Bookblog.ro - un nou capitol
Dupa ce de-a lungul timpului a refuzat mai multe oferte de a primi investitori in bookblog.ro, site-ul sau despre carti si lectura, Andrei Rosca (foto) a vandut 15% din proiect catre Daniel Enache. Nu avea nevoie de capital pentru a-si sustine afacerea. Va folosi insa banii pentru a creste si mai repede intr-o perioada in care multe firme cel mult stagneaza.
Valoarea tranzactiei ramane confidentiala, dar Andrei Rosca, fondatorul bookblog, a explicat pentru startups.ro ca suma pentru care a vandut cei 15% face ca evaluarea intregului proiect sa fie de cateva ori mai mare decat valoarea din momentul tranzactiei a oricarui alt blog vandut pana acum in Romania.
“La finalul anului trecut nu simteam deloc criza din piata, ba chiar crescusem cu 30%, in prima jumatate a lui 2008. Acum efectele au inceput sa se simta, nu foarte puternic, dar suficient cat sa ne tina pe loc, sa nu ne lase sa ne dezvoltam cat de repede am fi vrut noi”, explica Andrei Rosca.
Din aceasta cauza, mai multe deadline-uri legate de activitatea bookblog au fost prelungite. Si asta pentru ca necesitau destul de multe resurse, nu neaparat legate de bani, ci de oameni.
“Decizia de a gasi un investitor a venit in momentul in care ne-am hotarat ca nu vrem sa asteptam trecerea crizei ca sa implementam tot ce ne dorim. Ne-am gandit ca ar fi foarte interesant sa iesim din criza cu cel putin dublul veniturilor, ceea ce este destul de probabil sa se intample”, spune Andrei Rosca.
Astfel, investitia din partea lui Daniel Enache, fondator Thousand Tiny Tigers, reprezinta o modalitate de a accelera pe termen scurt si mediu, intr-un context economic in care dezvoltarea afacerii este si mai valoroasa.
“Comparandu-ne cu piata, nu e cine stie ce avantaj ca noi crestem, pentru ca nu avem lupte de purtat pe piata. Pe de-o parte nu avem concurenta serioasa, pe de alta parte nu avem nimic de demonstrat in a ne lupta cu bloguri sau site-uri din alte nise, nu ne intereseaza asta. Din punct de vedere al vitezei pe care o luam, este un avantaj foarte mare. Ne va ajuta sa fim mult mai eficienti, sa avem puterea pe care ne-o dorim, indiferent ca este vorba de puterea financiara sau puterea de a schimba lucruri, mult mai repede decat intr-o perioada normala”, explica Andrei Rosca.
Investitia
Alegerea investitorului s-a facut pe baza unei liste scurte de persoane care si-au exprimat de-a lungul timpului dorinta de a avea o parte din bookblog. S-a cautat o persoana care sa nu doreasca sa modifice strategia de afaceri sau obiectivele care tin de a face schimbari in societate.
“I-am propus lui Daniel Enache sa investeasca pentru ca el se potrivea cel mai bine cu profilul pe care il cautam noi, mai ales ca am mai lucrat impreuna (n. red - la Bakemono si in cadrul unui proiect legat de bookblog) si incepusem sa ne cunoastem. Ma bucura faptul ca Daniel ne poate ajuta pe partea de viziune pe termen lung si ca poate veni cu insight foarte bun, insa era important sa stim ca ne putem vedea de drumul nostru, indiferent de investitie si de procentele care vin in firma”, explica Andrei Rosca.
Dorinta de a ramane majoritar in afacere nu este legata doar de pastrarea controlului in acest moment. Ponderea este importanta si in conditiile in care pe viitor Andrei Rosca intentioneaza sa mai cedeze o parte din actiuni catre oameni care fac deja parte din bookblog si ia in considerare eventualitatea unei noi runde de finantare, daca va fi cazul.
“Din punct de vedere al implicarii mele, eu sunt mai mult consultant decat investitor in bookblog. Acum ma ocup mai mult de un alt proiect in care sunt actionar majoritar, NewsMix”, spune Daniel Enache.
Investitorul spune ca atata timp cat in afacerea pe care o finantaeaza sunt oameni capabili, nu conteaza daca este actionar minoritar sau majoritar. De altfel, si intelegerile contractuale sunt foarte lejere.
“Finalitatea bookblog, din punctul meu de vedere, este sa isi mareasca de doua - patru ori veniturile, sa fie mai bine vandut, astfel incat in doi - trei ani sa aiba de zece ori valoarea de acum in cifre”, spune Daniel Enache.
In perioada urmatoare, investitorul este interesat sa finanteze proiecte din zona de tehnologie - cercetare si spune ca, din pacate, multi antreprenori din Romania se focalizeaza pe construirea de site-uri si nu pe modele de business.
Pasi in dezvoltarea unei afaceri
Focus. Bani. Poveste. Acestea sunt cele trei elemente pe care Andrei Rosca le considera importante in cresterea unei afaceri.
Primul pas este legat de focus. Momentul in care iti dai seama ca nu mai poti sa cresti, nu mai poti sa treci de un anumit nivel decat daca renunti la orice altceva si te dedici 100% proiectului. Este un pas important si multi raman blocati acolo.
“Desi proiectele online pot fi incepute uneori part-time si in orele libere, eu sunt absolut convins ca la un moment dat toate ajung la un nivel la care daca vrei sa cresti, trebuie sa te implici 100% si sa lasi orice altceva”, spune Andrei Rosca.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Andrei Rosca, fondatorul site-ului despre carti si lectura bookblog.ro, a vandut 15% din proiect catre investitorul Daniel Enache.
Valoarea tranzactiei ramane confidentiala, dar Andrei Rosca spune ca suma pentru care a vandut cei 15% duce evaluarea proiectului la o suma de cateva ori mai mare decat valoarea din momentul tranzactiei a oricarui alt blog vandut pana acum in Romania.
Investitia reprezinta o modalitate de a accelera pe termen scurt si mediu, intr-un context economic in care multe afaceri cel mult stagneaza.
Obiectivele bookblog pana la finalul acestui an sunt legate de lansarea unui nou proiect si de dezvoltarea altor doua surse de venit.
Noul proiect bookblog este tot un site, tot in zona de carti, dar cu o deschidere mai larga, pe o nisa mai mare si care se bazeaza mai mult pe comunitate, pe creearea de continut de catre utilizatori.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.