Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Avantajul retailer-ilor de moda este ca romanii s-au obisnuit in perioada 2007 - 2008 cu anumite branduri, cu un raport bun calitate/ pret, nefiind dispusi sa renunte la aceste marci. Astfel, Ramona Stanciulescu spune ca pentru a obtine aceste marci, clientii isi micsoreaza bugetele sau gasesc solutii alternative.
Magazinele tip discount
Interesul cumparatorilor pentru cel mai mic pret ii poate determina pe retaileri sa lanseze propriile formate de tip discount.
De exemplu, la inceptul lui decembrie 2009, Mega Image a lansat un astfel de format - Red Market. Primele doua unitati au fost deschise in Bucuresti (in complexul imobiliar Green City din comuna 1 Decembrie, aflata la sudul Bucurestiului, si in zona Resita din sudul Capitalei).
“Nu cred ca formatul <hard discount> este unul de succes imediat pentru Romania. Romanii vor dori sa cumpere in continuare in magazine cu spatii generoase, luminate bine. Nu cred ca vom uita foarte curand faptul ca majoritatea timpului la cumparaturi, nu foarte demult, era petrecut in strada sau in spatele unui gostat. Chiar daca pe pietele dezvoltate formatul hard discount este in crestere, cred ca acest trend nu va fi transpus si in Romania”, explica Flavian Pandele.
Punctul de atractie al hard discounter-ilor fata de celelalte lanturi de retail este legat de preturile mai scazute. Dar Flavian Pandele considera ca va fi greu pentru un hard discounter sa aiba puterea de cumparare a unui retailer <consacrat> pe piata noastra, asa ca preturile nu vor putea fi destul de competitive.
O amenintare pentru hard discounteri ar fi marcile proprii ale marilor retele de retail, care sunt percepute ca avand preturi mai mici.
Pe segmentul hainelor si accesoriilor, Ramona Stanciulescu mentioneaza ca Romania este inca la inceput in ceea ce priveste formatul de tip outlet center (un tip de discounter), dar ea crede ca acesta isi va castiga, pe termen lung, un loc important in portofelele clientilor.
Marius Ghenea precizeaza ca si unele magazine online ii pot concura pe retailerii de tip discounter.
Extinderea retailerilor
Pentu ca Romania este o piata mare din punct de vedere al numarului de potentiali clienti, tara noastra ramane interesanta pentru comerciantii din alte tari.
“Un studiu recent al companiei CB Richard Ellis releva faptul ca Romania se plaseaza pe locul opt intr-un top al tarilor preferate de catre comercianti pentru expansiune. Numarul tarilor analizate a fost de 56. Tara noastra este devansata de tari precum: Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, dar se situeaza inaintea altora precum: Rusia, Belgia, Slovacia. Studiul intitulat <How Active are Retailers in EMEA?> s-a bazat pe discutii detaliate avute de reprezentantii CBRE cu 220 de retaileri activi pe piata EMEA”, spune Luiza Moraru, Head of Retail Department la compania de consultanta imobiliara CBRE| Eurisko.
Printre marcile care si-au anuntat deja intrarea in Romania in acest an se numara Camaieu (care a descis deja un magazin in Bucuresti, in mall-ul Cotroceni Park), Leroy Merlin si Lidl.
“Retailerii din tarile emergente sunt interesati sa vina in Romania in perioada urmatoare, iar brand-urile din SUA ar putea veni ca si pana acum, prin intermediul francizatilor care opereaza si in regiune”, spune Georgiana Andrei, Manager Retail Division la compania de consultanta imobiliara Colliers International.
Ramona Stanciulescu considera ca inca mai exista loc de marci noi in Romania, raportat la alternative pe cap de locuitor.
“Cred ca in a doua jumatate a anului vom vedea noi intrari pe piata sau preluari ale business-urilor existente. Prea putine branduri vor parasi Romania in aceasta perioada. Piata are un potential urias si dupa criza le va fi mult mai dificil sa intre. Mai este potential atat pentru noi branduri, cat si pentru noi concepte de retail, adresate intregii familii”, detaliaza CEO-ul Rafar.
Iulia Antonescu considera ca, pe langa fuziuni si achizitii, vor fi si multi jucatori care vor parasi piata de retail: fie ca sunt jucatori locali ce vor intra in faliment sau insolventa, fie jucatori regionali care isi vor retrage operatiunile din Romania.
Tendintele din retail, conform Deloitte
Studiul “Emerging from the downturn - Global Power of Retailing 2010” realizat de Deloitte si facut public saptamana trecuta enumera o serie de tendinte legate de activitatea comerciantilor in 2010:
1. Modificarea comportamentului de consum: cumparatori sunt mai interesati de valoarea exacta a unui produs, sunt mai atrasi de marcile proprii ale retailerilor, si sunt mai putin inclinati sa achizitioneze o cantitate mare de articole si sa ia masa in oras.
“Durata si profunzimea situatiei economice pot faca ca modificarile in comportamentul de consum sa se pastreze dupa ce economia isi va reveni”, se mentioneaza in studiul Deloitte.
Pentru a putea face fata acestor modificari, retailerii vor trebui sa fie mai atenti la cum se diferentiaza de concurenta si la management-ul brandului. In plus, comerciantii vor trebui sa imbunatateasca experienta de cumparare si sa ofere produse de calitate.
O solutie pentru unii retaileri ar putea fi lansarea de concepte de tip discount. Problema este ca acestea pot canibaliza produsele oferite de aceeiasi retaileri pe segmentul premium.
2. Resetarea luxului: piata luxului se va segmenta cat mai mult, astfel incat retailerii sa nu ii piarda nici pe cei bogati, care oricum mai cumpara produse de lux si in aceasta perioada, dar nici pe cei care aspira la astfel de produse si ale caror venituri au fost afectate de criza.
3. Extinderea retailerilor din tarile emergente (Asia de Est, Africa, Orientul Mijlociu sau America de Sud): acestia au flexibilitate mai mare si pot aborda mai bine anumite tari.
4. Se accelereaza globalizarea retailer-ilor din Statele Unite ale Americii: scaderea consumului din SUA ii obliga pe retailerii de acolo sa se extinda in alte tari pentru a nu pierde din venituri.
5. Social networking-ul: retailerii ar trebui sa foloseasca retelele sociale in primul rand pentru ca asta arata transparenta si pot afla experiente legate de cumparaturi ale consumatorilor; informatiile obtinute prin intermediul retelelor sociale le permit retailerilor sa faca marketing personalizat si sa stie ce detalii despre produse trebuie sa le ofere clientilor.
6. Reducerea numarului de sortimente: retailerii ar trebui sa se focuseze pe oferirea de produse relevante pentru cumparatori si nu doar pe oferirea unui numar mare de produse, dintre care unele nu sunt dorite de clienti; in viitor, acesta va fi un semn ca retailer-ul isi cunoaste foarte bine clientii.
7. Cresterea polarizarii: vor avea de castigat retailerii care vor veni cu produse pentru segmentul mediu; de obicei, retailerii ofera produse prea ieftine sau prea scumpe, astfel incat segmentul de mijloc are mai putin oferte decat cel ieftin si cel de lux; aceasta situatie se va adanci in perioadele de criza.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Retailerii de produse non-alimentare vor fi mai afectati decat cei de alimentare de scaderea consumului.
In partea a doua a anului piata produselor non-alimentare poate incepe sa creasca, daca bancile dau drumul la creditele de consum.
Ramona Stanciulescu, CEO la retailer-ul Rafar, spune ca piata de fashion nu arata semne de revigorare pe termen scurt.
Modificarea comportamentului consumatorului intr-o perioada de criza este principalul factor care influenteaza piata retail-ului. Romanii cheltuie mai putin, mai rar, calculeaza mai mult raportul calitate - pret si sunt mai atenti la promotii.
Lacramioara Laura Voinea spune ca, atat in anul 2009, cat si in anul 2010, au avut, respectiv vor avea de castigat acei retaileri care au stiut sa se adapteze nevoilor consumatorilor, nu restrangand gama de produse, ci oferind clientului acele produse de care el are nevoie.
Aparitia unor noi discounteri este o tendinta care se va remarca in acest an.
In ciuda modificarilor de pe piata, retailerii internationali vor continua sa se extinda in tara noastra si in acest an, retragerile fiind cauzate fuziuni si achizitii, falimente sau reorganizari.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 18 Ianuarie 2010 la ora 01.31