Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

De exemplu, serviciile oferite de UPA Invingatorul sunt de IT si webdesign, de formare profesionala, de management al documentelor, de intocmire a documentelor si consultanta in securitatea muncii, transport, catering, turism, comercializarea mai multor tipuri de produse si productie (asamblarea de calculatoare si laptop-uri, tiparituri, impletituri din rachita, icoane pe sticla si arta decorativa etc.). 

Aceasta unitate a fost infiintata in 2007, de ONG-ul Societatea Handicapatilor Locomotor din Romania (SHLR, fondata in 1990), avand trei angajati, toti cu handicap grav. Invingatorul are aproximativ 170 de clienti, companii sau organizatii publice.

Cateva surse de finantare si exemple de antreprenoriat social
Roxana Damaschin - Tecu, Alexandra Pode, Cristian Ispas (directorul general al Fundatiei Motivation Romania - FMR, Marian Minculescu (presedintele SHLR si coordonatorul Invingatorul), Iulian Ifrim (coordonatorul Sacosei de Panza de la Viitor Plus si Marius Mugurel Fratila (presedintele Asociatia Tonal) spun ca una din cele mai importante tendinte in antreprenoriatul social din Romania este ca tot mai multe companii si finantatori s-au indreptat, in ultimii ani, spre a acorda bani si sprijin intreprinderilor sociale.

Unul dintre finantatori este NESsT Romania, care asigura cate 10.000 de dolari si consiliere in realizarea afacerii intreprinderilor sociale detinute si administrate de ONG-uri. Acest fond a finantat pana in prezent cinci intreprinderi, alte cinci intrand in program la sfarsitul anului trecut. (Citeste aici mai multe despre intreprinderile care au intrat in programul NESsT.) NESsT va lansa o noua competitie de intreprinderi sociale in toamna acestui an.

Una din intreprinderile finantate de NESsT este cea pe care Asociatia Tonal (infiintata in 2005, pentru a imbunatati conditiile de viata ale persoanelor afectate de maladia psihica) o va intemeia la inceputul acestui an, pentru a transforma si dezvolta atelierul de lut si pictura, utilizat pentru unul din programele terapeutice ale organizatiei.

Aceasta intreprindere va crea si va comercializa corpuri de iluminat, realizate manual din ceramica si portelan (cu elemente de metal sau sticla).

Sacosa de Panza este o alta intreprindere sociala finantata de NESsT. Aceasta tine de asociatia pentru dezvoltare durabila ViitorPlus (infiintata in 2006). Ideea a aparut in primavara lui 2009, iar dupa sase luni a inceput lucrul in atelierul social, unde se realizeaza mai multe tipuri de sacose din bumbac. Pana in prezent, au fost facute aproximativ 9.500 de sacose. In atelier lucreaza sase persoane aflate in dificultate.

"Trei persoane din cele sase sunt cu dizabilitati fizice si lucreaza la domiciliu. Celelalte trei posturi sunt pentru persoane cu obiectiv principal reintegrarea profesionala pe piata libera a muncii. Acestea lucreaza in cadrul unui atelier coordonat in parteneriat cu asociatia Ateliere Fara Frontiere. Pana in prezent, doua persoane au fost integrate pe piata libera a muncii si acum se lucreaza cu o a treia. Dupa o luna de pregatire practica, aceste persoane lucreaza la norma la sacosele de panza", mai spune Iulian Ifrim.

Alt finantator este good.bee, platforma de servicii bancare sociale a Fundatiei Erste si a Grupului Erste. Aceasta are un buget de zece milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Europa Centrala si de Sud-Est, dintre care trei milioane de euro pentru Romania. Banii sunt atribuiti printr-un program de creditare, dezvoltat in bancile din Grupul Erste, in Romania aceasta fiind Banca Comerciala Romana (BCR). Pe langa finantare, intreprinderile sociale vor primi si know-how in afaceri.

Din vara anului trecut (2010), BCR a acordat intreprinderii sociale Motivation o finantare nerambursabila de 20.000 de euro.

Motivation a aparut in 2001, actionar fiind FMR (infiintata in 1995; ofera scaune rulante personalizate si servicii de viata independenta persoanelor cu dizabilitati) si are statut de unitate protejata. Motivation are 14 angajati, dintre care cinci sunt cu dizabilitati.

Firma a inceput cu producerea de fotolii rulante personalizate, apoi a trecut si la distribuirea acestora si si-a diversificat oferta si cu servicii de tipografie, de facilitare a angajarii persoanelor cu dizabilitati. In prezent, firma produce, anual, 1.000 de fotolii rulante personalizate.

"Conform statisticilor Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap, la 31 martie 2010, in Romania erau inregistrate 130.726 persoane cu dizabilitati fizice, din care 7.016 sunt copii. In fiecare an, peste 5.000 de persoane din Romania au nevoie de un fotoliu rulant pentru a se putea deplasa", mai spune Cristian Ispas.

Alte surse de finantare
Finantari disponibile pentru antreprenorii sociali din Romania are si Fondul Arthur Guinness, care organizeaza, anual, o competitie de acest tip, la nivel global.

Antreprenoriatul social este finantat si prin fondurile structurale europene, prin Axa Prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Major de Interventie 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale". 

Valoarea eligibila a proiectelor trebuie sa fie intre aproximativ 0,2135 milioane de lei si 2,135 milioane de lei, din care solicitantii trebuie sa acopere intre 2% si 5% din cheltuielile eligibile.

Andra Brebeanu, Senior Consultant la Eurogrant, spune ca printre beneficiarii eligibili sunt ONG-urile, institutiile publice care se ocupa de persoanele defavorizate, cooperativele de credit, de consum si de productie, organizatiile sindicale, patronatele, firmele implicate in economia sociala si furnizorii de servicii pentru persoanele defavorizate.

Printre activitatile principale eligibile se numara furnizarea de servicii de ocupare, servicii de integrare la locul de munca, programe de formare profesionala, infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi si cooperative ale economiei sociale, formarea profesionala a personalului furnizorilor de servicii sociale (inclusiv ONG-uri si voluntari) etc.

"Finantarea oferita de UE a determinat multi actori sociali sa se implice in promovarea si dezvoltarea acestui concept in Romania, din pacate, de multe ori, intr-un mod orientat tot spre caritate, nu spre sustenabilitate si piata", spune Roxana Teciu.

Directorul Executiv de la Integra Romania estimeaza o crestere accentuata a antreprenoriatului social in urmatorii cinci - zece ani datorita influentei si sprijinului Uniunii Europene prin programele de finantare lansate in acest sens.

"O tendinta in antreprenoriatul social va fi raspandirea initiativelor la nivel de tara. Initiativele de antreprenoriat social cu cel mai mare impact pot porni foarte usor din comunitatile locale, care au acum probleme si pot identifica niste solutii", mentioneaza Alexandra Pode.

Florica Chereches spune ca antreprenoriatul social se poate dezvolta mai accentuat daca este sustinut de stat prin acordarea de facilitate fiscale si incurajarea de parteneriate transnationale, pentru ca se va face un schimb de modele de buna practica in domeniu.

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In Romania, antreprenoriatul social este inca in faza incipienta fiind putine initiative
, desi, in ultimii ani, se vorbeste tot mai mult despre acest concept.
Antreprenoriatul social este un mod de a initia afaceri care au si alte obiective decat realizarea profitului, fiind orientate mai mult catre cei pe care ii deserveste (angajati, comunitate etc.).
In prezent, cel mai important jucator din antreprenoriatul social autohton este reprezentat de ONG-uri.
Formele de antreprenoriat social din Romania sunt firmele ONG-urilor, unitatea protejata autorizata, cooperativa, casa de ajutor reciproc, asociatia profesionala.
Una dintre cele mai importante tendinte in antreprenoriatul social din Romania este ca tot mai multe companii si finantatori au inceput sa acorde bani si sprijin intreprinderilor sociale.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.