mi-am propus, avand un profil tehnic, de inginer, am urmat cursuri de administrare a afacerilor si leadership, lucru care a dus la o intelegere profunda a modului in care se conduce o companie. Am inceput treptat sa structurez firma pe functiuni, sa stabilesc obiective de performanta pentru fiecare departament si sa ii ajut pe cei din echipa sa le atinga, investind resurse si timp in dezvoltarea lor. 

Daca ar fi sa o iau de la inceput? Sigur ca as alege cariera antreprenoriala. Am acest lucru in sange si imi place in general sa imi asum responsabilitatea si pentru realizari, dar si pentru esecuri.

Vrei sa pornesti la drum? Nu mai sta pe ganduri! Lucrul acesta iti poate schimba viata.

Florin Scarlat este General Manager in cadrul companiei Bit Solutions, o firma de servicii de outsourcing IT.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Citeste aici  alte articole din "Jurnal de start-up".


Nu exista comentarii