Ce firme cauta acum investitorii


Consultantii de pe piata de fuziuni si achizitii spun ca firmele din agricultura, energie (mai ales cele din energie verde, IT&C si industrie) inca atrag atentia investitorilor, la fel cum au facut-o in ultimii doi - trei ani.


Victor Capitanu, Partener la casa de investitii Capital Partners, spune pentru startups.ro ca in domeniul energiei regenerabile interesul vine mai ales din partea investitorilor strategici.

Florian Nitu, Managing Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii, spune ca experienta crizei financiare internationale si a celei sistemice, care i-a urmat, au reconfigurat structura apetitului investitional.

"Evident, investitiile de ordin financiar speculativ ori cu profil de risc ridicat s-au redus semnificativ, daca nu chiar, in formele cele mai indraznete, au si incetat. Efectul diametral opus a fost acela al investitiilor in resurse primare sau in procesarea de resurse primare. Asa se justifica o avalansa de investitii in agricultura sau domenii imobiliare destinate agriculturii, in industria alimentara, in domeniul tuturor resurselor naturale primare (petrol, gaze, energie); in acest sector, vedeta este energia verde cu investitii in parcuri eoliene sau fotovoltaice de mai multe miliarde de euro, lansate in ultimii trei ani", detaliaza pentru startups.ro Florian Nitu.

Liliana Busoiu, Senior Manager in departamentul de Asistenta in Tranzactii de la compania de consultanta si fiscalitate Ernst&Young (E&Y) Romania, spune ca, in primul trimestru al acestui an, serviciile, energia, industria producatoare si IT&C au fost cele mai active sectoare in fuziuni si achizitii (merge&acquisitions, M&A) si, de asemenea, s-au reluat tranzactiile in imobiliare.

"In 2009 - 2010, domeniile cele mai active din punctul de vedere al activitatii de M&A au fost industria producatoare (printre care industrii conexe constructiei de automobile, producatorii de produse alimentare, industria chimica si a betonului), distributia si retail-ul de bunuri de larg consum, alte servicii si energie. Cele mai multe dintre sectoarele enumerate au fost in top si in anii pre-criza, ca energia, serviciile financiare si industria producatoare. Diferenta majora tine de scaderea intensitatii cu care s-a tranzactionat in aceste sectoare, volumul tranzactiilor diminuandu-se considerabil din cauza contextului economic dificil", explica pentru startups.ro Liliana Busoiu.

Iulian Patrascanu, Managing Partner la casa de avocatura Fine Law Patrascanu&Asociatii, spune ca alte domenii de interes pentru fondurile de investitii sunt serviciile medicale si sectorul farmaceutic.

"Investitorii strategici continua sa se uite la competitori, pentru a face achizitii, in vederea consolidarii pozitiei in piata, dar volumul tranzactiilor este mic, fie din cauza lipsei de bani/credite pentru achizitii, fie din precautie. <Precautia> este folosita din cauza lipsei de informatii despre piata/competitori", spune pentru startups.ro Iulian Patrascanu.

Liliana Busoiu adauga insa ca in industria farma nu s-au mai vazut miscari de M&A reprezentative dupa instalarea crizei, domeniul cunoscand si doua insolvente in segmentul distributiei (Montero si Relad).

"In schimb, domeniul serviciilor medicale private s-a transformat intr-un nou El Dorado al investitorilor. In acest moment serviciile medicale au trecut de faza de supraincalzire, iar jucatorii mari au facut deja obiectul unor tranzactii. Acum, sectorul se gaseste in faza de cristalizare accelerata a micilor jucatori in jurul celor mari, in paralel cu investitiile greenfield", subliniaza Liliana Busoiu.

Senior Manager-ul de la E&Y mai spune ca domeniile active din M&A nu pot fi explicate strict prin fenomenul crizei financiare si, ulterior, prin fenomenul recesiunii economice, dovada fiind recurenta multor sectoare in top, atat in anii 2007 - 2008, cat si in 2009 - 2010.

"Astfel, activitatea de M&A a fost influentata si de alti factori, ca de exemplu maturizarea anumitor industrii (un factor endogen economiei romanesti si ciclului economic de la noi), ca acela de retail in bunurile de larg consum, si de strategii si politici publice. De exemplu, in energie s-au desfasurat privatizari pe segmentul de distributie in anii 2005 - 2008, de unde si aparitia tranzactiilor in sector. De asemenea, tot datorita strategiilor publice, segmentul energiei eoliene a fost foarte activ, achizitiile de proiecte fiind inspirate in primul rand de politicile publice de stimulare a acestui tip de activitate", explica Liliana Busoiu.


Profilul investitorului
In ultimii trei ani, profilul investitorului s-a modificat in functie de natura investitiilor.

"Strategicii au asumat un rol mai consistent, dimensiunea antreprenoriala care se face vizibila cu atat mai mult in perioada de criza s-a extins, finantatorii au facut/fac leverage mai prudent, mai redus, fondurile de private equity au gasit oportunitati mai putine in acesti ani, dar revenirea lor in forta este de asteptat", spune Florian Nitu.

Liliana Busoiu spune ca atat fondurile de investitii ("private equity houses"), cat si investitorii strategici (jucatorii din industrie) au interese si strategii individuale care nu se pot extrapola la nivelul tipologiei investitorului.

"Intervine gradul de maturitate a anumitor sectoare si a companiilor vizate. Anumite fonduri sunt interesate de companii la inceput de drum, investitii foarte speculative, dar cu rentabilitati semnificative ale capitalului investit, alte fonduri sunt interesate de companii mature cu rentabilitati lipsite de spectaculozitate, dar stabile etc. Acelasi caz se regaseste si in cazul investitorilor strategici, motivatiile de cumparare variind semnificativ de la un investitor la altul", mentioneaza Liliana Busoiu.


Ce criterii conteaza
Iulian Patrascanu spune ca fondurile de investitii se uita la companii cu cifre de afaceri de peste cinci milioane de euro si cu profit.

"Numarul salariatilor nu este un factor de selectie, pentru inceperea discutiilor. Din contra, daca forta de munca este gresit dimensionata, in sensul unui numar prea mare de salariati, se poate chiar discuta de reducerea acesteia inainte de finalizarea tranzactiei", explica Iulian Patrascanu.

Florian Nitu adauga faptul ca, in ultimii doi - trei ani, sunt multe exemple in care companii cu sute sau mii de angajati, aflate in dificultate in acesti ani, au fost preluate pentru sume foarte mici, in vederea restructurarii.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Investitorii sunt interesati de firmele din agricultura, energie
- mai ales cele din energie verde, IT&C si industrie.
Fondurile de investitii se uita la companii cu profit si cifre de afaceri de peste cinci milioane de euro.
Procesul de analiza de afaceri, economica, financiara, tehnica, legala intr-o tranzactie de fuziuni si achizitii s-a radicalizat si extins in ultimii trei ani.
Factorul principal analizat intr-o tranzactie a ramas acelasi - EBITDA, dar au devenit mult mai putin importante activele.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii