Care sunt consecintele modificarii Codului Fiscal


Andrei Tercu, Senior Consultant in cadrul Tax Advisory la Mazars, spune ca sunt semne ca firmele isi vor modifica politica salariala, ca urmare a costurilor suplimentare care pot aparea daca o activitate independenta este reclasificata drept una dependenta.

Aceasta reclasificare poate aparea dupa ce, de la 1 iulie, anul acesta, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, unde sunt preluate si adaptate unele dintre normele de aplicare ale Codului Fiscal (art. 55).

Pentru ca o activitate independenta sa fie reconsiderata dependenta, aceasta trebuie sa indeplineasca cel putin unul din urmatoarele criterii (art. I punctul 1 al OUG 58):
• beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta (atributiile care ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru);
• in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
• beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
• platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare - detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
• platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
• orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

Daca o activitate este reconsiderata drept dependenta, atat platitorul cat si beneficiarul de venit datoreaza, in solidar, impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, care sunt recalculate. In acest sens, se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.


Consecintele reclasificarii activitatii independente
"Faptul ca aceste prevederi au fost preluate si in Codul Fiscal poate indica o posibila viitoare intensificare a controalelor fiscale cu privire la tratamentul aplicat platilor de venituri catre persoane independente, dar in aceasta privinta autoritatile fiscale si cele ale muncii vor trebui sa colaboreze mai mult decat o fac in prezent. Totusi, aceste modificari ofera autoritatilor o mai mare libertate de evaluare a activitatilor independente, ceea ce duce la cresterea riscului de recalificare in functie de conditiile specifice de desfasurare a activitatilor evaluate", spune pentru startups.ro Andrei Tercu de la Mazars.

Astfel, colaborarea cu o firma a persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale sau a intreprinderilor familiale, pe baza unui contract de prestari servicii, poate fi reconsiderata din activitate independenta drept dependenta, iar aceste firme sa fie nevoite sa plateasca contributii sociale, ceea ce reprezinta un cost suplimentar.

"Rezulta astfel o crestere a poverii fiscale, atat pentru tertul platitor de venit, cat si pentru PFA ca si beneficiar al venitului", spune pentru startups.ro Luminita Gabriela Floroiu Hosu, Manager General la Expert Star Consulting.

Ca urmare a acestor preluari in Codul Fiscal, de la 1 iulie, contributiile suplimentare pe care un agajator le va avea de platit pentru un angajat, in cazul recalificarii activitatii unei PFA in activitate dependenta, sunt cu aproximativ 30% mai mari decat daca aceasta activitate ar fi ramas independenta.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
De la 1 iulie acest an, a intrat in vigoare OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Preluarea unora dintre normele de aplicare ale Codului Fiscal (art. 55) si adaptarea lor pot duce la reclasificarea activitatilor independente in dependente.
In veniturile salariale impozabile intra contravaloarea tichetelor cadou, a celor de cresa, a celor de vacanta si a celor de masa, precum si a platilor compensatorii, acordate ca urmare a concedierilor colective sau acordate potrivit legii, tuturor acestora aplicandu-li-se cota de 16%.
In Codul Fiscal s-a introdus definitia drepturilor de autor, preluata din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
O alta modificare este reducerea cu 50% a cotelor de cheltuieli deductibile ce pot fi deduse la stabilirea venitului net impozabil din drepturile de proprietate intelectuala.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii