Cum te inregistrezi ca PFA


Persoana fizica autorizata (PFA) este o forma simplificata de firma si functioneaza in cazurile in care este nevoie doar de munca asociatului si nu de o extindere foarte mare a afacerii. Printre cei care se pot inregistra ca PFA se numara programatorii si consultantii software, traducatorii autorizati, electricienii si agentii de asigurari.

 

Otilia Puiu, Experienced Associate la compania de consultanta fiscala si audit Taxhouse, recomanda inregistrarea ca PFA celor care au o afacere mica si pot desfasura activitatea singuri.

Cei care pot activa ca PFA sunt prestatorii de servicii (coafor, maseur, designer, antrenor fitness etc); cei care practica activitati de intermediere (precum cele prin contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare, vanzarea in regim de consignatie a bunurilor, transport de bunuri si de persoane); meseriasii (mecanicii auto, tamplarii, zidarii etc) si persoanele cu activitate in comert si productie si cele care organizeaza evenimente.

Nu pot fi PFA persoanele care desfasoara profesii liberale, cele a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale sau cele care intentioneaza sa desfasoare activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.

Astfel, nu se pot inregistra ca PFA persoanele care desfasoara activitati de aparare nationala, de protectie si paza, de jocuri de noroc, activitati juridice, activitati de creditare, activitati ale pietelor de capital, de asigurare- reasigurare sau din domeniul materialelor explozive.

Nu pot face parte din categoria PFA nici arhitectii, asistentii sociali, auditorii financiari, avocatii, consilierii juridici, consultantii fiscali, psihologii, medicii, notarii publici, politistii, actorii, profesorii, insotitorii sau asistentii maternali.


Care sunt avantajele
Constituirea unei PFA prezinta anumite avantaje cum ar fi inregistrarea rapida, obligatii fiscale mai reduse si evidente mai simple”, precizeaza pentru startups.ro Irena Tudorie, Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii.

Fata de o societate comerciala, costurile de inregistrare ale PFA sunt mai mici (nu este nevoie de capital social pentru infiintare, cheltuielile fiind doar cele de inregistrare) si nu trebuie sa isi constituie un patrimoniu.

De asemenea se pot inregistra diverse cheltuieli precum intretinerea propriei locuinte, dobanzi legate de diverse achizitii etc. ceea ce duce la diminuarea impozitului platit statului”, adauga Ramona Voicu. 

Alt avantaj al PFA fata de societatile comerciale este contabilitatea mai simpla (se tine doar in partida simpla). In cazul PFA este nevoie doar de un jurnal de incasari si plati in care se consemneaza veniturile realizate si cheltuielile si nu este nevoie de intocmirea lunara de jurnale, registre, balante de venituri si cheltuieli sau declaratii catre Administratia Financiara. (Citeste aici Care sunt obligatiile fiscale ale PFA)

PFA dispune de un facturier si un chitantier si, in functie de modalitatea de efectuare a platilor, de un cont bancar.

In cazul persoanelor care au o asemenea autorizatie de functionare, costurile de administrare a activitatii, precum si taxele si impozitele datorate sunt inferioare spre deosebire de cazul administrarii unei afaceri prin intermediul unei societati comerciale”, adauga Otilia Puiu.

PFA nu trebuie sa angajeze in mod obligatoiu un contabil sau expert contabil, aceasta optiune fiind facultativa.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca PFA are obligatii declarative din punct de vedere fiscal doar o data pe an, in timp ce la nivelul societatii, aceste obligatii declarative sunt numeroase in cursul unui an fiscal”, precizeaza Otilia Puiu.

De asemenea, PFA nu plateste impozit forfetar sau minim, iar celelalte impozite si contributii sunt mult mai mici.

Astfel, avantajate sunt si companiile client cu care colaboreaza. De exemplu, o societate comerciala plateste catre stat contributii in valoare de 31,25% din salariul unui angajat. In schimb, daca in locul salariatului ar colabora cu PFA, nu ar trebui sa achite vreo contributie catre stat, ci PFA ar trebui sa achite spre stat 5,5%, contributia la asigurarile sociale de sanatate.

PFA se poate angaja prin incheierea unei conventii civile si nu a unui contract de munca, iar compania cu care va lucra va plati impozite mult mai mici”, completeaza pentru startups.ro Ramona Voicu, Payroll Services Coordinator la agentia de recrutare si training VON Consulting.

In ceea ce priveste proprii salariati, este de mentionat ca PFA nu poate angaja persoane cu contract individual de munca, insa se poate asocia cu altele si poate lucra cu alte cabinete, ca prestatori de servicii.

Banii incasati de catre o persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent nu trebuie justificati si pot fi accesati direct”, mentioneaza  Ramona Voicu un alt avantaj al PFA.

Si sanctiunile sunt mai mici pentru un PFA, fata de o societate comerciala.

De exemplu, daca o societate comerciala nu depune o declaratie, amenda este in jur de 500 de lei, in timp ce pentru PFA amenda maxima este de 250 de lei. Exceptie face decontul de TVA, care are aceeasi sanctiune si la societatile comerciale si la PFA”, explica Ramona Voicu.


Care sunt etapele inscrierii
Ion Florin Chivu, avocat titular al cabinetului cu acelasi nume, spune pentru startups.ro ca prima etapa a inregistrarii PFA este rezervarea denumirii, apoi trebuie pregatit dosarul pentru inregistrare.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
PFA este recomandata celor care care au o afacere mica si care isi pot desfasura aceasta activitate in mod individual.
Nu pot sa fie PFA arhitectii, asistentii sociali, auditorii financiari, avocatii, consilierii juridici, consultantii fiscali, psihologii, medicii, notarii publici etc
Costurile pentru inscrierea de catre o persoana a PFA variaza intre 200 de lei si 300 de lei, in functie de numarul de documente necesar.
Avantajele PFA sunt  legate de inregistrarea rapida, obligatiile fiscale mai reduse, evidentele contabile mai simple si costurile de administrare mai mici decat ale unei societati comerciale.
Printre dezavantajele PFA se numara obligatiile nelimitate si faptul ca nu pot sa efectueze decat activitatea pentru care au fost autorizati.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


COMENTARII

Impozite platite de PFA

"De asemenea, PFA nu plateste impozit forfetar sau minim, iar celelalte impozite si contributii sunt mult mai mici."

Aici ar trebui nuantat si detaliat pentru PFA sunt doua moduri de impozitare sistem real si norma fixa de venit.

Norma fixa de venit este practic un fel de forfetar, autoritatile locale afiseaza anual niste norme de venit pentru fiecare profesie in parte. Daca PFA-ul opteaza pentru aceasta forma va avea de achitat un impozit de 16% raportat la acea norma de venit indifirent de cate venituri va realiza in anul fiscal urmator 300.000 lei sau 5000 de lei spre exemplu. La nivelul municipiului Iasi norma de venit pentru domeniul serviciilor informatice este 15.700 lei aproximativ, in timp ce in Vaslui e intre 5000 si 6000 de lei. Impozitul se diminuaza cu 50% daca esti angajat cu norma intreaga.

Sistemul real inseamna ca platesti impozit la profit in functie de ce profit ai reusit sa realizezi. Nu stiu daca la sistemul real se aplica reducerea de 50% daca esti angajat cu norma intreaga.

Evident la aceste costuri se adauga acei 5,5% cu sanatatea.

In domeniul IT sunt multe societati care folosesc ca si forma de angajare mascata metoda PFA-urilor. Angajatii au salariul minim pe economie sau o suma oricum mult mai mica in raport cu salariul real negociat, PFA-urile atunci cand sunt constituite bifeaza ca vor presta la sediul clientului.

PFA-urile asa cum a fost scris si in prezentul articol are aspecte pozitive si negative. Aspectul negativ pentru angajati il reprezinta minima protectie care o ofera legea in fata angajatorului. Exista exemple cand angajatorul lichideaza societatea si ultimele facturi - salarii raman neplatite, atunci cand societatea se dizolva acei oameni sunt priviti ca si agenti economici si sansele de recuperare ale debitelor sunt foarte reduse. In schimb ca si angajat cu carte de munca normala agentul este fortat sa achite drepturile salariale.

Partea buna a acestor PFA-uri este ca dezvolta spiritul antreprenorial, si cunosc cazuri de persoana care au pornit cu PFA ca si angajati si fiind buni au prins in paralel si alti clienti dezvoltand-usi ulterior activitatea.

Buna ziua,

Buna ziua, sandu,

 

Multumim pentru precizari

Am preferat sa publicam intr-un articol separat informatiile referitoare la obligatiile fiscale ale PFA. Gasesti articolul aici: http://startups.ro/analize/care-sunt-obligatiile-fiscale-ale-pfa

 

Re: Buna ziua,

Dap, am observat, oamenii care citesc startups.ro au nevoie de articole practice si mai putin teoretice, asta am vrut sa punctez. E destul de lamuritor noul articol. Eu personal cred PFA-urile sunt importante si ar trebui mai mult promovate, permit intrarea in legalitate au unor mici business-uri care acum se afla in zona gri-neagra si in acelasi timp dezvolta spiritul antreprenorial.