Cand ai nevoie de contabil, consultant fiscal sau auditor?


In prezent, doar colaborarea cu un contabil este obigatorie pentru o firma. Insa, de anul viitor, companiile vor fi obligate si sa lucreze cu un consultant fiscal. Atat firmele mai mici, cat si unele dintre marile corporatii prefera sa externalizeze multe dintre aceste activitati, pentru ca nu fac parte din core-business.

 

Aspectele contabile, fiscale si cele legate de audit dintr-o companie sunt strans legate si deseori se intrepatrund. De exemplu, un auditor financiar care analizeaza situatiile financiare ale firmei trebuie sa verifice toate aspectele contabile si fiscale relevante ca sa emita o opinie privind corectitudinea acestora”, explica pentru startups.ro Alex Milcev, Partner in cadrul Tax Advisory & Compliance Services la Ernst & Young.

La fel, responsabilul de partea fiscala a firmei este obligat sa cunoasca foarte bine tratamentul contabil al multor tranzactii, iar contabilul este nevoit sa stie ce implicatii fiscale are un anumit caz, pentru a il inregistra corect.

Activitatea de contabilitate din Romania se afla sub auspiciile a trei organizatii profesionale: Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), Camera Consultantilor Fiscali (CCF) si Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR). CECCAR si CAFR sunt membre ale International Federation of Accountants (IFAC).

Consider ca piata serviciilor de consultanta este deja elevata si functioneaza la standardele cerute in statele occidentale. De asemenea, putem mentiona si o anumita dezvoltare a pietei in ceea ce priveste achizitiile si fuziunile de companii, care au un tratament fiscal specific”, spune pentru startups.ro  Dan Lazar, Team Leader la Moore Stephens Riff.


Contabilitatea
Indiferent de activitate si de marime, orice companie are nevoie de un contabil, el fiind singurul care poate prezenta oricand situatia patrimoniala a unei firme.

Situatia patrimoniala da valoarea companiei iar contabilul este cel care stabileste corect aceasta valoare”, spune pentru startups.ro Sorin Branciog, Senior Partner la BD Audit.

Contabilul se ocupa de orice document justificativ privind tranzactiile si procedurile financiar-contabile care stabilesc modul de evidentiere si de calcul a valorii tranzactiilor efectuate de o firma, modul de inventariere si evaluare a patrimoniului unei companii, precum si stabilirea performantelor financiare.

Conform CECCAR, exista doua tipuri de contabili. Unul este contabilul autorizat, care poate face o activitate de contabilitate obisnuita, fara certificari, cenzorat, expertize si intocmiri de situatii financiare.

A doua categorie este cea a expertilor contabili. Ei au studii superioare si o plaja mai mare de activitati pe care le pot desfasura. Sorin Branciog spune ca acestia pot face expertize contabile si judiciare, cenzorat, certificari de situatii financiare, contabilitate, precum si intocmiri de situatii financiare anuale si semestriale.

Atat profesia de auditor, cat si cea de consultant fiscal, provin din profesia de contabil.


Consultanta fiscala
Manuela Voinea, Auditor Senior la ConsultingR, una dintre firmele membre ale retelei Nexia International, spune pentru startups.ro ca o companie apeleaza, de regula, la un consultant fiscal atunci cand se desfasoara controale fiscale (contribuabilul fiind asistentat de un consultant fiscal) si la primirea somatiilor sau situatiilor de plata din partea fiscului.

Consultantul fiscal este necesar in cazul achizitiilor si fuziunilor, cand se doreste evaluarea riscurilor si datoriilor in relatia cu bugetul de stat, precum si cu bugetul asigurarilor sociale de stat. Se apeleaza la un astfel de consultant si pentru tranzactiile facute impreuna cu persoane fizice sau persoane juridice straine, tranzactii care implica aspecte de fiscalitate internationala, cu o complexitate ridicata.

Consultanta financiara este solicitata de catre clientii nostri in special pentru optimizarea unor cheltuieli, cum ar fi plata taxelor si a impozitelor. Cu ajutorul consultantului fiscal se poate trasa listarea companiei respective la bursa sau se pot implementa sisteme de optimizare fiscala”, explica pentru startups.ro Dan Lazar, Team Leader la Moore Stephens Riff.

Schimbarile frecvente legate de legislatie si care produc confuzie reprezinta un alt motiv pentru care o firma apeleaza la un consultant fiscal.

In practica, firmele fac apel foarte des la asistenta fiscala de specialitate intrucat legislatia fiscala s-a complicat considerabil, mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si, deseori, fara ajutor extern contribuabilii nu pot sa faca fata unor situatii sau cazuri practice mai putin intalnite”, mentioneaza Alex Milcev.

Manuela Voinea precizeaza ca documentele de care se ocupa consultantul fiscal sunt declaratiile privind impozitele si taxele catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat (declaratiile 300, 100,102, 101 etc).

In comparatie cu auditul si contabilitatea, consultanta fiscala este profesia cel mai recent reglementata legislativ.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii