Care este chiria pentru 100 mp de spatiu comercial in Bucuresti


Scaderea chiriilor pentru spatiile comerciale reprezinta in continuare un avantaj pentru retaileri. Datorita costurilor mai mici de amenajare si intretinere, spatiile de 100 mp sunt cautate de multi comercianti.

 

Companiile care solicita spatii cu o suprafata de 100 mp sunt din domeniul FMCG, magazine de proximitate, restaurante, fast-food-uri, cafenele, bistro-uri, firme din domeniul bancar, din servicii, farmacii, firme de curatatorie, sali de jocuri de noroc, firme de pariuri si firme de accesorii sau boutique-uri de moda si incaltaminte.

"Nu putem spune ca profilul magazinelor de dimensiuni mici s-a schimbat, insa unii retaileri isi optimizeaza suprafetele si incearca sa opereze in spatii mai mici", spune pentru startups.ro Razvan Sin, Head of the Retail Department la DTZ Echinox.

Alexandru Preda, Senior Broker la compania de consultanta imobiliara Colliers International, spune ca, fata de anii trecuti, noutatea este ca si bancile se reorienteaza catre spatii mai mici, de aproximativ 100 mp, pentru mutarea din spatiile mari pe care le au in prezent, in dorinta de a-si optimiza costurile.


Cat de mult au scazut chiriile
Laura Bencze, Research Manager la CB Richard Ellis (CBRE), spune ca, in prezent, chiria pentru spatiile comerciale de 100 de mp s-a redus, in medie, cu aproximativ 5% - 10% in Bucuresti, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Alexandru Preda spune pentru startups.ro ca in zonele stradale chiriile s-au redus cu 10% - 15% in prezent fata de anul trecut, in principal pe fondul scaderii cererii.

"Sunt tot mai putine companii care se dezvolta si isi deschid noi unitati si destule firme care au probleme financiare si elibereaza spatii. De asemenea, a mai fost o scadere a chiriilor de 10% - 15% la sfarsitul anului 2008 si inca un declin de 5 procente in acest an", mai spune Alexandru Preda.

Razvan Sin spune pentru startups.ro ca in cazul spatiilor stradale de 100 de mp din Capitala, chiriile au scazut, in acest an, cu aproximativ 10% - 12% in trimestru doi, fata de primele trei luni din an.

"In privinta centrelor comerciale, scaderea este de 15% in trimestrul doi, 2010, comparativ cu trimestrul intai, 2010. Noile hotarari ale guvernului vor determina scaderea consumului si, implicit, cererea operatorilor de retail. Astfel, estimam ca nivelul chiriilor, atat pentru spatiile stradale, cat si pentru centrele comerciale, va continua sa scada pe termen scurt", adauga Razvan Sin.

Bogdan Petcu, senior consultant in cadrul Retail Division la The Advisers/Knight Frank, spune pentru startups.ro ca, in cazul cartierelor rezidentiale si al zonelor periferice din Bucuresti, chiria variaza in functie de traficul din zona si, de exemplu, zonele comerciale traditionale cum ar fi pietele din cartiere, pentru care cererea este in continuare mare, au reusit sa se mentina la un nivel ridicat din punct de vedere al chiriei.

"Pentru spatiile stradale am remarcat o stabilizare pentru chiriile din zonele semicentrale, cat si in cartierele rezidentiale. Chiriile din zonele centrale au inregistrat o usoara scadere, cu exceptia celor din zona Centrului Vechi al Capitalei. Motivul este ca in zonele rezidentiale si cu trafic intens cererea s-a mentinut la un nivel ridicat si gradul de ocupare nu a fost afectat, pe cand pe arterele centrale, cum ar fi Calea Victoriei si Bulevardul Magheru, majoritatea chiriasilor au fost afectati puternic de vanzarile in scadere. Luand in considerare chiria pentru spatiile din aceste zone, care reprezinta un procent mai ridicat din cifra de afaceri, magazinele de imagine, care nu mai sunt sustinute de profitabilitate nu au rezistat", mai spune Bogdan Petcu.


Care este valoarea chiriilor pentru spatiile stradale
Cele mai mari chirii solicitate de proprietari pentru spatiile cu o suprafata de 100 de mp din Bucuresti sunt in centrul orasului, in zona Bulevardelor Magheru si Nicolae Balcescu, unde se solicita intre 80 de euro si 90 euro/mp/luna, conform consultantilor imobiliari.

Urmatoarele zone in ceea ce priveste nivelul chiriei sunt Calea Victoriei si Calea Dorobanti, cu valori intre 40 de euro si 70 euro/mp/luna, potrivit consultantilor imobiliari.

Cele mai mici chirii din zonele de top ale Capitalei sunt in Centrul Vechi al orasului, cu valori intre 40 de euro si 60 euro/mp/luna.

"In zonele prime din Bucuresti (Calea Victoriei - zona hotelului Radisson si magazinul Muzica, Bulevardul Magheru - Piata Romana), se pot obtine reduceri de chirie in urma negocierii de contract si se pot obtine luni gratuite pentru amenajarea spatiului", spune pentru startups.ro Laura Bencze, de la CB Richard Ellis.

Alexandru Preda mentioneaza ca cele mai scazute chirii din cartiere (15 euro - 30 de euro/mp/luna) sunt in zonele Giulesti, Giurgiului, Oltenitei si se inregistreaza cresteri in ariile Dristor, Crangasi, Colentina, Pantelimon, Iuliu Maniu si Drumul Taberei.

Laura Bencze spune ca in zonele secundare, in cartierele rezidentiale aglomerate si cu trafic intens pietonal si de masini (Dristor, Obor, Drumul Taberei – Bucla), chiria pentru un spatiu de 100 de mp, cu vitrina sau vizibilitate foarte buna ajunge la 45 de euro/mp/luna.

"In general insa spatiile foarte bune, acelea care pot aduce o rata de rentabilitate financiara superioara, nu sunt vacante si cererea pentru ele este ridicata. Cheltuieli de administrare nu exista la spatiile stradale, decat plata utilitatilor si a altor servicii contractate de chirias. Acestea difera mult in functie de profilul chiriasului – unele magazine necesita paza extinsa, altele nu, unele au program non-stop, fata de un program zilnic limitat. Parcarile exista doar in masura in care sunt contracte cu Adminstratia Primariilor de sector, ale caror taxe variaza foarte mult", mai spune Laura Bencze.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Chiriile pentru spatiile de retail de 100 de mp s-au redus, in medie, cu aproximativ 5% - 10% in Bucuresti, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai mari chirii solicitate de proprietari pentru spatiile cu o suprafata de 100 de mp din Bucuresti sunt in zona Bulevardelor Magheru si Nicolae Balcescu, unde se solicita intre 80 de euro si 90 euro/mp/luna.
In centrele comerciale din Bucuresti chiriile variaza mult, media fiind intre 40 de euro si 55 euro/mp/luna.
Printre facilitatile acordate de chiriasilor de catre proprietari se numara luni de chirie zero pentru amenajarea spatiului, plata in etape a chiriei sau o chirie fixa plus un procent din vanzari, plafonarea taxelor de mentenanta sau contributie la amenajarea spatiului.
Perioada de negociere a contractelor de inchiriere a crescut mult, ajungand pana la sase - opt luni, ceea ce acum doi ani nu se intampla.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii