Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Pentru ce domenii se poate opta
Atat tinerii antreprenori, cat si firmele gazda pot sa aplice pentru orice domeniu de activitate. Pana in prezent, tinerii antreprenori au fost interesati de arii precum arhitectura, publicitate, agricultura, finante si asigurari, servicii sociale, organizari de evenimente si turism. Firmele gazda care au aplicat sunt din turism, arhitectura si constructii. Victoria Guta, Manager Proiecte la PTIR, spune spune pentru startups.ro ca majoritatea aplicantilor au ales domeniile in care activeaza sau in care au studiat.

Activitatile noilor intreprinzatori in perioada stagiului de instruire pot fi urmarirea la locul de munca a tuturor etapelor parcurse de intreprinzatorul experimentat, cercetarea de piata si dezvoltarea unor noi oportunitati de afaceri, dezvoltarea unui proiect, inovarea si cercetarea-documentare. Antreprenorii pot invata de la firma gazda care este modul de realizare si sustinere al brandului, vanzarilor si marketingului si pot lucra in proiecte concrete in una sau mai multe dintre activitatile mentionate. 

Tinerii antreprenori sunt interesati sa cunoasca mai ales modul de organizare al afacerilor din tarile din vestul Europei. Cei care au aplicat prin CCIB au fost intresati de Anglia, Germania si Franta. La Phoenix au fost depuse solicitari pentru Marea Britanie, Franta, Germania si Italia. Cererile de la PTIR sunt pentru Marea Britanie, Germania, Spania, Belgia, Suedia, Franta si Cehia.

Sumele acordate
Tinerii antreprenori vor primi in cadrul programului o suma pentru acoperirea costurilor de transport, cazare si intretinere. Sumele minime variaza intre 560 de euro si 1.100 de euro pe luna, in functie de tara. Cele mai mici sume se acorda pentru cei care merg in Romania, Lituania si Bulgaria. Cea mai mare suma o primesc antreprenori care merg in Danemarca.

Antreprenorului i se va inmana la plecare suma de bani aferenta tarii in care se produce schimbul de experienta. Pentru aceasta va semna un contract prin care se angajeaza ca la intoarcere sa aduca facturi pentru justificarea cheltuielilor. In cazul in care se dovedeste ca suma cheltuielilor este mai mica decat valoarea sprijinului financiar primit de antreprenor, organizatia intermediara are dreptul de a cere inapoi suma platita in exces”, detaliaza Catalin Boghiu, Director al Centrului de Consultanta pentru Afaceri din Bacau, institutia intermediara din Romania a MOV.ENT.

In cazul celor care vor pleca prin Institutul Pheonix, biletele vor fi achizitionate de aceasta organizatie iar cazarea va fi asigurata de catre partenerul din strainatate (acesta va primi banii de cazare direct de la Pheonix).

In acest sens, se va incheia un contract cu beneficiarul si cu organizatia de intermediara de primire. Numai diferenta se va da beneficiarului, dar in limita a 70%, pentru a-l motiva sa fie serios. Restul se va da dupa finalizarea proiectului si primirea diferentei de la Comisia Europeana. In Marea Britanie, cazarea se face la familii (mancarea este inclusa) si acesta suma este suficienta si pentru transport cu companii low cost”, mentioneaza Monica Vonica.

Sumele alocate in cadrul Open-Eye vor fi returnate aplicantilor prin decont. Perioada de decontare a cheltuielilor este intre minim o luna si maxim sase luni.

Orice cheltuiala mai mica de aceasta perioada nu este eligibila si, in consecinta, nu se deconteaza”, mentioneaza Victoria Guta.

Firmele gazda nu au un buget pentru acest program.

Daca o potrivire nu reuseste din cauza unui tanar antreprenor sau a unei companii gazda, noi trebuie sa dam banii inapoi la Comisia Europeana, motiv pentru care fiecare organizatie intermediara va face un contract cu antreprenorii si companiile, pentru a se acoperi in cazul unui esec din vina acestora”, adauga Monica Vonica.

Cum se pot inscrie
Solicitantii pot aplica online, pe site-ul programului. Tanarul antreprenor sau firma gazda trebuie sa aleaga una dintre organizatiile intermediare din tara de provenienta, prin intermediul careia sunt depuse aplicatiile. Apoi, se depune o motivatie de participare in program, un CV in care se vor detalia competentele, experienta, nivelul de educatie, cunostintele lingvistice si sectorul actual de activitate, precum si un plan de afaceri pentru dezvoltarea unui proiect concret.

Aplicatiile acceptate sunt centralizate intr-un catalog online, ceea ce va permite organizatiilor intermediare sa caute solicitarile care se potrivesc”, mai spune Typhaine Beauperin - Holvoet.

In functie de profilul tinerilor antreprenori, partenerii din consortium cauta o firma gazda.

Daca partenerul nu va gasi o firma gazda care sa corespunda, incercam la alte consortii”, spune pentru startups.ro Monica Vonica, directorul Institutului Postliceal Phoenix.

Problemele
Victoria Guta spune ca problemele au fost legate de intelegrea sistemului de inscriere si de convingerea firmelor gazda sa participe.

In plus, tinerii antreprenori nu stiu nici ce domeniu sa aleaga si nici sa faca un plan de afaceri, Andreea Rogoz, Project Manager la MOV.ENT spunand ca multi dintre antreprenori nu cunosc structura unui astfel de plan.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.