Cum infiintezi o intreprindere individuala


O intreprindere individuala poate desfasura orice fel de activitate, cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale, precum medicina, avocatura, notariat, arhitectura si contabilitate.

 

De asemenea, sunt exceptate din aceasta categorie si domeniile pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise”, spune pentru startups.ro Ana-Maria Pruteanu, avocat in cadrul biroului de avocatura Elena Grecu.

Astfel de coduri CAEN sunt cele care pot fi folosite numai daca exista o licenta, calificare in domeniul respectiv de activitate sau alte documente aditionale.

O intreprindere individuala poate avea un singur un singur cod CAEN, la fel ca si o persoana fizica autorizata.

Desfasurarea unor activitati care se circumscriu mai multor coduri CAEN presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale”, explica pentru startups.ro Iulia David Sobolevschi, Mangaging Partner la compania de consultanta fiscala si audist KG Audit, membra a retelei Nexia International.

Ileana Mirica, avocat asociat la societatea de avocatura Stefanica & Florea, spune pentru startups.ro ca intreprinderea individuala este o intreprindere economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica. Cadrul legislativ pentru intreprinderea individuala este reglementat prin Ordonanta de urgenta nr. 44/2008.

Pentru infiintarea unei intreprinderi individuale este nevoie de un sediu profesional stabil si, pentru anumite activitati economice, este necesara o anumita pregatire profesionala sau un atestat al pregatirii profesionale.

In privinta colaborarilor cu o alta entitate juridica, in domeniul pentru care este infiintata intreprinderea individuala, persoana fizica titulara intreprinderii nu va fi considerata ca fiind angajata a persoanei juridice, chiar daca aceasta colaborare este exclusiva. Persoana fizica poate fi insa incadrata cu carte de munca la o societate comerciala pentru o activitate economica diferita de cea pentru care si-a organizat intreprinderea individuala”, mentioneaza Ana-Maria Pruteanu.

O intreprindere individuala poate fi simultan membra a unei intreprinderi familiale si a unei PFA. Spre deosebire de cele doua, intreprinderea individuala poate avea angajati chiar pentru activitatea pentru care este autorizata.

In rest, PFA-ul sau intreprinderea individuala sunt supuse acelelorasi reglementari. In acest context, forma de organizare de PFA va incepe, probabil, sa-si piarda frecventa utilizare. In orice caz este greu de explicat coexistenta celor doua forme atat de asemanatoare de organizare”, subliniaza Ileana Mirica.

Marioara Zaifu, consultant la compania de consultanta fiscala ConsultingR, membra a Nexia, spune pentru startups.ro ca cel care este unicul actionar al unei firme poate fi inregistrat si ca intreprindere individuala si ca asociat in mai multe societati cu raspundere limitata (SRL).


Documentele necesare
Dosarul de inregistrare la Oficiul Registrul Comertului contine, in original, formularul de inregistrare si cazierul fiscal al titularului, care se obtin chiar de la oficiul respectiv.

Alte documente necesare in dosar sunt dovada disponibilitatii si rezervarii denumirii (original) si cartea de identitate sau pasaportul membrului intreprinderii individuale (copie atestata olograf in conformitate cu originalul).

Este nevoie si de documentele care atesta calificarile titularului intreprinderii individuale (copii atestate olograf), cele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului social sau punctelor de lucru (copie legalizata sau original) si specimenul de semnatura a titularului intreprinderii individuale (original).

Ileana Mirica spune ca documentele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional pot fi contractul de inchiriere, cel de comodat, certificatul de mostenitor, contractul de vanzare-cumparare, declaratia de luare in spatiu sau orice alt act juridic care confera dreptul de folosinta.

Un alt document ncesar in dosar este, in original, declaratia - tip, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca intreprinderea individuala indeplineste toate conditiile legale de functionare prevazute de legislatia speciala in domeniul sanitar, sanitar - veterinar, protectia mediului si protectia muncii, care se obtine de la Oficiul Registrului Comertului.


Etapele inregistrarii

Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea  sediul social intreprinderea individuala. Acest dosar este apoi verificat de un referent.

Avand in vedere ca dosarul nu mai ajunge la judecator, procedura este mai rapida decat inregistrarea unui SRL. Daca toate actele sunt in ordine, se va proceda la aprobarea inregistrarii de catre Directorul Registrului Comertului”, adauga Ana-Maria Pruteanu.

Dupa ce se aproba inregistrarea, se elibereaza un certificat de inregistrare.

In mod normal, procedura de inregistrare dureaza aproximativ o saptamana. Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei”, mentioneaza Ana-Maria Pruteanu.

Ileana Mirica precizeaza ca procedura se realizeaza intr-o singura etapa, in aproximativ 24 de ore, daca documentatia este completa, sau cu termen de pe o zi pe alta, daca nu sunt indeplinite conditiile legale. Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de trei - cinci zile de la inregistrare sau copletare.

O intreprindere individuala se inregistreaza pentru o perioada nelimitata.

Dupa inregistrarea la Registrul Comertului, exista obligativitatea inregistrarii intreprinderii individuale la organul fiscal competent”, adauga Iulia David Sobolevschi.


Taxe si impozite
Contabilitatea unei intreprinderi individuale se tine in partida simpla, aceasta fiind obligata sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.
Veniturile realizate de intreprinderea individuala sunt supuse impozitului de 16% pe venit din activitati independente si contributiei de 5,5% la asigurarile sociale de sanatate.

Citeste continuarea articolului - pagina 2

 

DE RETINUT:
Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate
, cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (precum medicina, avocatura, notariat, arhitectura si contabilitate).
Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN, la fel ca si o PFA, iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale.
Principala diferenta dintre PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati.
Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea  sediul social intreprinderea individuala.
Procedura de inregistrare a unei intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana.
Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei
Contabilitatea se tine in partida simpla, intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii