Antreprenoriatul social nu trebuie sa fie doar o tendinta


Nicole Etchart, cofondatoare si CEO la NESsT, spune ca, in ultimii ani, interesul pentru afacerile sociale a crescut, unul dintre motive fiind criza financiara care a amplificat somajul si saracia, dar ar fi bine ca acest tip de antreprenoriat sa nu ramana doar o tendinta.

 

"Din perspectiva donatorilor, trendul privind intreprinderile sociale a inceput inainte de criza economica, dar poate inainte nu era atat de vizibil si s-a evidentiat doar odata cu criza. Acum, intreprinderea sociala si antreprenoriatul social au devenit un fel de tendinta si sunt pe radarul si mai multor oameni si donatori. Din cauza acestui motiv, trebuie sa fim foarte atenti sa nu devina doar un trend si sa fie abandonat rapid si trebuie sa demonstram impactul real pe care-l avem atunci cand facem lucrurile corect", a mai spus Nicole Etchart intr-un interviu acordat startups.ro.

(Citeste aici mai multe despre ce inseamna antreprenoriatul social si intreprinderile sociale.)

Ea completeaza ca, de exemplu, in actuala situatie economica, decat sa li se plateasca oamenilor ajutor de somaj pe o perioada nedeterminata mai bine le sunt oferite facilitati intreprinderilor sociale care sunt institutii sanatoase si pot oferi o tranzitie mai potrivita oamenilor marginalizati, dar si somerilor care lucreaza in domenii putin solicitate sau celor care sunt putin pregatiti.

"Intreprinderile sociale au un scop dublu, pe de o parte, incearca sa rezolve o problema sociala, si, pe de alta parte, genereaza venituri prin vanzarea de produse sau servicii, ceea ce le fac viabile", explica Nicole Etchart.

(Citeste aici mai multe despre cat este de dezvoltat antreprenoriatul social in Romania.)


Cine este NESsT
NESsT finanteaza intreprinderile sociale ale organizatiilor neguvernamentale, fiind prezent in zece tari, dintre care jumatate sunt din Europa Centrala si de Est (Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia si Croatia) si jumatate din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile, Ecuador si Peru). (Citeste aici mai multe despre ceea ce face NESsT.)

Selectarea acestor intreprinderi se face prin competitii, organizate odata la doi ani. Apoi, NESsT ramane implicata in fiecare intreprindere sociala timp de trei - cinci ani, pana cand aceasta se poate sustine singura, oferindu-i finantare si training despre cum sa conduca si sa administreze o afacere.

"Trebuie sa se produca un fel de transformare din care intreprinderile sa invete sa-si inteleaga business-ul si sa fie capabile sa-l conduca. Intreprinderea sociala nu trebuie doar sa ofere locuri de munca, ci locuri de munca onorabile, care sa duca la crearea unor conditii de viata decente. Denumim acest proces ca fiind filantropie implicata, pentru ca suntem angrenati in a ajuta aceste intreprinderi sociale sa se lanseze, sa se dezvolte si sa aiba impact. Provocarea noastra este sa fim siguri ca acea organizatie (n.red. - intreprinderea sociala) ramane angajata misiunii ei sociale, dar, in acelasi timp, este dispusa sa riste calculat si sa se gandeasca la valorificarea produselor sau serviciilor", detaliaza Nicole Etchart.

Finantarile NESsT sunt acordate treptat, in functie de nevoile intreprinderii sociale, variind intre 30.000 de euro si 50.000 de euro, in cei trei sau cinci ani.

In fiecare tara, NESsT colaboreaza cu mediul de afaceri local, formand o retea numita Business Advisers Network (BAN; Reteaua oamenilor de afaceri - RCA), care se implica, pro bono, in selectia si spijinul intreprinderilor sociale.

Pe langa finantarea si consultanta pentru intreprinderile sociale, NESsT documenteaza si publica materiale despre economia sociala din tarile in care este prezenta.

In ultimii cinci ani, NESsT s-a extins repede, dublandu-si numarul de tari in care este prezenta (ajungand pana la zece tari) si crescand de aproximativ sase ori numarul intreprinderilor sociale, ajungand pana la aproximativ 90.

"In primii sapte ani (n.red. - NESsT a aparut in 1997), am prezentat modelul, in urmatorii sapte ani, am incercat sa-l extindem in alte tari si acum, pentru ca suntem deja in zece tari, vom arata impactul social pe care-l avem. In prima parte a acestui an, NESsT a dezvoltat un nou plan strategic pentru urmatorii trei - cinci ani", mai spune Nicole Etchart.

Din experienta NESsT, nu exista domenii in care intreprinderile sociale sa fie mai prezente, ci diferite arii, datorita specificului produselor si serviciilor oferite, precum si modului in care intreprinderea sociala este condusa.

"Sunt anumite arii din domenii precum sanatate, educatie, cultura, mediu inconjurator, carora intreprinderile sociale li se adreseaza mai mult. Una dintre aceste arii este accesul la locuri de munca, alta este venitul, alta este de a imbuntati calitatea vietii si alta este accesul la drepturi", explica Nicole Etchart.

CEO-ul NESsT precizeaza ca niciodata nu le-a fost usor sa adune fonduri, in timp diversificandu-si sursele de finantare, de la donatori privati, corporatii pana la surse guvernamentale, fonduri europene.

"Cantitatea de bani nu este intotdeauna atat de mare pe cat am vrea pentru ceea ce facem noi, astfel ca trebuie sa alergam dupa mici granturi. Vrem ca organizatia noastra sa fie capabila sa genereze propriile ei surse de venit, pentru a-si suplimenta veniturile, si nu sa depinda de micii donatori, cei pe termen scurt", detaliaza Nicole Etchart.

O sursa importanta de finantare pentru NESsT vine din partea fondurilor cu capital privat (private equity).

"Avem un program global numit Private Equity Shares, unde invitam oameni si firme din private equity sa sustina NESsT prin capital intelectual si social (contacte, retea etc.), precum si financiar. Avem in jur de 40 de firme din private equity, din intreaga regiune (Europa Centrala si de Est), care participa cu sume de la cateva mii de dolari si pana la 75.000 de dolari. O buna parte din programul din Romania a fost finantat prin private equity", explica Nicole Etchart.

Partenerul strategic al NESsT in Romania este Fundatia Romano-Americana (RAF).


Activitatea din tara noastra
NESsT intrat in Romania acum patru ani. La cele doua competitii organizate pana in prezent in Romania, au avut, de fiecare data, intre 50 si 55 de aplicatii, dintre care au ales intr-o prima faza in jur de 20 de intreprinderi sociale, iar in faza finala cinci carora le acorda sprijin financiar si consultanta pentru dezvoltarea afacerii.

Astfel, in prezent, in portofoliul din tara noastra sunt noua intreprinderi sociale, deoarece una si-a schimbat strategia dupa ce a fost selectata.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
In ultimii ani, interesul pentru afacerile sociale a crescut, unul dintre motive fiind criza economica, care a amplificat somajul si saracia.
NESsT finanteaza intreprinderile sociale ale organizatiilor neguvernamentale, fiind prezent in zece tari, jumatate din Europa Centrala si de Est si jumatate din America de Sud.
Finantarile NESsT sunt acordate treptat, in functie de nevoile intreprinderii sociale, variind intre 30.000 de euro si 50.000 de euro.
Unele tendinte din antreprenoriatul social sunt legate in prezent de instrumentele de finantare, discutandu-se din ce in ce mai mult care este cea mai potrivita sursa (creditele sau fondurile private) si cand este mai buna fiecare.
O problema in finantare este aceea ca sunt putini investitori si donatori dispusi sa dea bani unei afaceri sociale, cand aceasta este la inceput.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii