Cele mai importante modificari contabile din 2010
Una dintre modificarile intrate in vigoare la inceputul anului se refera la faptul ca, de exemplu, datele din bilant trebuie sa fie prezentate tinand cont de fondul economic al tranzactiei si nu doar de forma juridica.
"Principiul prevalentei economicului asupra juridicului cere ca prezentarea valorilor din bilant si din contul de profit si pierdere sa se faca tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al operatiunii raportate, si nu numai de forma juridica a acestora", explica pentru startups.ro Diana Lupu, Senior Manager in departamentul de Asistenta Fiscala de la Ernst & Young.
De exemplu, acest principiu se aplica la incadrarea operatiunilor la vanzare in nume propriu sau comision, respectiv consignatie. Recunoasterea veniturilor si a cheltuielilor in contul de profit si pierdere sau ca venituri in avans, respectiv cheltuieli in avans este un alt exemplu de aplicare a acestui principiu.
Angela Manolache, Senior Manager al departamentului Advisory de la KPMG Romania, reaminteste ca, anterior, acest principiu se aplica numai firmelor care depaseau limitele a doua din cele trei criterii de marime - total active, cifra de afaceri neta si numarul mediu de salariati.
Un al doilea principiu introdus la inceputul acestui an, cel al pragului de semnificatie, prevede ca se pot combina anumite informatii din bilant sau din contul de profit si pierdere, daca acestea sunt nesemnificative pentru imaginea fidela a situatiilor financiare sau ofera un nivel mai mare de claritate. Elementele astfel combinate sunt prezentate separat in notele explicative.
Cine si de ce este influentat de modificarile contabile
Schimbarile in contabilitate se aplica de la 1 ianuarie acest an, cand a intrat in vigoare Ordinul Ministerului de Finante (OMF) 3055/ 2009 prin care se aproba reglemetarile contabile conforme cu directivele europene (a IV-a si a VII-a) si cerintelor Uniunii Europene cu privire la standardizarea rapoartelor financiare a statelor membre. Prin publicarea acestui ordin a fost abrogat OMF 1752/ 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acest nou ordin se aplica tuturor companiilor, cu exceptia celor supervizate de organisme speciale (Banca Nationala a Romaniei - BNR, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare).
Scopul ordinului este alinierea legislatiei din Romania la prevederile Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
"Exista o tendinta de creare a unei <limbi contabile universale>, in conditiile fenomenului de globalizare. Din punct de vedere contabil, vom ajunge, in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, sa vorbim <aceeasi limba>, adica sa avem aceleasi metode contabile, aceleasi raportari financiare, indiferent in ce colt al lumii suntem", spune pentru startups.ro Sorin Branciog, Senior Partner la BD Audit.
Diana Lupu subliniaza ca noile reglementari contabile includ, printre altele, unele clarificari relevante pentru companiile care dezvolta sau investesc in proprietati imobiliare, cele cu acorduri de concesiune a serviciilor de tip public-privat, cele cu programe de participare a salariatilor la profit sau planuri de acordare de beneficii salariatilor sub forma actiunilor proprii ale firmei.
Evaluarea si reducerile comerciale
Una dintre modificarile care vor afecta procedurile contabile ale companiilor este aceea ca disponibilitatile si alte valori de trezorerie, precum si creantele si datoriile, toate in valuta, se reevalueaza la finele fiecarei luni, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii.
Angela Manolache adauga faptul ca se evalueaza elementele monetare in valuta, creantele si datoriile, exprimate in lei, a caror decontarea se face in functie de cursul unei valute, cu recunoasterea in contabilitate a diferentelor inregistrate.
O modificare contabila este aceea ca reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza costul de achizitie.
"In schimb, reducerile comerciale primite ulterior facturarii se evidentiaza distinct in contabilitate, in conturi de venituri sau cheltuieli, indiferent de perioada la care se refera", detaliaza Diana Lupu.
Luminita Gabriela Floroiu Hosu, directorul companiei de contabilitate Expert Star Consulting, subliniaza pentru startups.ro ca reducerile financiare primite de la furnizor, indiferent de perioada, reprezinta venituri ale perioadei si pentru acestea se folosesc conturi diferite.
Erorile nesemnificative
Alta modificare contabila importanta este aceea ca se pot corecta erorile nesemnificative ale exercitiilor financiare pe seama contului de profit si pierdere, iar in cazul exercitiilor precedente se ia in calcul si rezultatul reportat. Se pot indrepta doar erorile care nu influenteaza informatiile financiar-contabile.
“Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. O eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale”, adauga Luminita Hosu.
In plus, in notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
Luminita Hosu spune ca o eroare nesemnificativa este, de exemplu, o greseala de 1.000 de euro la o cifra de afaceri de 1 milion de euro.
Conturile speciale
Din acest an, imobilizarile corporale si stocurile achizitionate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare, se inregistreaza distinct in contabilitate, ca “Imobilizari corporale in curs de aprovizionare” si “Stocuri in curs de aprovizionare”.
In noul cod se lamureste modul in care se recunoaste o datorie in bilant.
Principiul independentei exercitiului este o alta modificare contabila, prin care datoriile si creantele generate intr-un exercitiu financiar trebuie evidentiate in acel exercitiu si nu in cel urmator.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Principiul prevalentei economicului asupra juridicului si cel al pragului de semnificatie, adoptate de toate firmele, sunt doua dintre cele mai importante modificari contabile, intrate in vigoare de la inceputul acestui an.
Schimbarile in contabilitate sunt reglementate de ordinul 3055/ 2009, care a fost adoptatat pentru ca legislatia romaneasca in domeniu sa se alinieze cu cea internationala.
Una dintre modificarile care vor afecta procedurile contabile ale companiilor este aceea ca disponibilitatile si alte valori de trezorerie, precum si creantele si datoriile, toate in valuta, se reevalueaza la finele fiecarei luni, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii.
Corectarea erorilor nesemnficative si introducerea de noi conturi sunt alte schimbari din noul ordin pentru contabilitate.
Si situatiile si controlul intern sunt schimbari pe care le vor face companiile in contabilitate din acest an.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.