Care este chiria pentru 100 mp de retail in Iasi, Constanta, Cluj, Brasov si Arad


Valoarea chiriilor din aceste orase a scazut in prezent cu pana la 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comerciantii incearca sa gaseasca spatii mai mici pentru magazinele lor si reusesc sa obtina facilitati de la proprietari.

 

"Chiriile solicitate in cazul spatiilor stradale in orase precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov variaza intre 30 de euro - 35 euro/mp/luna, in Arad acestea atingand nivelul de 25 de euro - 30 de euro/mp/luna", spune pentru startups.ro reprezentantul DTZ Echinox.

Chiria pentru spatiile stradale depinde de zona, de vadul comercial, deschiderea la strada, vecinatati, suprafata vitrata, amplasare in cadrul zonei (pe colt, la o trecere de pietoni etc.), nivelul veniturilor locuitorilor, apropierea de mijloace de transport in comun si traficul pietonal.

In centrele comerciale, chiria este influentata de pozitionarea spatiului in centru (parter, intrare, vecinatatea cu o ancora puternica - n.red - magazin care atrage un trafic ridicat), vizibilitate, eficienta  sau forma spatiului, gradul de ocupare al centrului comercial si traficul mediu zilnic.

(Citeste aici care era valoarea chiriei pentru spatiile comerciale in februarie, 2009)


Care sunt chiriile spatiilor comerciale din Arad
"In general, spatiile de 100 mp atrag interesul celor care vor sa deschida o afacere. Insa, in urma acestei crize economice, pentru unii intreprinzatori si aceasta suprafata a devenit greu de gestionat din punct de vedere al pretului chiriei si al cheltuielilor de intretinere, acestia preferand sa plece sau sa se relocheze in spatii mai mici. Pe piata imobiliara, in aceasta perioada, solicitarile sunt scazute pe toate segmentele si pe toate tipurile de suprafetele. Exista doar cei care supravietuiesc, fie prin renegocieri ale chiriilor, fie prin relocari ale spatiilor de activitate", spune pentru startups.ro Adela Crisan, agent imobiliar pe segmentul rezidential si retail la Casadomi.

Fata de anul anterior, in 2009 chiriile spatiilor de retail din Arad s-au redus cu 50%, conform datelor Casadomi. In 2010, tendinta de scadere se mentine, insa nu in acelasi ritm ca anul trecut.

"In acest an observam un inceput de reasezare a chiriilor, dar evident la un pret mult sub nivelul  anilor trecuti (2006, 2007, 2008). Zonele cele mai cautate pentru inchirierea de spatii comerciale in Arad au ramas aceleasi ca in anii precedenti, incepand cu zona ultracentrala (Bulevardul Revolutiei), care ramane probabil si cea mai bine cotata ca pret, cu chirii intre 20 de euro si 30 de euro/mp/luna", spune Adela Crisan.

De altfel, zona ultracentrala ofera cel mai bun vad comercial din Arad, datorita traficului pietonal si tipului de firme care si-au dezvoltat activitatea aici in ultimii ani (banci, companii de telefonie mobila, case de schimb valutar, magazine ale unor marci cunoscute, baruri, cafenele etc.).

La fel ca in anii trecuti, alte zone interesante pentru comercianti sunt cele de pe arterele principale ale Aradului: Calea Aurel Vlaicu, Calea Radnei, Petru Rares, Andrei Saguna si Padurii. In aceste zone, chiriile sunt cuprinse intre 10 euro si 15 euro/mp/luna, datorita vadului auto si pietonal, precum si unor activitati comerciale specifice zonei, conform reprezentantilor Casadomi.

"Spre exemplu, pe Calea Radnei sunt activitati de comercializare a piselor auto, pe Padurii si Andrei Saguna sunt activitati de comert pentru materiale de constructii si decoratii interioare. In aceste zone, pe artere, sunt concentrate si majoritatea sediilor (punctelor de lucru) ale bancilor, caselor de schimb valutar etc, care deservesc cartierele importante ale Aradului", adauga Adela Crisan.

