Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Accesul mai facil la fonduri europene pentru producatorii din Romania este unul dintre factorii care ar putea creste productia interna de bunuri bio finite.
“Daca procentul de finantare din fonduri nerambursabile ar fi de 70% in loc de 50%, la fel ca in agricultura conventionala, foarte multi si-ar face brutarii, fabrici de branzeturi sau alte fabrici de procesare si le-ar face ecologice”, subliniaza Marian Cioceanu.
Conform MADR, in acesta an, producatorii bio primesc o subventie intre 153 de euro si 400 de euro/hectar, in functie de tipul culturii, cel mai mult fiind pentru livezi.
“Romania nu poate finanta mai mult agricultura, pentru ca face parte din UE si ar fi concurenta neloaiala. Acum, Romania ar trebui sa intre mai serios pe volum - sa se produca mai mult, pentru ca se cere”, mai spune Abdelaziz Messai.
Steven Borncamp precizeaza ca, in cazul constructiilor, guvernul poate impune materiale de constructie durabile pentru toate lucrarile publice.
“Daca prin fondurile structurale s-ar da bani pentru proiecte romanesti cand esti sustenabil, atunci ar trebui sa se ceara ca drumurile sau cladirile sa fie verzi, pentru a avea intr-adevar o dezvoltare durabila. Provocarea uriasa este implementarea. Pentru asta, guvernul trebuie sa educe publicul, sa-si educe propriul staff pentru toate provocarile cu care ar avea de-a face”, mai spune Steven Borncamp.
Abdelaziz Messai spune ca un alt mod prin care ar putea creste piata eco este legislatia si ca, pe masura ce se vor adopta masuri tot mai restrictive pentru reciclarea si realizarea produselor, producatorii vor fi nevoiti sa le adopte si piata se va dezvolta.
Ce impact are educarea publicului
Roxana Pencea si Abdelaziz Messai spun ca piata ar creste mai mult, daca autoritatile s-ar implica mai mult in educarea si informarea publicului, privind beneficiile produselor ecologice pentru sanatate.
Alma Rusu si Alexandra Banciu, Managing Partner al Organipets, spun ca informarea fiecarui consumator este cea mai importanta, pentru ca, daca oamenii invata sa citeasca etichetele si sa evite tot ce este nociv, va exista o cerere foarte mare pentru produse cat mai sanatoase.
Valentina Preotu adauga faptul ca educatia consumatorilor si constientizarea acestora asupra faptului ca este important sa-si schimbe stilul de viata sunt principali factori care vor conduce la cresterea pietei.
Alma Rusu mai spune ca ceea ce fac majoritatea celor care detin afaceri pe piata bio este de a consilia clientii.
"Sunt din ce in ce mai multi clienti informati, fata de momentul cand ne-am deschis noi magazinul (n.red. - in august 2009)", mai spune Alma Rusu.
Cum devin cladirile “verzi”
Steven Borncamp spune ca cel mai eficient mod de a deveni “verde” este de a-ti imagina ca barilul de petrol costa 250 de dolari, ceea ce ii face pe oameni sa gaseasca si sa foloseasca tot felul de solutii verzi.
“Energia este subevaluata. Daca am intelege costurile privind mediul inconjurator si faptul ca generatiile viitoare nu pot folosi energie ieftina, atunci am lua decizii mai intelepte si ne-am gandi mai serios, oamenii ar cumpara materiale locale, ar folosi cat mai putin energia in constructie, s-ar asigura ca acea cladire nu pierde energie, ca folosesc lumina naturala si amenajarea peisagistica naturala”, detaliaza Steven Borncamp.
El spune ca o cladire ecologica nu inseamna neaparat una de lux. Si cele realizate cu costuri scazute pot fi verzi.
"Pentru a avea o cladire eficienta energetic, pentru a folosi cat mai putine materiale, trebuie sa fii organizat, sa ai un bun project management. Oamenii pot face cladiri verzi fara sa fie 100% verzi de la inceput, ci pe etape", explica Steven Borncamp.
In Romania, exista deja cladiri verzi, si conform RoGBC, 90% dintre acestea sunt locuinte.
