Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Cu alte cuvinte, s-au facut tranzactii <mai mici> in ultimii ani, dar acestea nu au avut in vedere si <afaceri mai mici>. Cu titlu de tendinta secundara, se poate semnala un interes crescand pentru initiative antreprenoriale aflate in stadii incipiente, cat si pentru start-up-uri. Evident, in astfel de cazuri, avem de-a face cu un numar redus de operatiuni si angajati", detaliaza Florian Nitu.

Ce se analizeaza inainte de tranzactie
Conform consultantilor, procesul de analiza de afaceri, economica, financiara, tehnica, legala, intr-o tranzactie de fuziuni si achizitii, s-a radicalizat si extins in ultimii trei ani.

"Timpul mediu de implementare a unei tranzacti a crescut semnificativ de la trei - sase luni spre noua - douasprezece luni. Tine de prudenta, evident, si de apetenta scazuta la risc. Pe de alta parte, analiza fundamentalelor economice a capatat/recapatat o atentie primordiala. Tot astfel, elemente de ordin cultural-economic, strategic, jurisdictional, geo-politic, primeaza de multe ori in randul argumentelor pro sau contra implementarii unei tranzactii", mentioneaza Florian Nitu.

Astfel, EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare; profitul operational) a ramas aspectul cel mai important la care se uita investitorii atunci cand vor sa achizitioneze o companie.

"Acum trei ani, multi investorii analizau cresterea valorii activelor sau potentialul de a genera EBITDA. Acum, investitorii sunt mai pragmatici si se uita mai mult la prezent decat la viitor", mai spune Victor Capitanu.

El subliniaza ca astazi investitorii se uita mai mult la fluxul de numerar al unei companii, decat la active.

Iulian Patrascanu spune si el ca, in prezent, se acorda o mai mare atentie cash-flow-ului si business plan-ului, pentru a se determina daca managementul prezent conduce un business pe cifre reale si obiective de crestere, dar mentioneaza ca nu s-a schimbat structura de investigatii intr-o tranzactie.

"Prima data se analizeaza situatiile financiare, pentru a determina nivelul de venit in comparatie cu debitele", mai spune Iulian Patrascanu.

Liliana Busoiu adauga faptul ca un aspect foarte important in tranzactii este cash-ul.

"Investitorii, mai ales cei institutionali, prefera companii cu putine datorii, in ideea de a structura achizitia ca un leverage buy-out. Un alt punct de interes sunt asa numitele costuri ascunse, care, neidentificate, vor impacta noul proprietar", mai spune Liliana Busoiu.

De ce tranzactiile sunt mai mici
Liliana Busoiu mentioneaza ca, in prezent, tranzactiile de M&A sunt semnificativ mai mici decat acum trei ani, deoarece, in primul rand, investitorii sunt mai atenti cand decid in ce sa investeasca.

"Tranzactiile de valoare mica denota nu doar faptul ca valorile au scazut sau ca oportunitatile de investitie sunt de talie mai mica, ci si ca marii jucatori sunt rezervati sau prefera sa consolideze cu predilectie companii mici. In prezent, investitorii strategici care intra pe piata romaneasca iau in calcul ca formula de parteneriat si joint-venture-ul, nu doar achizitia. De asemenea, investitorii financiari au scazut ritmul de tranzactionare, cei mai multi asteptand sa iasa din investitiile realizate pre-criza, care deja au ajuns la maturitate, conform politicii lor de investitie. Ca tendinta, si investitorul institutional si-a modificat strategia de investitii, micsorand dimensiunile - tinta ale companiilor analizate si prelungind perioada de pastrare in portofoliu a companiilor achizitionate", detaliaza Liliana Busoiu.

Alt motiv pentru care tranzactiile sunt mici este legat de scaderea performantei companiilor in timpul crizei economice, ceea ce a dus la contractarea multiplilor de evaluare.

"Acum trei ani, investitorii erau dispusi sa accepte multipli mari, in speranta ca isi vor recupera investitia, intrucat compania vizata avea cifra de afaceri si profit in crestere si, mai ales, potential de crestere evidentiat in planuri de afaceri solide. In prezent, acest lucru s-a schimbat, in principal din cauza incertitudinii de pe piata", spune Liliana Busoiu.

Tranzactiile mici au drept cauza si faptul ca o parte dintre investitori se confrunta cu o lipsa mai mare de lichiditate decat inainte de criza, provocata de accesul mai dificil la creditele bancare sau/si de faptul ca obtinerea de credite pentru a finanta preluarea unei companii romanesti este mai costisitoare.

"Lipsa de lichiditate a investitorilor nu este insa o regula, foarte multi investitori dispunand de fonduri proprii suficiente pentru realizarea tranzactiilor, insa ceea ce le lipseste sunt targeturile (n.red. - companiile) atractive", adauga Liliana Busoiu.

Cate companii analizeaza investitorii inainte de o achizitie
Victor Capitanu crede ca, in prezent, investitorii se uita de trei ori mai atent si la de trei ori mai multe companii sau oportunitati fata de acum trei ani.

Florian Nitu adauga faptul ca, acum doi - trei ani, erau investitori institutionali care aveau o rata de materializare a tranzactiilor de una din doua sau de una din trei, dar experienta anilor 2009 - 2010 a aratat ca exista tranzactii cu rata de materializare de una din sapte sau una din opt.

"Principalul motiv pentru care aceasta rata a crescut consta in contrastul nerealist dintre asteptarile multor antreprenori/vanzatori (multi dintre ei pana recent inca ancorati in matematica anilor de boom economic) si potenta/disponibilitatea financiara si investitionala a cumparatorilor interesati de piata romaneasca", mai spune Florian Nitu.

Iulian Patrascanu adauga insa ca numarul de companii analizate este scazut din cauza criteriilor - cifra de afaceri ridicata si profit - si se creeaza o competie, atat la nivel de cumparator  (mai multe fonduri vaneaza cam aceeasi <prada>), cat si la nivel de vanzator.

"Cat priveste vanzatorul,  va castiga cel care poate dovedi ca are o crestere liniara (poate mica, dar constanta), este bancabil (are un nivel relativ scazut de credite), nu are litigii semnificative ca valoare si are o pozitie buna pe piata in care isi desfasoara activitatea", detaliaza Iulian Patrascanu.

Liliana Busoiu mentioneaza ca, in prezent, piata de fuziuni si achizitii este una a cumparatorilor, firmele interesate de achizitii fiind mult mai atente la ce cumpara si analizand in detaliu companiile-tinta, deoarece riscurile pe care sunt pregatite sa si le asume sunt mai mici, astfel ca cei care vor sa achizitioneze au avantajul de a alege pe spranceana din mai multe companii, iar firmele se vad nevoite sa apeleze la un investitor, in conditiile in care este foarte dificil accesul la finantarea bancara, necesara pentru a mentine afacerile pe linia de plutire sau pentru a se extinde.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Investitorii sunt interesati de firmele din agricultura, energie
- mai ales cele din energie verde, IT&C si industrie.
Fondurile de investitii se uita la companii cu profit si cifre de afaceri de peste cinci milioane de euro.
Procesul de analiza de afaceri, economica, financiara, tehnica, legala intr-o tranzactie de fuziuni si achizitii s-a radicalizat si extins in ultimii trei ani.
Factorul principal analizat intr-o tranzactie a ramas acelasi - EBITDA, dar au devenit mult mai putin importante activele.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.