Ce este un plan de afaceri


Succesul unei companii sau obtinerea unei finantari pentru dezvoltare, depind de multe ori de o buna planificare. Ilie Negroiu, Director al Centrului pentru Dezvoltare Antreprenoriala si Managementul Proiectelor din cadrul Codecs, explica pentru startups.ro ce este un plan de afaceri si cu ce te poate ajuta planificarea business-ului tau.

 

 

Planul de afaceri poate lua diferite forme, de la un document produs in mod profesionist, la un manuscris care serveste ca documentatie pentru scopurile, obiectivele, strategiile şi tacticile firmei.

Planul de afaceri nu consta in simpla detaliere bugetara pentru urmatorii ani si nici in extrapolarea indicatorilor economici din anii anteriori in perioada viitoare. Planul de afaceri este procesul de raspuns la intrebările fundamentale vizand viitorul organizatiei intr-un mod structurat, pentru a stabili directiile viitoare de succes.

Cercetarile din SUA au aratat ca stabilitatea cresterii este strans corelata cu numarul de planificari efectuate de firma. De exemplu, cunoasterea modului in care factorii interni si externi afecteaza viitorul afacerii. Succesul pe termen scurt nu pare a fi afectat de planificare, dar o planificare buna este fundamentala pentru o supravietuire profitabila pe termen lung.

Toate firmele iau decizii in legatura cu alocarea resurselor. Desi problemele marilor firme sunt diferite de cele ale unei afaceri de inceput, stabilirea unor obiective clare este la fel de importanta in ambele cazuri.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii