(9) 9 pasi in motivarea echipei


Tot mai multi manageri si antreprenori inteleg azi ca motivarea este unul din factorii esentiali pentru a genera performanta in echipa pe care o coordoneaza. Dar cum poti tu, in calitate de lider, sa-ti motivezi echipa sa-si atinga obiectivele - dincolo de simpla motivare salariala?


Si, mai ales, cum sa nu ii DE-motivezi, evitand sa faci greseli care pot distruge performanta si moralul angajatilor? In cadrul unei companii de servicii de outsourcing IT, echipa este totul. De multe ori, in gestionarea proiectelor IT, cele mai  complexe probleme sunt cele de resurse umane. Iata mai jos cateva modalitati prin care poti sa iti motivezi echipa:  

1. Sa crezi cu adevarat in obiectivele echipei tale!

Crezi in ceea ce doresti ca echipa ta sa realizeze? Crezi ca obiectivele tale sunt realiste?  Daca nu, gandeste-te mai bine, pentru ca echipa ta va simti nesiguranta!

Poti spune cuvintele potrivite, dar limbajul tau corporal si comportamentul general te vor da de gol. Pe de alta parte, daca te dedici cu adevarat si daca crezi in obiectivele tale, echipa ta va simti acest lucru si va reactiona in consecinta.

2. Comporta-te exact asa cum iti doresti sa o faca echipa ta!

Nu fi ipocrit! Condu prin exemplu! Iti doresti ca echipa ta sa interactioneze profesionist cu clientii. Dar tu o faci? Daca le ceri sa munceasca ore suplimentare, stai si tu alaturi de ei. Dimineata daca stabilesti sa incepeti lucrul la o anumita ora, vino la ora respectiva,  nu intarzia doar ca esti sef. 

3. Fii clar in privinta obiectivelor tale!

Cauta ca intodeauna obiectivele pe care le fixezi sa fie SMART. E greu ca echipa ta sa-si atinga obiectivele daca acestea sunt neclare sau necunoscute pentru ei.

Mai mult de atat, este greu sa ii faci sa fie de acord cu aceste obiective daca nu stiu ce semnifica. Asigura-te ca echipa ta stie ce astepti de la ea! Daca-ti poti cuantifica obiectivele astfel incat sa poti masura cat de bine te-ai descurcat, in comparatie cu asteptarile, cu atat mai bine.

4. Ia feedback de la membri echipei!

Daca nu iti spun membri echipei, s-ar putea sa nu ai habar sau sa ai doar o idee despre cat de clar esti si ce impact ai. Putinora dintre noi le place sa asculte vesti proaste sau critici, dar daca exista vreo problema in ceea ce facem, este important sa aflam despre aceasta.  

Atunci cand discuti despre probleme cu echipa, nu “impusca mesagerul”! Atunci cand asculti un membru al echipei, separa problema sau mesajul de persoana! In mod similar, atunci cand cineva iti ofera sugestii sau discuta despre probleme, incearca sa iti detasezi persoana si ego-ul de discutie! Daca “impusti mesagerul”, tot ceea ce vei fi reusit sa faci este sa iti faci echipa sa devina si mai refractanta cand ar trebui sa vorbeasca sincer cu tine pe viitor.

5. Stabileste si comunica asteptarile tale!

Asigura-te ca membri echipei tale stiu ce sa astepte de la tine! Daca stiu acest lucru, sunt mai putine sanse ca ei sa fie suprinsi neplacut sau dezamagiti.

Presupunand, de la punctul precedent, ca ai avut o discutie cu un membru al echipei, care ti-a facut cateva sugestii. Unele dintre acestea sunt executabile (astfel ca ai putea sa le pui in practica), dar altele nu sunt. Inainte sa porti aceasta discutie, ar fi bine sa iti instiintezi echipa ca ii vei asculta, dar este posibil sa nu adopti toate sugestiile lor. Te-ai gandi ca ei sunt constienti de acest lucru, dar este mai bine sa fii clar. Mai departe, daca vei adopta una dintre sugestii, asigura-te ca va sti toata lumea despre acest lucru! 

6. Sa cunosti diferenta dintre a imbarbata si a demoraliza!

Este de dorit sa iti doresti rezultate din ce in ce mai bune de la angajatii tai. Totusi, ar trebui sa fii constient de limita dintre feedback si demoralizare, pentru ca ei nu o constientizeaza inca. 

In urma cu cateva sapatamani, in timpul unei lucrari, am observat ca oamenii erau dezamagiti ca nu pot finaliza la timp din cauza unor schimbari intervenite in proiect pe care nu stiau cum sa le abordeze mai departe. Atunci le-am spus ca vreau sa aiba incredere in ei, ca sunt convins ca se vor descurca pentru ca intodeauna au fost la inaltime. Nu le-am spus  “e vina voastra ca nu ati luat in calcul toate scenarile.” Cu alte cuvinte, am incercat sa ma concentrez pe rezultatul pe care as vrea sa il ating si nu pe ceea ce s-a consumat deja.

7. Corecteaza in particular!

Daca problemele personale ale unui membru al echipei devin problematice, spune-i asta in particular. Nu discuta cu persoana respectiva in public, indiferent de natura problemelor (punctualitatea, imbracamintea, profesionalismul).

8. Lauda in public!

Atunci cand cineva face ceva bine, probabil ca esti multumit si iti doresti ca acea persoana sa continue sa faca asta. Probabil ca iti mai doresti si ca acea persoana sa fie privita bine de catre ceilalti, iar aceia sa fie motivati sa-si imbunatateasca propriile performante. Din aceste motive, ar trebui sa recunosti munca bine facuta in public si nu in particular.

Desigur ca multi prefera bani plus laude in locul laudelor.  Totusi laudele pot motiva, atat timp cat esti precis si sincer cu ceea ce lauzi. Generalitatile nu ajuta. Mai bine concentreaza-te pe o singura actiune si pe ce beneficii a adus grupului!

9. Crede in echipa ta!

Oamenii tind sa fie deasupra sau sub asteptarile tale. Daca te astepti la performante mari de la ei si ei constientizeaza acest lucru, ai sanse mai mari sa primesti astfel de performante decat daca te astepti la niste performante mici.

Poate fi multumitor sa iti vezi echipa colaborand si executand ceea ce-ti doresti. Este si mai multumitor cand vezi oameni dezvoltandu-se asa cum iti doresti.  Totusi, incearca sa fii realist!

Sigur, acestea sunt cateva sfaturi pe care le pot da in urma experientei acumulate. Sper sa fie utile antreprenorilor mai ales atunci cand sunt la inceput de drum si isi formeaza echipele de lucru.

Florin Scarlat este General Manager in cadrul companiei Bit Solutions, o firma de servicii de outsourcing IT.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Citeste aici  alte articole din "Jurnal de start-up".


Nu exista comentarii