Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Se vor micsora veniturile persoanelor care desfasoara activitate ca PFA prin reducerea cotelor de cheltuieli deductibile rezultand un impozit de plata mai mare. Trebuie acordata o atentie sporita analizei clauzelor din contractele incheiate de terti cu PFA–uri, in vederea stabilirii cu exactitate a tipului de relatie - dependenta sau nu", spune pentru startups.ro Geo Viorel Tasica, Managing Partner la Expert Star Consulting.
Impozitarea tichetelor
Alta noutate in Codul Fiscal este ca intra in veniturile salariale impozabile contravaloarea tichetelor cadou, a celor de cresa, a celor de vacanta si a celor de masa, precum si a platilor compensatorii, acordate ca urmare a concedierilor colective sau acordate potrivit legii (art. 55 alin (4) lit. b), tuturor acestora aplicandu-li-se cota de 16%.
"Impozitarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, de vacanta si de cresa va diminua veniturile nete ale angajatilor. Impozitul pe venit si contributiile sociale, desi calculate si platite de platitorul de venit (angajator), sunt suportate de beneficiarii de venit (salariati), acestea fiind retinute la sursa din suma bruta negociata. Daca platitorii de venit vor sa mentina suma neta sau atunci cand exista prevederi contractuale in acest sens, vor trebui efectuate ajustari asupra sumei brute, rezultand costuri suplimentare pentru companii", adauga Senior Consultantul de la Mazars.
Toate aceste tipuri de tichete sunt supuse impozitului pe salarii, dar sunt, in continuare, scutite de plata contributiilor sociale obligatorii (pentru sanatate, pensii etc.), asa cum sunt mentionate in legile speciale.
"In consecinta, angajatorii care ofera tichete de masa angajatilor trebuie ca de la 1 iulie sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozitul pe venit aferent acestora. Deoarece impozitul este suportat de catre angajati, teoretic, nu ar trebui sa ridice costuri suplimentare pentru companii. Totusi, s-ar putea ca unele firme sa renunte la acordarea acestor tichete de masa sau cadou nemaifiind atractive pentru salariati", explica Andrei Tercu.
Ce s-a mai schimbat
Ordonanta de modificare a Codului Fiscal aduce si alte noutati. Una dintre acestea este introducerea definitiei drepturilor de autor, care a fost preluata din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe (art. 7 alin. (1), dupa pct. 13 a pct-lui 131).
"In acest mod, se incearca o diferentiere mai clara a drepturilor de autor in cadrul drepturilor de proprietate intelelectuala", spune Luminita Gabriela Floroiu Hosu.
O alta modificare adusa de ordonanta de urgenta este reducerea cu 50% a cotelor de cheltuieli deductibile ce pot fi deduse la stabilirea venitului net impozabil din drepturile de proprietate intelectuala.
"Daca, pana la intrarea in vigoare a OUG 58/2010, venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se stabilea prin scaderea din venitul brut a unei cote de cheltuieli deductibile de 40% din venitul brut, respectiv 50% din venitul brut in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, odata cu intrarea in vigoare a acestei ordonante, cotele de cheltuieli deductibile se reduc la 20%, respectiv 25% in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala. Rezultatul acestei masuri il reprezinta o baza impozabila mai mare si deci un impozit marit", mai spune Geo Viorel Tasica.
Prevederile OUG nr. 58/2010 au intrat in vigoare de la 1 iulie acest an sau, in cazul drepturilor salariale, cu drepturile aferente lunii iulie.
Luminita Gabriela Floroiu Hosu adauga faptul ca modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 58/2010 au ca rezultat cresterea fiscalitatii la nivelul agentilor economici si reducerea veniturilor salariatilor acestora (o parte a agentilor economici vor renunta la acordarea tichetelor).
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
De la 1 iulie acest an, a intrat in vigoare OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Preluarea unora dintre normele de aplicare ale Codului Fiscal (art. 55) si adaptarea lor pot duce la reclasificarea activitatilor independente in dependente.
In veniturile salariale impozabile intra contravaloarea tichetelor cadou, a celor de cresa, a celor de vacanta si a celor de masa, precum si a platilor compensatorii, acordate ca urmare a concedierilor colective sau acordate potrivit legii, tuturor acestora aplicandu-li-se cota de 16%.
In Codul Fiscal s-a introdus definitia drepturilor de autor, preluata din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
O alta modificare este reducerea cu 50% a cotelor de cheltuieli deductibile ce pot fi deduse la stabilirea venitului net impozabil din drepturile de proprietate intelectuala.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 22 Iulie 2010 la ora 19.38