Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

In Brasov, perioada de inchiriere incepe de la un an si ajunge la cinci ani pentru spatiile din zonele centrale si cu chirie ridicata, pentru care se semneaza contracte pe o perioada indelungata, cu clauza de reziliere.

"Spatiile de la periferie nu prea se mai inchiriaza. Tipurile de companii care inchiriaza in prezent sunt cele din domeniul alimentar, in general magazine, si firmele care incearca sa intre in Romania - articole sportive sau depozite mai mici", adauga Zoltan Haller.

Chiria spatiilor comerciale  din Cluj-Napoca
Fata de acum doi ani, chiriile pentru spatiile de retail din Cluj-Napoca s-au redus cu aproximativ 40%, conform Edil.

"De regula, factorii de care depind chiriile tin de cat de presati sunt proprietarii sa inchirieze spatiul. Cu cat sunt mai presati de timp si de bani si doresc sa inchirieze intr-un timp mai scurt, pretul chiriei se negociaza si cu pana la 300 euro mai putin fata de pretul cerut. In medie, in urma negocierilor, valoare chiriei la care se incheie un contract este cu 10% - 15% mai mica decat valoarea solicitata", spune pentru startups.ro Nicu Dunca, la Edil.

In medie, chiria este in jur de 15 euro - 20 de euro/mp/luna, nivelul scazand cu cat zona este mai indepartata de centru (zona Memorandumului, Piata Mihai Viteazu, Piata Cipariu si Strada Universitatii), conform datelor Edil.

De exemplu, in zonele Closca, David Prodan, Anton Pann si Emil Isac, chiria din oferte variaza intre 500 de euro si 3.600 de euro pentru suprafete intre 100 mp si 120 de mp.

Spatiile comerciale situate in vile sau la case dispun si de locuri de parcare, chiria pentru acesta fiind inclusa in valoarea totala a chiriei.

"La semnarea contractului se plateste chiria pe prima luna si garantia, echivalentul unei chirii. Garantia este rambursabila si se returneaza chiriasului in momentul terminarii perioadei de inchiriere, daca la sfarsitul acestei perioade spatiul este predat in aceleasi conditii in care a fost primit si toate cheltuielile sunt platite. Exista si cazuri cand se plateste chiria in avans pentru tot anul, insa acestea sunt mai rare", mai spune Nicu Dunca.

Facilitatea acordata de proprietari chiriasilor este o reducere a chiriei.

"Daca s-a inchiriat un contract pe cel putin doi ani, chiria se poate reduce cu maxim 200 de euro - 300 de euro. Depinde de la caz la caz si de relatia chiriasului cu proprietarul", adauga Nicu Dunca.

Perioada de inchiriere a unui spatiu este de sase luni sau un an, cu posibilitatea de prelungire a acestea printr-un act aditional. Daca afacerea care isi desfasoara activitatea in acel spatiu esueaza, contractul de inchiriere se poate rezilia cu anuntarea proprietarului cu 30 zile inainte.

"Acum doi - trei ani, erau cel putin doua cereri de inchiriere in fiecare saptamana, iar in prezent sunt una sau doua cereri la doua - trei saptamani. Fie firmelor le merge bine unde sunt in prezent, fie nu au bugetul necesar pentru a inchiria un spatiu la pretul cerut. In prezent, majoritatea cererilor de inchiriere sunt din partea companiilor de software", spune Nicu Dunca.

Care sunt chiriile in Constanta
Ioan Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion, spune pentru startups.ro ca atat stradal, cat si in centrele comerciale, chiriile pentru spatiile de 100 de mp din Constanta s-au redus cu 50% in acest an fata de anul trecut, pentru ca sunt multe spatii disponibile.

"Dupa octombrie acest an, chiriile se vor duce si mai mult in jos, pentru ca nu va mai fi deloc cerere", adauga Ioan Ududec.

Astfel, chiriile pentru spatiile de 100 de mp din Constanta variaza intre 6 euro si 13 euro/mp/luna, depinzand de zona, dotari si deschidere.

Ariile stradale destinate spatiilor comerciale din Constanta sunt pe Bulevardul Ferdinand, pe Bulevardul Lapusneanu, in Mamaia, pe Bulevardul Mircea cel Batran.

"Cea mai mare valoare a chiriei, de 13 euro/mp/luna, negociabila insa, se cere pentru spatiile de pe Bulevardul Stefan cel Mare, Bulevardul Tomis (intre Capitol si Primarie), pentru retail de top. Insa nu se cer nici spatii de 100 de mp si toti chiriasii incearca sa negocieze un pret mai mic", mai spune Ioan Ududec.

In Constanta, chiria se plateste in avans pe una sau doua luni.

Care sunt costurile in Iasi
"In prezent, fata de sfarsitul anului trecut, chiriile pentru spatiile de aproximativ 100 de mp s-au redus cu 15% - 20% si vor ajunge ca in decembrie 2010 sa fie cu 20% - 40% mai mici fata de decembrie 2009. Principalul lucru care se negociaza este chiria, mai putin alte facilitati (amenajari, marketing pentru cei din centrele comerciale, paza etc.)", spune pentru startups.ro Emil Stefanoaia, agent imobiliar independent din aceasta vara, dupa o experienta de 12 ani la Terra Real Estate.

El precizeaza ca nivelul chiriei pentru spatiile de retail stradale de 100 de mp din Iasi variaza, lunar, intre 15 euro si 25 euro/mp in centru, intre 12 euro si 25 euro/mp in zonele semicentrale (Podu Ros, Gara, Targu Cucu), intre 8 euro si 20 euro/mp in zonele Pacurari, Nicolina si Alexandru, precum si intre 5 euro si 15 euro/mp in ariile Mircea, Galata, Dacia si Tatarasi.

"Valorile maxime sunt obtinute mai greu de la clienti ca banci, farmacii, si doar pentru cele mai bune pozitii din fiecare zona", mai spune Emil Stefanoaia.

Potrivit lui Emil Stefanoaia, in cazul centrelor comerciale, chiria este de la aproximativ 10 euro/mp/luna pentru cele cu standuri in cartiere ajungand pana la 25 de euro - 40 de euro/mp/luna in mall-uri si galerii comerciale.

Spre deosebire de spatiile stradale, celelalte costuri (de intretinere si administrare, de marketing, amenajarea) cantaresc destul de mult in stabilirea costului total al inchirierii, pe langa chiria pe metru patrat.

"Solicitarile de spatii au scazut foarte mult, fiind cu 60% - 70% mai putine fata de 2008, iar multe sunt relocari cu reduceri a suprafetelor inchiriate, deci putini clienti noi. Sunt in cautari de spatii firmele din alimentatia publica (restaurante, baruri, cafenele, magazine alimentare), cazinourile si cei care au jocuri de noroc, unele farmacii si banci, precum si firmele de asigurare si unii medici", mai spune Emil Stefanoaia.

Cele mai multe contracte de inchiriere se semneaza pe trei - cinci ani pentru suprafetele bine pozitionate si pe un an cu posibilitatea de prelungire pentru spatiile din celelalte zone.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Nivelul maxim al chiriei cerute in cazul centrelor comerciale din orase precum Cluj Napoca si Timisoara este de 25 de euro/mp/luna.
Chiriile solicitate in cazul spatiilor stradale in orase precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov variaza intre 30 de euro - 35 de euro/mp/luna, in Arad acestea atingand nivelul de 25 de euro - 30 de euro/mp/luna.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiriile spatiilor de retail s-au redus cu 50% in prezent in Arad si Constanta, cu 20% in Brasov, cu 40% in Cluj-Napoca, iar in Iasi sunt cu 15% - 20% mai mici.
In marile orase din tara, cel mai putin s-a redus chiria pentru spatiile de retail de 100 de mp amplasate in centru, iar cel mai mult pentru cele din cartiere, periferie si de pe strazile mai putin circulate.
Solicitarile pentru suprafete de 100 de mp sunt din ce in ce mai putine, unele companii indreptandu-se spre suprafete mai mici.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.