Zonele cel mai afectate de criza si unde s-au redus cel mai mult chiriile sunt cele situate pe strazile mai mici din centrul Aradului, in cartiere, ariile mai putin vizibile de pe marile artere, precum si cele cu vad pietonal redus.

"Chiriile au coborat in aceste zone chiar si sub pragul de 5 euro/mp/luna", spune Adela Crisan.

In Arad, perioada de inchiriere pentru spatiile de retail este de aproximativ un an.

Atat proprietarii, cat si chiriasii prefera, in prezent, angajamente pe termen cat mai scurt, pe fondul nesigurantei in ceea ce priveste evolutia chiriilor si a climatului de afaceri.

"Sunt destul de multe spatii care si-au pastrat chiriasii din anii anteriori. In cele mai multe cazuri, proprietarii au preferat renegocierea preturilor chiriei cu acestia, fiind constienti de dificultatea de a-si atrage chiriasi noi, in aceasta perioada. Aceasta este cea mai importanta facilitate pe care au acordat-o proprietarii de spatii sau a fost <necesitate>, uneori, incepand sa functioneze deja de anul trecut. Pentru ambele parti (proprietarii si chiriasi) aceasta solutie a fost cea mai benefica dintre toate pentru a continua colaborarea inceputa in anii trecuti", spune Adela Crisan.


Care sunt costurile in Brasov
"Chiriile pentru spatiile de 100 mp sunt in prezent cu 20% mai mici fata de aceeasi perioada de anul trecut, atat in centrele comerciale, cat si in zonele stradale. In centru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, acum chiriile s-au redus cu mai putin decat in celelalte zone, respectiv cu 10%, pentru ca spatiile se numara pe degete", spune pentru startups.ro Zoltan Haller, directorul Zoltim.

Conform datelor Zoltim, in Brasov, chiriile pentru spatiile de 100 de mp variaza intre 5 euro si 15 euro/mp/luna in centrele comerciale, la care se adauga costurile de administrare si intretinere (intre 2 euro si 5 euro/mp/luna). In zonele stradale din centrul orasului chiriile variaza intre 25 de euro si 30 euro/mp/luna iar in celelalte zone chiriile sunt intre 8 euro si 15 euro/mp/luna. 

"In 2007, pentru 100 de mp se cereau intre 20 de euro si 45 euro/mp/luna. In prezent, nu sunt firme care sa ceara spatii mari, ci spatii mici, de 100 de mp, pana in 50 de mp. Suprafata de 100 de mp nu si-o pot permite multe firme, ci prefera un spatiu mai mic, intr-o zona mai buna, ceea ce compenseaza lipsa suprafetei", mai spune Zoltan Haller.

Printre facilitatile acordate chiriasilor de catre proprietari se numara posibilitatea de a plati chiria cu intarziere. 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Nivelul maxim al chiriei cerute in cazul centrelor comerciale din orase precum Cluj Napoca si Timisoara este de 25 de euro/mp/luna.
Chiriile solicitate in cazul spatiilor stradale in orase precum Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Brasov variaza intre 30 de euro - 35 de euro/mp/luna, in Arad acestea atingand nivelul de 25 de euro - 30 de euro/mp/luna.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiriile spatiilor de retail s-au redus cu 50% in prezent in Arad si Constanta, cu 20% in Brasov, cu 40% in Cluj-Napoca, iar in Iasi sunt cu 15% - 20% mai mici.
In marile orase din tara, cel mai putin s-a redus chiria pentru spatiile de retail de 100 de mp amplasate in centru, iar cel mai mult pentru cele din cartiere, periferie si de pe strazile mai putin circulate.
Solicitarile pentru suprafete de 100 de mp sunt din ce in ce mai putine, unele companii indreptandu-se spre suprafete mai mici.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii