Business din pasiunea pentru ceramica si arte plastice
Nicolae Campan (foto) a inceput sa faca obiecte din ceramica inca de acum 20 de ani, cand era adolescent. In ultima vreme a inceput sa primeasca tot mai multe cereri pentru noi modele, asa ca acum planuieste sa isi dezvolte afacerea.
Nicolae Campan s-a nascut intr-o familie de artisti plastici. Tatal sau este pictorul Sorin Campan, care si-a inceput cariera in anii '70. Mama lui a lucrat ca grafician, realiza machetele de coperta si desenele de la interior pentru Editura Dacia si pliantele de la Tehnofrig. A intrerupt insa activitatea pana la inceputul anilor '90, pentru a creste cei sase copii ai familiei. Apoi, a predat o perioada Istoria Artei Crestine la un liceu din Cluj-Napoca. Doi dintre fratii lui Nicolae, Andrei si Matei, sunt si ei artisti. Andrei picteaza icoane, iar Matei face cutite si bijuterii din metal.
Urmand traditia, Nicolae Campan a facut doar cursuri de arte plastice, la Cluj-Napoca, din clasa a cincea si pana la sfarsitul facultatii (Liceul "Romulus Ladea" si sectia de Ceramica, Sticla, Metal la Facultatea de Arte Decorative si Design de la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca). In timpul liceului, a participat la olimpiade de profil, unde a luat mai multe premii, printre care locul intai in 1995 la Constanta, pentru ceramica.
"Facand artele, am vazut cam ce se face pe la fiecare sectie - pictura, design, pictura de sevalet, pictura monumentala, care include si icoane. M-a atras ceramica, pentru ca-mi place sa lucrez cu materii concrete si sa fac obiecte cu latura functionala si sa vad pe piata un obiect care, in acelasi timp, este util si estetic, dar si ca altii apreciaza felul in care l-am realizat", spune pentru startups.ro Nicolae Campan.
Ceramica a devenit principala lui activitate, dupa ce a absolvit facultatea, acum aproximativ zece ani.
Primele obiecte lucrate mai serios de Nicolae Campan au fost facute in 1995, pentru a le darui unei familii din Italia, la care a mers in excursie. Din acel an, a inceput sa realizeze figurine, influentat si de profesoara sa, dar in propriul stil. Pentru ca s-au vandut, s-a simtit incurajat sa mai faca.
In preajma sarbatorilor de iarna 2002 - 2003, el a inceput sa faca ceasuri din ceramica.
"Am avut o tema la facultate, la ceramica, <Conexiuni insolite>, si trebuia sa combinam mai multe elemente care impreuna dadeau o chestie interesanta si insolita. Am facut un cadran - ceas din samota, nu functiona, dar acele se invarteau si-n locul orelor erau niste capete mari cu diferite expresii, in functie de ora. Un prieten, dupa ce a vazut lucrarea, mi-a sugerat sa incerc sa fac si comercial un produs pe ideea aceasta, cu mecanism separat, functional", detaliaza Nicolae Campan.
De-atunci el s-a concentrat tot mai mult pe producerea de ceasuri, chiar daca a mai pictat si peisaje si icoane dupa metoda traditionala. La icoane a renuntat, pentru ca piata este saturata si sunt solicitate cele mai ieftine.
De anul trecut, Nicolae face si cercei din portelan, in acelasi stil ca ceasurile.
Desenul obiectelor din ceramica este cel imaginat de Nicolae, dar vrea sa faca si unele mai clasice, cu elemente marine, elemente vegetale, modele care dau senzatia de spatialitate si sa suprapuna unele elemente.
Productia lunara variaza de la zece pana la 30 sau 50 de ceasuri, in functie de tipul seriei, mica sau comanda speciala, iar la cercei in jur de 300 de perechi.
"Cele comanda speciala vreau sa le elimin de pe lista, pentru ca-mi iau mai mult timp, sau sa le pun la un pret mai mare. Pot face si mai mult, dar dupa ce voi face mai multe matrite cu mai multe design-uri, diferite ca stil, ca sa am diversitate cat de mare, pentru ca ai sanse sa vinzi mai multor genuri de oameni, dar nu vreau sa fac rabat de la calitate, nici a executiei si nici a conceptului", subliniaza Nicolae Campan.
Materialele si echipamentele pe care le foloseste
Materia prima pentru obiectele din ceramica este reprezentata de aproape toate tipurile de material ceramic, de la un semiportelan cu punctul de ardere pe la 1.100 - 1.080 de grade, pana la lut rosu si lut negru. Pentru design, in obiectele ceramice el integreaza sticla. Unele ceasuri sunt din lemn, din scandura de lemn sparta si baituita, pictata cu acril si cadran de portelan aplicat peste. Pentru desenul ceasurilor ceramice, el foloseste pigmenti de picturi ceramice.
"Trebuie sa stii clar ce folosesti. La ceramica trebuie sa faci niste probe de culoare. Nu pe orice masa ceramica un anumit pigment arata identic. Trebuie sa fie niste pigmenti speciali, minerali, oxizi de crom, de fier, de zinc. Si cand combini mai multe culori pe un anumit obiect, trebuie sa stii cum va arata dupa ardere, ca sa nu iasa prea linistit sau conflictual culorile", explica Nicolae Campan.
Primele materii prime si le-a procurat de la producatorii locali de obiecte ceramice si de gresie si faianta.
"La inceput am avut norocul ca profesoara din liceu insista sa ne duca in fabrica Sanex de gresie - faianta si obiecte sanitare din Cluj, unde am facut practica. Faceam niste obiecte la fata locului din materialele cu care ne sponsorizau cei de la fabrica si-avem un spatiu unde ne lasau sa lucram si mai luam de-acolo una alta si de pe la scoala, dar in rest erau greu de gasit, doar daca cumparai de la intreprinderi. Acum e mult mai simplu", precizeaza Nicolae Campan.
In prezent, materia prima o ia de la furnizori din Sighisoara si Timisoara, care-si aduc produsele din strainatate, deoarece cei mai multi producatori locali au disparut, iar cei care-au mai ramas nu mai vand asa ceva, ci o folosesc doar pentru productia proprie.
Mecanismele electornice din ceasuri sunt cu cuart pentru ceas de perete, fiind produse in Germania si cumparate de la o firma din Cluj.
Cuptorul pentru arderea obiectelor ceramice l-a primit acum aproape 20 de ani de la o doamna din Elvetia. De asemenea, el si-a facut matrite pentru cercei, intentioneaza sa-si mai faca matrite pentru ceasuri si sa-si cumpere un apart de gravat computerizat.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Nicolae Campan a inceput sa faca obiecte din ceramica inca de acum 20 de ani, din adolescenta.
El provine dintr-o familie de artisti: tatal este pictor, mama grafician, unul dintre frati pictor si altul realizeaza obiecte din metal.
Tipurile de obiecte facute de Nicolae sunt figurine, ceasuri si bijuterii, dar el si picteaza.
Venitul mediu al lui Nicolae este in jur de 1.000 euro/luna, functionand ca PFA.
Din aceasta toamna vrea sa-si extinda activitatea si vanzarea, atat in tara, cat si in strainatate.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.