Competitiile pentru studenti - rampa de lansare pentru propria afacere?


Studentii care se inscriu in competitii isi pot testa ideile, nivelul cunostintelor pe care le-au acumulat, si pot vedea cat de bine se poate adapta si implementa ceea ce studiaza in facultate. In plus, pe langa premii, isi pot imbunatati abilitatile de a vorbi in public, de a sustine o prezentare si de a lucra in echipa.


 

Anul trecut, cand era inca studenta la master, designerul Cristina Deleanu a castigat locul doi la sectiunea Accesorii, de la concursul de idei Inspired (n. red - intre anii 2010 si 2012, ea a urmat un master la sectia Strategii de Moda si Costum, Facultatea de Arte Decorative si Design, de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti). Ea s-a inscris in concurs pentru ca a considerat ca este o oportunitate de a-si afla nivelul, prin prisma proiectului evaluat de catre un juriu profesionist.

"Premiul castigat mi-a fost de mare ajutor si a venit intr-un moment potrivit. Am putut realiza sedinta foto de la disertatie intr-un studio foto cu manechine profesioniste. Insa, cel mai mult mi-a adus confirmarea ca ceea ce fac este bine si m-a incurajat sa evoluez in acest domeniu. Odata cu castigarea concursului am decis ca pentru lucrarea de disertatie sa realizez tot o colectie de accesorii, care a fost apreciata. De asemenea, a fost un imbold de a continua in acest domeniu. In prezent, caut un atelier de incaltaminte, pentru a-mi putea realiza modelele si a le promova", spune pentru startups.ro Cristina Deleanu.

Inspired, competitia la care a participat, este dedicata celor care au intre 18 ani si 35 de ani (atat cetateni romani cu domiciliu in Romania, cat si cetateni straini care studiaza in tara noastra si cetateni romani care studiaza in strainatate).

Pentru Inspired, intr-o luna, Cristina a trebuit sa faca unul sau doua accesorii pe tema biophilia (nevoia omului de a interactiona cu natura si cu mediul in care acesta se dezvolta). A trebuit sa trimita maximum sase fotografii cu acestea. Cristina a propus o colectie de genti si pantofi inspirate din formele frunzelor.

Acum trei ani, cand inca era in anul doi de facultate, ea a castigat si primul loc la un concurs de bijuterie organizat de Meli Melo. 

"Acest concurs mi-a adus mari satisfactii, pentru ca o parte din colectia propusa a fost realizata. De asemenea, am primit un premiu substantial in bani", adauga Cristina Deleanu.

Acum doi ani, Iosif Mihailo a fost printre cei 25 de finalisti, din aproximativ 2.000 de concurenti inscrisi, la concursul Electrolux Design Lab (competitie globala dedicata studentilor si proaspetilor absolventi ai facultatilor de design din intreaga lume).

El s-a inscris direct pe site-ul concursului, fara sa contacteze reprezentantii din Romania ai Electrolux. Cand a participat, Iosif Mihailo era in anul doi la master (intre anii 2008 - 2010, sectia Design de Produs la Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest din Timisoara). El a realizat pentru acest concurs conceptul unui aparat electrocasnic, care ar urma ca in anul 2050 sa faca mancare comestibila dintr-un supliment alimentar.

"Era o oportunitate de a-mi face un nume pe domeniul meu. Tema concursului era Second Space Stage. Pentru mine, a fost o onoare ca am fost ales dintr-atat de multi concurenti", spune pentru startups.ro Iosif Mihailo.

Valy Greavu, lector universitar doctor la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (Iasi), spune pentru startups.ro ca, in primul rand, beneficiile studentilor care participa la competitii sunt cele materiale, completate de cele de imagine si recunostinta.

Alice Puricica, responsabil PR la EBEC (European BEST Engineering Competition; organizatia non-guvernamentala BEST, Board of European Students of Technology), spune pentru startups.ro ca, pe langa oportunitatea de a pune in practica toate cunostintele acumulate in facultate, participantii la EBEC isi imbunatatesc abilitatile de a socializa, datorita structurii competitiei, respectiv faptul ca se lucreaza in echipe, in fiecare etapa, incepand de la editiile locale si pana la cele europene.

BEST este o retea de ONG-uri din Europa, care isi propune sa ii ajute pe studentii de la facultatile de inginerie prin furnizarea unei educatii complementare, materializate prin competitii ingineresti, cursuri si evenimente de cariera. Aceste ONG-uri sunt prezente in aproximativ 30 de tari, in 81 de universitati tehnice, avand in jur de 3.000 de membri activi. In Romania, BEST este de 20 de ani, iar de noua ani organizeaza competitii ingineresti pentru studenti, unde se pot rezolva probleme tehnice, atat la nivel conceptual, cat si practic. Anul acesta, a fost cea de-a treia editie care i-a adus impreuna pe cei mai buni studenti din Romania si Republica Moldova.

"Fiecare competitie se incheie cu prezentarea proiectului la care a lucrat fiecare echipa, fapt care le da posibilitatea viitorilor ingineri sa isi imbunatateasca si abilitatile de vorbit in public. Iar faptul ca acestia concureaza cu alti studenti care provin din alte localitati sau chiar tari, ii face mult mai deschisi la celelalte culturi", subliniaza Alice Puricica.

Premiile primite de castigatorii competitiilor variaza de la  board games la laptopuri si aparate de fotografiat, in functie de nivelul competitiei.

Mihaela Boca, Sales&Development Manager la competitia Global Management Challenge (GMC), spune pentru startups.ro ca prin intermediul acesteia studenti pot pune in practica si pot proba, fara riscuri, ceea ce au invatat in facultate si pot acumula experienta profesionala. Premiile oferite studentilor care castiga aceasta competitie sunt gadgeturi.

"Ca participant in aceasta competitie, studentii isi dezvolta, printre altele, abilitatile de munca in echipa, de comunicare, si chiar cele de lider. Cu ajutorul unui simulator de business, studentii au ocazia de a fi remarcati sau chiar recrutati de companii de top din Romania", adauga Mihaela Boca.

GMC este o competitie de strategie si management globala, organizata de 33 de ani, care a ajuns in prezent la circa 400.000 de participanti din 42 de tari, anual. In Romania, in noiembrie, incepe cea de-a opta editie.

"Caracteristica principala a competitiei este ca participantii sunt pusi sa ia decizii strategice si operationale, in toate ariile de management ale unei companii virtuale, administrate prin intermediul unui simulatorul de business. Vorbim despre un simulator virtual de tip <real life>, transpus in activitatea de management", completeaza Mihaela Boca.

Competitia GMC din Romania este organizata de companiile Dima Consulting Group si Profiles International.


Cine organizeaza competitiile la care se pot inscrie studentii
In general, organizatorii competitiilor pentru studenti sunt asociatiile studentesti, companiile si universitatile.

Valy Greavu enumera Microsoft si Google printre companiile organizatoare de concursuri pentru studenti, spunand ca acestea sunt interesate sa se promoveze in randul tinerilor studenti, viitorii utilizatori sau clienti ai produselor lor.

Multe alte companii investesc in organizarea de competitii, deoarece in acest mod pot descoperi talente care sa faca parte din echipa lor de angajati sau viitori clienti ai produselor lor.

Ideea de EBEC (fost RoBEC) a aparut in acum patru ani, in 2008, pentru a veni in intampinarea nevoilor studentilor de la universitatile tehnice din Europa, iar prima data a fost organizata acum trei ani.

"Ca studenti ai acelor universitati (n.red. - cele tehnice), am simtit nevoia de a avea parte de provocari, ca ar fi nevoie sa ne punem la incercare cunostintele teoretice prin aplicare lor practica. Dorim ca prin acest eveniment sa stimulam atat munca in echipa, cat si spiritul de competitie intre studenti. In fiecare an avem o varietate foarte mare de studenti din cadrul diferitelor specializari", completeaza Alice Puricica.

Din 2009 pana anul trecut, inclusiv, organizatiile BEST din fiecare tara au organizat doar competitii locale si regionale, sub denumirea BEC si indicele acelei tari, de exemplu, RoBEC in Romania. Acum trei ani, prima editie din tara noastra a BEC a fost sustinuta de BEST Cluj Napoca, urmata de cele organizate la Iasi si Chisinau.

Din acest an, toate evenimente BEC organizate de BEST au fost reunite, pentru a se ajunge la o competitie la nivel european. Competitiile nationale sau regionale sunt organizate in perioada aprilie - iunie, in functie de anul universitar.

In Romania se organizeaza competitia regionala “EBEC Romania and Republic of Moldova”, deoarece in Republica Moldova este o singura filiala BEST, astfel ca nu pot avea loc o competitie nationala.

"Continutul acestuia (n.red. - concursului EBEC) nu a suferit schimbari: competitiile sunt aceleasi, temele si locatia schimbandu-se anual, in functie de grupul BEST organizator. In cadrul primelor editii, evenimentul a fost organizat de catre grupul BEST dintr-unul din orasele: Brasov, Bucuresti, Chisinau, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Incepand cu anul 2012, ne-am hotarat sa transformam acest eveniment intr-o oportunitate de a colabora la nivel national. Asadar, anul 2012 a reunit pentru prima data membri BEST din toata tara care au organizat acest eveniment", detaliaza Alice Puricica.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT: 
Studentii concureaza pentru premii, pentru a se face cunoscuti si pentru a-si testa ideile si cunostintele acumulate.
Organizatorii competitiilor pentru studenti sunt asociatiile studentesti, companiile si universitatile.
Tipul de student care participa la competitii dedicate este cel crede in el, cel care viseaza frumos despre viitorul sau si care este ambitios.
Nu sunt diferente majore in formatul competitiilor dedicate studentilor si organizate in ultimii ani, dar o schimbare se simte in promovarea si implicarea in acestea, atat din partea organizatorilor, cat si din partea studentilor.
Pe langa oportunitatea de a pune in practica toate cunostintele acumulate in facultate, studentii care se inscriu in competitii isi imbunatatesc abilitatile de a socializa, datorita faptului ca, in general, se lucreaza in echipe.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.


Nu exista comentarii