Cine sunt antreprenorii sociali finalisti in competitia Fabricat in Tara lui Andrei


Dupa o perioada de pregatire si consultanta, la sfarsitul acestui an, 10 dintre cei 20 de finalisti vor primi din partea Petrom granturi in valoare totala de pana la 350.000 de euro.

 

Cei 20 de finalisti au fost selectati de juriu (compus din expertii Fundatiei NESsT si reprezentati Petrom) dintre cei 512 de aplicanti inscrisi in competitie, se mentioneaza in comunicatul de presa. (Citeste aici mai multe despre Fabricat in Tara lui Andrei). Au fost alese ideile cu cel mai mare potential de a raspunde unor probleme sociale si care pot deveni afaceri functionale.

In perioada urmatoare, finalistii vor beneficia de pregatire si consultanta din partea Fundatiei NESsT, pentru a-si transforma ideile in planuri de afaceri. De asemenea, vor primi sprijin financiar in limita a 1.500 de euro, pentru a realiza cercetari locale in comunitatile vizate de proiectele lor.

Ideile celor 20 de finalisti abordeaza zone variate: agricultura (ferme si livezi), industria textila (prelucrarea lanii), educatie (tabere educative), prelucrarea lemnului, fabricarea materialelor de constructii si a mobilei, servicii (asistenta pentru persoanele varstnice), industria de agrement, domeniul alimentar (panificatie, dulceturi bio) sau plante medicinale. Propunerile selectate in finala au venit din partea a zece persoane fizice, sase ONG-uri, doua intreprinderi individuale si doua SRL-uri.

Cel mai multe idei finaliste sunt propuse pentru zona Bacaului (sase proiecte din cele 20). Restul finalistilor si-au propus sa dezvolte afaceri care sa rezolve probleme sociale din comunitatile: Manesti, judetul Dambovita (trei idei finaliste); Boldesti-Scaeni, Prahova (doua idei finaliste); Bustuchin, Gorj (doua idei finaliste); Telega, Prahova; Ghimpati, Giurgiu; Babana, Arges; Moreni, Selaru; Corbu, Constanta; Marca, Salaj; Suplacu de Barcau, Bihor; Independenta, Galati; Burcioaia, Vrancea.

In luna noiembrie, anul acesta, planurile de afaceri ale celor 20 de finalisti vor fi evaluate, iar juriul va alege zece castigatori.  Fiecare dintre cei zece va primi o finantare nerambursabila pentru initierea afacerii. Castigatorii vor primi si consultanta din partea expertilor Fabricat in Tara lui Andrei, timp de un an, in domenii importante pentru antreprenori: management financiar, legislativ, marketing si distributie.
 

Lista finalistilor Fabricat in Tara lui Andrei:
• Viorel Smarand detine o micro sera, creste vaci si are certificat de producator, pentru a comercializa produsele rezultate. Viorel este antreprenor inca de la 14 ani, de cand se intretine prin propriile eforturi. El vede in produsele bio solutia pentru rezolvarea problemelor in dezvoltarea comunitatii in care s-a nascut si a crescut: comuna Babana, judetul Arges.

• Firma Zedupan din Zemes, judetul Bacau, este singura societate activa in domeniul panificatiei pe o raza de 12 km. Maria si Costel Dudau, administratorii firmei, isi doresc extinderea activitatii, a gamei de produse, precum si angajarea persoanelor care nu au specializare si calificarea acestora in domeniu. In prezent, firma organizeaza actiuni de sprijin pentru persoanele nevoiase si ofera sponsorizari si donatii. Prin extinderea activitatii, reprezentantii firmei ar putea continua eforturile in aceasta directie.

• Firma Performant Serv Grup din Zemes, judetul Bacau, a fost infiintata in 2001 pentru desfasurarea unor activitati de service auto, fiind urmata de deschiderea in 2008 a unui depozit de materiale de constructii si in 2012 de infiintarea unei spalatorii auto. Asociatii firmei provin din Zemes si isi doresc sa participe la dezvoltarea localitatii, valorificand resursele si potentialul local.

• Habitat for Humanity este o asociatie internationala care lucreaza alaturi de oameni de pretutindeni pentru a cladi case, comunitati si sperante pentru eliminarea conditiilor precare de locuire. Misiunea lor este de a dezvolta solutii de locuire simpla si accesibila si promovarea implicarii  comunitatii astfel incat familiile vulnerabile economic si social sa rupa cercul vicios al saraciei. Pentru a-si indeplini cat mai eficient scopul, Asociatia Habitat for Humanity Comanesti, judetul Bacau, si-a propus sa valorifice resursele existente in judetul Bacau in vederea producerii de  materiale de constructii  accesibile pentru familiile aflate in zone de risc sau care traiesc in conditii improprii de locuit.

• Constantin Colceru este din Moinesti, judetul Bacau, si are experienta de antreprenor si project manager in multiple proiecte ce vizeaza mediul, dar este si un membru activ al societatii civile, implicandu-se pana in prezent in mai multe proiecte de voluntariat ce vizau localitatea sa. Intrucat crede cu tarie ca trebuie sa ne construim viitorul investind in tineret, dar avand grija de cei care ne-au nascut, educat si sprijinit, Constantin isi propune sa dezvolte o afacere care sa ofere asistenta persoanelor varstnice.

• Intreprinderea individuala Ghencea Daniela bucura de trei ani copii din Moinesti, judetul Bacau, cu activitati afterschool si de petrecere a timpului liber. Treptat, afacerea a crescut prin crearea unui loc de joaca si prin diversificarea tipului de activitati pentru cei mici. Pornind de la resursele si oportunitatile din zona, intreprinderea individuala a gasit in agricultura o solutie la problemele sociale din județul Bacau. Ideile de afaceri sociale propuse sunt canalizate spre doua domenii: prelucrarea lanii si cresterea arborilor ornamentali si a plantelor.

• George Ursu din Comanesti, judetul Bacau,  are experienta profesionala in accesarea de fonduri structurale si de finanţari pentru proiecte nationale si internationale de cercetare, contribuind la finanţarea a peste 50 de proiecte. Prin parinti si rude, George este foarte atasat de localitate si isi doreste sa valorifice potentialul si resursele existente, sprijinind totodata si comunitatea, care se afla in una dintre zonele cele mai defavorizate din punct de vedere economic din Regiunea de nord-est.

• Fundatia Ruhama are ca grup-tinta persoanele si comunitatile aflate in situatie de risc. In beneficiul acestora deja administreaza o afacere sociala: Atelierul de Impletituri. Atelierul a creat locuri de munca pentru patru persoane apartinand minoritatii rrome din satul Tamasda, comuna Avram Iancu, judetul Bihor, si produce cosuri de nuiele impletite manual. Pentru a veni in intampinarea problemelor cu care se confrunta membrii comunitatii de etnie rroma din zona Suplacu de Barcau, Fundatia Ruhama isi propune dezvoltarea unei micro-ferme, care sa creeze locuri de munca.

• Carmen Lungu este absolventa a Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala si a unui Masterat in Devianta si delincventa juvenila. Din 2006, Carmen este Director al Societații Nationale de Cruce Rosie, Filiala Constanta. De-a lungul timpului, Carmen a initiat si a obtinut finantare pentru numeroase initiative sociale. Ea vede in produsele bio solutia pentru rezolvarea problemelor si dezvoltarea comunitatii din Corbu, judetul Constanta.

Citeste continuarea articolului - pagina 2

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii