Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Nicole Etchart estimeaza ca primul exit dintr-o intreprindere sociala din Romania va fi facut probabil la sfarsitul anului viitor sau inceputul lui 2013.

La sfarsitul lunii octombrie, cei de la NESsT au lansat a treia competitie in tara noastra.

Anul viitor, NESsT intentioneaza sa organizeze in Romania "Ziua intreprinderilor sociale", unde vor fi invitate ONG-urile, universitatile, guvernul si oamenii sa discute despre intreprinderile sociale. NESsT a organizat un astfel de eveniment anul acesta, pe 1 iunie, in Ungaria.

De asemenea, NESsT vrea sa creeze un portal al intreprinderilor sociale.

Interesul mare pentru afacerile sociale
"Desi acum intreprinderile sociale sunt un subiect <fierbinte>, se intampla multe lucruri si exista mult sprijin pentru ele, nu sunt sigura ca toate activitatile care au loc acum sunt serioase, pe termen lung, asa cum este focalizat NESsT", mentioneaza Nicole Etchart.

Ea subliniaza ca, de exemplu, Uniunea Europeana, desi sprijina mult intreprinderile sociale si economia sociala, acorda sume pentru lucruri care sa se faca intr-un termen scurt (workshop-uri, articole, manuale etc.), dar aceste afaceri sunt activitati pe termen lung, pentru ca doar asa pot avea impact asupra unei probleme sociale.

"De exemplu, daca conduci o intreprindere sociala in gradinarit cu oameni cu dizabilitati intelectuale, ai costuri sociale incluse, nivelul de productie s-ar putea sa nu fie la fel de ridicat, pentru ca nu vor putea lucra atat de multe ore pe zi, sau s-ar putea sa insemne cursuri de instruire sau de reabilitare, sau trebuie sa parcurga distante lungi din mediul rural", mai spune Nicole Etchart.

In plus, NESsT a descoperit ca, atunci cand au o intreprindere sociala, ONG-urile isi extind misiunea pentru care apar. Motivul situatiei este ca afacerea sociala le permite ONG-urilor sa-si duca misiunea intr-un nou domeniu, sa o faca mai vizibila si sa aiba un impact diferit fata de inainte.

"Lucrand cu antreprenorii sociali ne-am convins ca, daca fac antreprenoriatul asa cum trebuie, pot deveni mai puternici pe partea sociala. In momentul in care incepi sa ajuti tineri sa se angajeze sau oameni cu dizabilitati sa se angajeze, vrei sa devii viabil, nu vrei sa supravietuiesti doar atata timp cat donatorii dau bani, iar cand ei decid sa nu te mai finanteze sau ies din tara, sa nu mai fii capabil sa mentii intreprinderea sociala", adauga CEO-ul NESsT.

Cum ar trebui abordata finantarea
Nicole Etchart spune ca alte tendinte din antreprenoriatul social sunt legate de instrumentele de finantare, discutandu-se din ce in ce mai mult care este cea mai potrivita sursa (creditele sau fondurile private) si cand este mai buna fiecare.

De exemplu, afacerilor sociale din portofoliu, dezvoltate si cu experienta, NESsT a inceput sa le acorde credite, astfel incat ele sa se poata extinde mai mult si mai repede. O astfel de afacere este Kek Madar (Pasarea albastra; Ungaria), care va primi un credit de 55.000 de euro. NESsT a acordat un credit de 100.000 de euro si intreprinderii sociale lansate de Fundatia Alaturi de Voi (Romania), pentru acoperirea unor cheltuieli legate de un proiect cu finantare europeana.

Decizia de a face facilita acest credit a fost luata dupa ce NESsT a cautat in tarile din ECE unde este prezenta (Ungaria, Cehia, Slovacia) banci care sa ofere astfel de credite si n-a gasit.

"Acum discutam cu cateva banci din regiune (ECE), pentru a face credite cu niste conditii mai prietenoase pentru intreprinderile sociale. Noi am face verificarile in portofoliul nostru si am putea garanta pentru intreprinderile sociale. Acelasi lucru il putem face in Romania. Vom incepe sa ne uitam catre potentiali parteneri de creditare, pentru ca are mai mult sens sa multiplicam efectul printr-o terta parte si sa folosim fondurile noastre valoroase pentru granturi", completeaza Nicole Etchart.

De exemplu, in Peru, NESsT are un fond de imprumuturi facut impreuna cu niste donatori, cu care a creat un fond de investitii printr-o terta parte, care administreaza fondul si careia ii platesc o taxa de administrare.

O problema in finantare este aceea ca sunt putini investitori si donatori dispusi sa dea bani unei afaceri sociale, cand aceasta este la inceput.

"Mi-ar placea sa vad mai multi oameni care investesc in stadiile initiale ale intreprinderilor sociale. Nu poti sari peste stadiul initial, daca esti serios in ceea ce priveste intreprinderile sociale", completeaza Nicole Etchart.

Ce tip de legislatie este potrivita
Alte tendinte in antreprenoriatul social sunt legate de aparitia unor noi forme legale de intreprinderi sociale si de faptul ca sunt mai multe tari unde apare legislatie in domeniu, cele mai multe fiind din Europa.

"Legislatia poate ajuta si crea un mediu permisiv pentru intreprinderile sociale, daca nu este prea birocratica, adica sa coste mai multi bani identificarea si administrarea finantarii decat intreprinderea sociala propriu-zisa. Astfel, mesajul pe care il am in ceea ce priveste fondurile europene si legislatia europeana este ca acestea sa fie mai flexibile, nu birocratice si sa aiba sens, sa fie fluide. Multe ONG-uri si afaceri mici care incearca sa acceseze fondurile europene nu au capacitatea de a indeplini atat de multe cerinte pe care acestea le necesita", mai spune Nicole Etchart.

Ea completeaza ca un alt obiectiv al NESsT este de a impartasi din experienta proprie autoritatilor guvernamentale, si nu numai, astfel incat economia sociala sa fie mai bine si mai repede inteleasa decat pana acum.

Extinderea
O tendinta in antreprenoriatul social este aceea ca intreprinderile sociale incep sa se extinda ca volum si model de business.

NESsT are in portofoliu doua astfel de intreprinderi in Ungaria. Una dintre acestea este restaurantul Kek Madar, unde lucreaza oameni cu dizabilitati, care a luat un credit pentru a cumpara o cladire (pentru a-si mari restaurantul si oferta de servicii) si pentru a se extinde prin franciza in alte orase.

A doua intreprindere sociala care are in plan extinderea este Fruit of Care. Aceasta angajeaza oameni cu dizabilitati, care fac decoratiuni de lux si cadouri (lumanari, jucarii, felicitari etc.), ulterior, distribuindu-le. Scopul acestei afaceri este sa-si tripleze numarul de furnizori (ateliere in care sunt angajate persoane cu dizabilitati), pana la 15, si sa francizeze modelul in alte tari. 

"Sper ca anul viitor pe vremea aceasta sa avem cel putin patru - cinci intreprinderi sociale candidate la extindere. In stadiul de extindere este nevoie de angajarea unui nivel mai mare de finantare si devenim mai implicati in afacere", mentioneaza Nicole Etchart.

Ea adauga faptul ca ideea este de a avea un impact social maxim, pentru ca afacerea sa poata angaja cat mai multi oameni si sa fie un model prin ceea ce face.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In ultimii ani, interesul pentru afacerile sociale a crescut, unul dintre motive fiind criza economica, care a amplificat somajul si saracia.
NESsT finanteaza intreprinderile sociale ale organizatiilor neguvernamentale, fiind prezent in zece tari, jumatate din Europa Centrala si de Est si jumatate din America de Sud.
Finantarile NESsT sunt acordate treptat, in functie de nevoile intreprinderii sociale, variind intre 30.000 de euro si 50.000 de euro.
Unele tendinte din antreprenoriatul social sunt legate in prezent de instrumentele de finantare, discutandu-se din ce in ce mai mult care este cea mai potrivita sursa (creditele sau fondurile private) si cand este mai buna fiecare.
O problema in finantare este aceea ca sunt putini investitori si donatori dispusi sa dea bani unei afaceri sociale, cand aceasta este la inceput.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.