Cat te costa sa inchiriezi 100 mp de spatiu comercial


Consultantii imobiliari spun ca retailerii care au nevoie suprafete de 100 mp pentru magazinele lor isi pot face mai usor estimarile financiare legate de chirii, deoarece valorile pentru astfel de spatii raman constante, tendinta fiind aceeasi in ultimii doi ani.

 

Conform datelor companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania (CBRE), chiria pentru 100 mp de retail in centrele comerciale din Bucuresti este in jur de 2.000 - 3.000 de euro, putand ajunge pana la maximum 5.000 euro pe luna.

Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLLS), pentru spatiile comerciale mai mici de 100 mp, amplasate exceptional, in cele mai bune centre comerciale din Bucuresti, chiriile pot fi mai mari decat in intervalul 65 de euro - 70 de euro/mp/luna.

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International spun ca valoarea chiriilor pentru 100 mp de retail in Capitala este intre 6.000 de euro si 7.000 de euro pe luna, in centrele comerciale cu performante bune.

"Avand in vedere diferentele mari intre performantele centrelor comerciale din Bucuresti si, implicit, diferentele mari intre chiriile medii obtinute de proprietarii centrelor de la chiriasi, consideram ca realizarea unei medii de chirii este irelevanta. Monitorizam insa si includem in raport centrele comerciale cu cele mai bune performante, deoarece acestea sunt si cele in care au loc cele mai multe tranzactii", spune pentru startups.ro Ramona Marusac, specialist in retail la Colliers.

Intr-un studiu CBRE se mentioneaza ca diferenta intre centrele comerciale prime si cele secundare s-a marit. Astfel, in anumite centre comerciale dominante se inregistreaza o cerere in expansiune, ceea ce duce la o usoara crestere a chiriei de baza, in timp ce, pentru spatiile secundare, chiria de baza s-a stabilizat si in unele cazuri s-a transformat in chirie procentuala.

In studiul CBRE se subliniaza ca exista o variatie semnificativa in ceea ce priveste chiria neta in centrele comerciale, chiar si in domenii de activitate similare, deoarece factorii precum amplasarea, atractivitatea marcii, targetul de clienti, perioada de inchiriere sunt foarte importanti.

"In centrele comerciale, variatia chiriilor este data, la fel ca intotdeauna,  de pozitia in centru, vizibilitatea vitrinei, tipul de activitate  pe care o desfasoara retailerul", spune pentru startups.ro Luiza Moraru, Head of Retail Department la CBRE.

Costurile de intretinere in centrele comerciale din Bucuresti au ramas la acelasi nivel in acest an, comparativ cu anul trecut, variind intre 7 euro si 10 euro/mp/luna, potrivit CBRE.

Conform Colliers, chiria pentru 100 mp in centrele comerciale din tara este, lunar, intre 3.000 si 3.500 de euro in orasele cu peste 250.000 de locuitori si intre 1.500 si 2.000 de euro, in orasele cu sub 250.000 de locuitori.

"Ca regula, toate contractele de inchiriere in centrele comerciale prevad stabilirea unei chirii de baza si a unui procent din vanzari, chiriasul urmand a plati suma mai mare dintre cele doua. Ceea ce a adus diferit criza in aceasta formula de calcul este valoarea chiriei de baza, astfel incat pentru centrele comerciale mai putin performante si in cazul retailerilor ancora, cu o mare putere de negociere, vorbim de o chirie procentuala, pentru ca valoarea de baza a chiriei este mult redusa", explica Ramona Marusac.

In studiul Colliers se estimeaza ca anul viitor chiriile vor ramane stabile sau vor creste usor in centrele comerciale cu performante bune si se vor reduce usor acolo unde vor fi livrate noi spatii. Cu toate acestea, evolutia mediului economic local si puterea de cumparare a populatiei vor juca un rol important in valoarea finala a evolutiei chiriilor.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Chiria pentru 100 mp de retail in centrele comerciale si stradale din Bucuresti este intre 2.000 de euro si 7.000 de euro.
Valoarea chiriei a ramas constanta in acest an fata de anul trecut, iar consultantii considera ca tendinta va fi aceeasi anul viitor.
Conform detelor Colliers, chiria pentru 100 mp in centrele comerciale din tara este, lunar, intre 3.000 si 3.500 de euro in orasele cu peste 250.000 de locuitori si intre 1.500 de euro si 2.000 de euro in orasele cu sub 250.000 de locuitori.
Exista diferente mari de chirie intre centrele comerciale cu performante ridicate si cele mai slab pozitionate.
In anumite cazuri, se ofera diverse facilitati retailerilor: scutiri de chirie pe o anumita perioada, reduceri la costuri de amenajare etc.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii