Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Cladirea unde se afla CoworkTM a fost biroul firmei lui Vlad Isac, firma care dezvolta software la comanda, face outsourcing si ofera suport si mentenanta IT. Spatiul are o suprafata de 100 mp (un open space, o camera pentru intalniri, sedinte, bucatarie utilata si o baie). Acum un an si jumatate, CoworkTM a intrat in conventia internationala Coworking Visa, prin care membrii unui spatiu de co-working pot fi gazduiti intr-un alt spatiu de acest tip, din oricare colt al lumii, daca fac parte din program. In acest context, spatiul de co-working din Timisoara a facut un parteneriat cu Bucharest Hubb.

"Orice spatiu adaugat pe pagina CoworkingVisa primeste membri altor hub-uri, fara a face parteneriate explicite sau exclusive", precizeaza Vlad Isac.

Cluj Cowork este cel de-al treilea hub deschis in tara noastra si primul din Cluj-Napoca, lansat anul trecut, in decembrie.

"Decizia de a deschide un birou a fost luata in decembrie 2011. <M-am indragostit> de idea unei cladiri istorice din centrul vechi al Cluj-ului, iar cea mai potrivita a fost casa memoriala a lui Emil Isac. Cea mai mare parte a cladirii era intr-o stare deplorabila. Dupa ce am lucrat, zi si noapte, am reusit sa renovam parterul si sa deschidem pe 5 decembrie 2011, la cinci saptamani dupa ce a inceput renovarea", spune pentru startups.ro Robert Visser, proprietarul Cluj Cowork.

Suprafata totala care-a fost renovata este in jur de 350 mp. Spatiile sunt deschise, in mijloc au mese mari, pentru a lucra impreuna, iar una dintre cele mai mari camere este disponibila pentru conferinte si intalniri. 

Al doilea hub din Capitala, The Hub Bucharest, a fost deschis la scurt timp dupa ce s-a inchis primul, in iunie acest an. La inceputul lui 2011, cei de la roPot au inceput sa testeze ideea de hub intr-un spatiu mai mic decat cel din prezent, aflat in centrul orasului. Au considerat testul reusit, asa ca anul acesta, in aprilie, au inchiriat etajului al treilea al unei cladiri de birouri din centrul vechi al Bucurestiului. Amenajarea a durat aproximativ doua luni, iar la jumatatea lunii iunie spatiul era functional. Dupa cateva luni, suprafata spatiului a fost dublata, datorita cererii. Spatiul are in total o suprafata de 600 mp.

Lui Ciprian Stavar i-a venit ideea de a infiinta un spatiu de lucru comun in Sibiu acum aproximativ doi ani, dupa ce a vizitat Bucharest Hubb. Nu a pus-o in practica atunci, pentru ca i se parea o afacere, dar a reluat-o in februarie, acest an, dupa ce anul trecut s-a implicat in organizarea sau sustinerea mai multor evenimente de IT si business din Sibiu, astfel ca a creat o comunitate de profil. De asemenea, a vrut sa le ofere o varianta celor care plecau din oras, deoarece ramaneau tot mai putini programatori. In iunie, Cristian Stavar a crezut ca a ajuns la o masa critica de oameni interesati de proiect, asa ca a inchiriat o vila cu o suprafata de 250 mp + curte, pentru evenimente in aer liber. Aici pot fi amenajate 20 de spatii de lucru si evenimente pentru 40 - 50 de persoane.

ClujHub a fost deschis la aproximativ doi ani de cand au inceput sa se gandeasca la idee. Pentru acesta a fost achizitionata o vila (suprafata de 400 de mp + o gradina de aproximativ 250 mp), in centrul orasului Cluj-Napoca. Jumatate din hub este deschis din aceasta luna, iar restul va fi inaugurat in primavara anului viitor.

"Am facut foarte multe schimbari, deoarece am ales sa convertim spatiul din rezidential in office. Schimbarile au fost orientate catre a avea cat mai mult open space disponibil si pentru a asigura un spatiu modern, creativ si inspirational, care sa promoveze <colaborativ work-ul>. Hub-ul contine spatii generoase si moderne ce pot fi configurate in mai multe moduri de amenajare: cinci zone de sedinte si intalniri cu capacitati intre sase si 75 de persoane si spatii individuale de lucru pentru 40 de persoane", completeaza Cristian Dascalu.
 

Dezvoltarea spatiilor de lucru comune in tara noastra
"Conceptul de hub se va dezvolta cu siguranta suficient de mult si in Romania, pentru ca vorbim de un trend global aici - shared economy, pe care nu avem cum sa-l evitam. Trebuie doar sa avem rabdare, proactivitate si grupuri de oameni cu adevarat pasionati, care sa sustina financiar si nu numai, aceasta miscare. Shared economy e un trend necesar, asa cum e nevoie sa eficientizam utilizarea resurselor si sa ne oprim din consumul compulsiv, daca vrem sa lasam mostenire o planeta placut locuibila. Ce inseamna shared economy? Co-working (hub-uri), crowdfunding, peer-to-peer banking, car sharing (Zipcar), co-owning de orice fel, house sharing (Airbnb), clothes sharing si lista continua", precizeaza Catalina Rusu.

Daniel Dragomir spune ca pentru ei este important ca TechHub sa fie in zona centrala a Bucurestiului, pentru ca vrea sa fie usor accesibil.

Lui Mihai Citiriga, cofondatorul spatiului din Brasov, i-a venit ideea de a face un hub in acest oras dupa ce a vizitat spatiul din Timisoara. Impreuna cu un prieten, el detine franciza "Lucas SuperSandwich" in Sibiu, pentru care Vlad Isac, de la CoworkTM, le-a vandut un POS si un soft-ul. Anul trecut, cand Mihai a fost la Timisoara sa rezolve o problema cu soft-ul, Vlad i-a povestit despre spatiile de co-working si hub-uri, precum si despre povestea celui din Bucuresti, BucharestHubb.

"Mi-am dat seama ca aveam si eu acceasi problema ca el: un spatiu de birou mai mare decat imi era necesar", spune pentru startups.ro Mihai Citiriga.

La inceputul verii acestui an, Mihai Citiriga a trebuit sa reamenajeze spatiul, asa ca a decis sa faca si hub-ul. Cladirea este situata in centrul civic al Brasovului, fiind in proprietatea lui Mihai si a fratelui acestuia, Cosmin. Lucrarile de reamenajare au durat aproximativ o luna. Suprafata dedicata hub-ului este de 100 mp (trei camere: spatiul de lucru, un open space de 70 de mp, pentru 11 birouri disponibile, sala de sedinte de 20 mp si 10 mp pentru bucatarie si baie), iar daca va fi nevoie, poate fi dublat.

"Inca nu am un nume pentru hub. Am terminat amenajarile, am achizitionat mobilierul, totul e pregatit. Acum lucrez la crearea unei sigle, site, pagina Facebook etc.", detaliaza Mihai Citiriga.

Datorita cererilor, CoworkTM se va muta luna viitoare intr-un spatiu mai mare, unde vor putea gazdui si evenimentele comunitatii IT din Timisoara. Acest nou spatiu este deschis impreuna cu Radu Ticiu, Director executiv la Incubatorul de Afaceri Software Timisoara, se afla intr-o cladire de birouri, si are o suprafata de de 300 mp (de trei ori mai mult decat spatiul vechi), unde vor putea fi gazduiti in jur de 30 de membri.
 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Bucharest Hubb este primul spatiu tip hub din Romania
unde antreprenorii au inceput sa lucreze impreuna.
Acest spatiul a functionat timp de doi ani si jumatate iar in vara acestui an fondatorii l-au inchis si au lansat primul accelerator de business din Romania pentru start-up-uri din tehnologie.
Intre timp, alti antreprenori/investitori au deschis alte cinci hub-uri in tara (doua in Cluj-Napoca, cate unul in Timisoara, Bucuresti si Sibiu).
Crearea unei comunitati este primul pas in lansarea unui hub, chiar inainte de inaugurarea spatiului de birouri.
Cele mai multe dintre hub-uri deschise si-au marit spatiul, dupa primele luni de functionare.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.