"Proiectele mari atrag cea mai mare atentie, datorita banilor implicati, pentru ca modifica modul in care arata orasul, au un mare impact, dar realitatea este ca mare parte din ceea ce facem este de a incerca sa influentam proprietarii individuali, cum pot ei face locuintele verzi”, mai spune Steven Borncamp.
De obicei, in proiectele mari, noi, sunt implicate mai multe companii internationale.
“Orice cladire verde pe care am vazut-o, din punct de vedere tehnic, necesita colaborare internationala, pentru ca nicio tara nu poate face totul bine in acest domeniu. Trebuie sa fii deschis in ceea ce priveste tehnologia, inovatia si nu sa protejezi lucrurile bune, pentru ca poate avem nevoie de o solutie mai buna. Traditional, poti avea cladiri dezvoltate durabil, care prin definitie sunt locale. O cladire traditionala foloseste materiale locale, care conserva energia, pentru ca, probabil, ard biomasa si nu consuma energie", mentioneaza Steven Borncamp.
Cum se pot finanta cladirile verzi
Steven Borncamp spune ca BERD are un program de finantare pentru hotelurile care vor sa devina eficiente energetic (n.red. - bancile prin care se pot accesa aceste fonduri sunt BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC).
RoGBC discuta si cu cateva banci pentru a implementa un credit ipotecar verde, pentru persoanele fizice (proprietarul primeste un scor mai bun din partea bancii, daca imobilul are clasa energetica A).
“Aceasta initiativa ii va rasplati pe oameni, daca vor sa fie verzi. Intentia este ca acestia sa devina verzi, fara a plati suplimentar. Oamenii primesc tehnologia, informatiile, cladirile mai bune si totul este platit din facturile reduse la energie”, explica Steven Borncamp.
Presedintele RoGBC mai spune ca, pentru a obtine un pret mai mic pentru o cladire verde, inainte de a incepe constrctia trebuie planuit cu grija intreg procesul.
“Finantarea este perfecta pentru asta. O obtii, platesti 25 de ani, iar restul de 25 ani te bucuri de beneficii. Din beneficiile combinate cu cheltuieli rezulta ca nu mai platesti. Acest lucru este extrem de important pentru Romania, pentru ca trebuie facute multe renovari si imbunatatirii ale eficientei energetice. Nu ai nevoie de finantare suplimentara de la guvern, ci de un sistem inovativ de finantare”, mai spune Steven Borncamp.
El precizeaza ca, in prezent, incearca sa convinga bancile ca, daca o casa este eficienta energetic, atunci ele au mai multe beneficii. El spera ca programul va fi lansat in prima parte a acestui an.
“In lume nu sunt multe credite ipotecare verzi pentru constructiile noi. Acesta are multe posibilitati in a deschide noi piete pentru verde, produse si solutii in Romania, dar si in intreaga lume”, adauga Steven Borncamp.
Ulterior, creditul poate avea aceeasi structura si pentru companii, putand fi folosit pentru orice tip de cladire (industrial, birouri etc.).
“Folosim un cerc vicios al invinovatirii. Toata lumea asteapta ca altcineva sa mute primul, pentru ca este periculos pentru o afacere sa ofere un produs pe care nimeni nu-l vrea inca”, specifica Steven Borncamp.
Plus ca in cazul cladirilor verzi oamenii trebuie sa constienzeze ca, desi platesc mai mult pentru renovarea locuintei, vor obtine beneficii din consumul redus de energie, astfel ca aceste costuri suplimentare pot ajunge sa fie chiar zero.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
In unele cazuri, produsele bio pot sa coste chiar dublu fata de cele conventionale.
In Romania, se importa aproape toate produsele eco finite.
Facilitatile acordate de stat ar putea fi principalul mod de a creste numarul producatorilor romani de produse bio, ceea ce ar scadea si pretul produselor.
Consumul eco va creste si odata cu educarea si informarea consumatorilor, privind beneficiile produselor eco.
In jur de 1% din productia bio din tara noastra este consumata intern, cea mai mare parte fiind exportata in alte tari din vestul Europei si in SUA, unde este procesata.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 09 Mai 2011 la ora 22.06