Antreprenori in vizita la firmele din Europa


Organizatiile din Romania intermediare ale programului Erasmus pentru Tineri Antreprenori au primit 53 de aplicatii in cele doua luni de cand au inceput inscrierile. Participantii in program pot merge la alte companii europene din domeniul lor de activitate, pentru a invata cum sa isi dezvolte si cum sa conduca propria afacere.

 

Programul “Erasmus pentru Tineri Antreprenoria fost lansat la sfarsitul lunii februarie, anul acesta, simultan in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

La sfarsitul acestei luni se va finaliza prima faza de selectie a antreprenorilor care vor merge la alte firme din Uniunea Europeana iar in iunie, ar trebui sa plece la companiile gazda primii tineri antreprenori din Romania. 

Pentru consortiumurile European Entrepreneurs si MOV.ENT inscrierile se fac pana la sfarsitului acestui an, iar la Open-Eye depinde de cat de bine sunt alcatuite solicitarile depuse in prezent.

In cazul consortiumului European Entrepreneurs, pentru care organizatia corespondenta din Romania este Institutul Postliceal Phoenix (Cluj-Napoca), si al Move forward Entrepreneurship (MOV.ENT), pentru care organizatia din tara noastra este Camera de Comert si Industrie Bacau (CCIB), nu exista o limita de varsta. In cazul consortiumului Open–Eye, pentru care organizatia intermediara din Romania este Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR, Bucuresti), limita este de 40 de ani.

Antreprenorii din orice zona a tarii se pot inscrie la oricare dintre cele trei organizatii din Romania. Pana acum, aplicantii au ales organizatia cea mai apropiata din punct de vedere geografic.

Tinerii antreprenori sunt considerati cei care vor sa isi lanseze propria afacere sau au deja propria afacere de mai putin de trei ani. Nivelul minim de studii este liceul.

Firmele gazda care se inscriu in program pentru a primi antreprenori sunt IMM-urile experimentate si de succes, cu maxim 250 de angajati. Acestea isi vor demonstra experienta prin portofoliul de clienti si pozitia pe piata locala, nationala si europeana. 

Perioada in care se realizeaza schimbul de experienta variaza intre una si sase luni. Perioada poate fi impartita in cate o saptamana care va acoperi 12 luni calendaristice.


Situatia de la nivel european
Romania este pe locul trei in Uniumea Europeana in ceea ce priveste numarul de firme inscrise, cu 23 de tineri antreprenori si 5 firme gazda.

In prezent, din Romania trei firme gazda au fost acceptate in program si niciun tanar antreprenor. Acest lucru nu inseamna ca au fost respinsi, ci ca dosarele lor se afla in evaluare”, spune pentru startups.ro Typhaine Beauperin - Holvoet, Policy Advisor la EU Affairs.

Spania si Italia sunt tarile care au primit cele mai multe aplicatii. La nivel european s-au inscris in total 410 de aplicatii, dintre care 318 din partea tinerilor antreprenori. Se estimeaza ca in perioada 2009 - 2010, vor fi organizate 870 de vizite in Uniunea Europeana in cadrul programului.

In prezent, 20 de tari din Uniunea Europeana acopera acest program”, adauga Typhaine Beauperin - Holvoet.

Sapte tari nu au fost interesate de acest program: Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Danemarca, Olanda si Slovenia. Comisia Europeana a lansat in aprilie un al doilea apel, pentru a creste numarul organizatiilor intermediare din fiecare tara si mai ales pentru a acoperi cele sapte tari care inca nu s-au implicat. 


Cum este organizat programul
Activitatea programului este coordonata de Eurochambers (Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie) al carui rol este de Birou de Asistenta. Din program fac parte 21 de consortii, reunind peste 100 de organizatii intermediare. Fiecare consortium are o organizatie coordonatoare si mai multi parteneri.

Organizatiile intermediare au rolul de a evalua solicitarile depuse, de a stabili relatiile dintre antreprenori si firmele gazda, de a supraveghea activitatea in cadrul acestor relatiilor si de a evalua evolutia programului.

In aceasta primavara, autoritatile europene care se ocupa de buget au mai adaugat inca 5 milioane de euro pentru a pregati o noua activitate din “Erasmus pentru Tineri Antreprenori”.

Acest lucru inseamna ca avem resurse financiare suplimentare pentru a continua activitatea dupa 2010”, spune Typhaine Beauperin - Holvoet.

Comisia Europeana a lansat un nou apel pe 25 martie, astfel incat noi actiuni sa poata fi demarate la inceputul anului viitor.

In functie de succesul actualei actiuni, Comisia intentioneaza sa propuna un program complet <Erasmus pentru Antreprenori din Europa>, care ar trebui sa fie comparabil cu programul similar pentru studenti”, adauga Typhaine Beauperin - Holvoet.

  
Cati antreprenori din Romania pot sa invete de la firmele din Uniunea Europeana
Prin intermediul Institutului Postiliceal “Phoenix” se vor trimite 40 de tineri antreprenori la firme din Uniunea Europeana. Jumatate dintre acestia vor fi distribuiti in cadrul consortiului European Entrepreneurs de care tine organizatia, astfel ca vor merge in Marea Britanie. Asta pentru ca in European Entrepreneurs exista doar doi parteneri, organizatia din Romania si Tellus din Plymouth, Marea Britanie. Pana acum, s-au inscris 27 de tineri antreprenori din Romania.

La Open-Eye au aplicat 18 tineri antreprenori si o companie gazda (din Timisoara). In cadrul proiectului, PTIR va selecta 10 tineri potentiali intreprinzatori. Victoria Guta spune ca la mijlocul acestei luni organizatia va sti daca toate locurile au fost ocupate sau vor mai fi locuri libere si se va organiza o noua sesiune in toamna.

La MOV.ENT au aplicat patru tineri antreprenori din tara noastra, dintre care unul a fost acceptat, si trei antreprenori gazda ale caror profile sunt valide si vor fi acceptati in program. CCIB va trimite 25 de tineri antreprenori la firmele gazda in Uniunea Europeana.

Citeste continuarea articolului - pagina 2
 

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii