Conceptul de birou tip "business hub" se extinde in Romania
Acum aproape trei ani, se deschidea in Bucuresti primul spatiu de birou de tip hub din Romania (destinat antreprenorilor din tehnologie) si unde echipele de business din firme diferite puteau colabora. Intre timp s-au mai deschis alte cinci hub-uri in tara, iar doua urmeaza sa fie lansate in perioada urmatoare.
La inceputul acestei luni, in cadrul conferintei How to Web, Bogdan Iordache, CEO How to Web, si Daniel Dragomir, Marketing Manager la Fundatia Post-Privatizare, au anuntat ca vor deschide in primavara anului viitor un nou hub, un spatiu unde vor putea lucra impreuna cei din tehnologie, chiar daca nu fac parte din aceeasi companie. Acesta este al saselea hub anuntat in Romania si inca unul se construiste in Brasov.
"TechHub este un proiect dedicat exclusiv antreprenorilor din zona de tehnologie. Cum Romania e recunoscuta pentru tinerii extrem de talentati in domeniu, suntem convinsi ca orice alta initiativa de acest tip o sa fie oportuna si o sa ajute comunitatea antreprenoriala de tech sa se dezvolte", spune pentru startups.ro Daniel Dragomir, cofondatorul TechHub Bucuresti.
Catalina Rusu, cofondator la acceleratorul Geekcelerator, noul nivel la care a trecut Bucharest Hubb, spune ca iubeste conceptul de hub, pentru ca acesta pune laolalta oameni similari si complementari, pentru a maximiza sansele lor de reusita.
"Se spune ca unul dintre secretele succesului Silicon Valley, ca si platforma pentru antreprenoriatul tech, este mediul deschis si colaborativ de acolo. Oamenii impart intre ei resurse, experiente, lectii invatate. Acesta este si rolul unui hub", spune pentru startups.ro Catalina Rusu.
Bucharest Hubb a fost deschis in ianuarie 2010, intr-o vila din centrul Capitalei, si a fost inchis anul acesta, in iunie. Spatiul a gazduit mai multi antreprenori sau viitori antreprenori, dintre care unii au intemeiat start-up-uri care s-au extins in alte tari. Ideea de a creste viteza de dezvoltare a start-up-urilor din tehnologie n-a disparut, ci a fost transformata in primul accelerator de profil din tara noastra.
"Noi am deschis cumva piata de co-working din Romania cu Bucharest Hubb, ceea ce inseamna automat sa iei greul in piept - adoptia e foarte lenta, ceea ce duce la o serie lunga de alte probleme. Pe de alta parte, ca o piata sa se dezvolte, e nevoie ca cineva sa-si asume acest punct zero. Apoi, a urmat o perioada extraordinara, in care am cunoscut oameni frumosi, pusi pe treaba; am vazut echipe si proiecte nascandu-se; am vazut oameni care literalmente si-au schimbat radical modul de gandire, spre si mai bine, datorita acestui mix magic. Noi suntem in continuare hub, doar ca intr-o forma diferita, Geekcelerator. Un accelerator, in general, are si componenta de hub, temporar offline si permanent online, prin reteaua de alumni", detaliaza Catalina Rusu.
Conceptul de hub in tehnologie - firme care impart acelasi spatiu de lucru (co-working space) a aparut la inceputul anilor 2000, in San Francisco, pe masura ce s-au dezvoltat tot mai multe afaceri din acest domeniu. Motivul a fost ca oamenii din tehnologie nu voiau sa piarda interactiunea cu ceilalti pe masura ce comunicau tot mai mult online. La inceput, se foloseau cafenelele sau alte locuri pentru intalniri si discutii despre proiectele la care se lucreaza.
Conceptul de co-working in Romania
"Ca un hub sa functioneze, e nevoie de dialog. Toata lumea implicata trebuie sa contribuie cu ceva, inclusiv cu un zambet si cateva ore din timpul personal. Sunt fericita ca lucrurile au luat avant in acest sens. Publicul e mai deschis catre astfel de initiative, se implica mai mult. Probabil, ne va mai lua ceva timp pana ce piata de co-working sa ajunga la maturitate, dar suntem pe drumul cel bun", mentioneaza Catalina Rusu.
Ciprian Stavar, cofondator la Central Hub Sibiu, spune ca ideea de a crea a comunitate este principalul motiv pentru care a format un loc unde firmele sa lucreze impreuna.
La fel, Cristian Dascalu, fondatorul Cluj Hub, spune ca ideea de a crea un hub in Cluj-Napoca a aparut in urma organizarii conferintelor TEDxCluj (n.red. - incepute acum doi ani) si a nevoii persoanelor inovative si antreprenoriale de a dezvolta o comunitate in jurul ideilor de avangarda.
"A fost foarte important pentru echipa noastra sa cream un loc in Cluj in care antreprenorii, freelancerii si investitorii deopotriva sa co-existe si sa fie creativi si inovativi", explica pentru startups.ro Cristian Dascalu.
Si celor de la Cluj Cowork le-a venit ideea de a deschide un hub dupa ce, in timpul calatoriilor de anul trecut prin Romania, au intalnit multi freelanceri.
Vlad Craioveanu, cofondator la The Hub Bucharest, spune ca ideea de a deschide un astfel de spatiu in Bucuresti, focusat pe inovare sociala si antreprenoriat, a aparut in contextul in care ei au inceput acum doi ani sa lucreze la initierea si cresterea unei comunitati care sa sustina antreprenoriatul social, roPot.
"Pe masura ce comunitatea roPot a crescut, a devenit clara nevoia unui spatiu in care sa se poata intalni lumea, sa fie organizate evenimente care sa inspire si sa ajute la dezvoltarea sectorului. De aici pana la The Hub Bucharest nu a fost decat un pas, noi incepand sa lucram acum mai bine de un an la planul de lansare", explica Vlad Craioveanu.
The Hub Bucharest face parte din reteaua globala The Hub, fondata in 2005, la Londra, prezenta in aproximativ 30 de orase de pe cinci continente si care ar urma sa ajunga la circa 100 de spatii in urmatorii ani.
Ideea de a lansa un hub i-a venit lui Bogdan Iordache cand a auzit de transformarea Bucharest Hubb intr-un accelerator, tocmai pentru ca nu voia sa se piarda comunitatea formata. A inceput imediat sa lucreze impreuna cu echipa How to Web la acest proiect, dar si-a dat seama ca nu este atat de simplu, asa ca a cautat parteneri si expertiza. S-a asociat cu Daniel Dragomir, iar hub-ul se afla sub umbrela TechHub, o retea de hub-uri lansata acum trei ani, la Londra, si prezenta in alte doua orase - Riga (Letonia) si Manchester (Marea Britanie).
"Ne-am bucurat sa ne asociem cu TechHub, in primul rand, datorita experientei echipei fondatoare a proiectului - Elizabeth Varley si Mike Butcher. Know how-ul echipei de la Londra va avea un rol foarte important in dezvoltarea proiectului, pentru ca vrem ca TechHub Bucuresti sa insemne mult mai mult decat un co-working space", spune pentru startups.ro Daniel Dragomir, cofondator la TechHub Bucuresti.
Spatiul din Bucuresti se va asemana cu celelalte hub-uri din retea, dar vor adapta experienta partenerilor internationali la nevoile locale.
Ce hub-uri exista in Romania
Dupa Bucharest Hubb, al doilea spatiu de co-working din Romania a fost deschis acum doi ani, in Timisoara, CoworkTM. Din momentul in care au decis ca vor face asta si pana la inscrierea primului membru, au trecut doua luni, fondatorul acestui hub, Vlad Isac, fiind implicat in comunitatea IT locala.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Bucharest Hubb este primul spatiu tip hub din Romania unde antreprenorii au inceput sa lucreze impreuna.
Acest spatiul a functionat timp de doi ani si jumatate iar in vara acestui an fondatorii l-au inchis si au lansat primul accelerator de business din Romania pentru start-up-uri din tehnologie.
Intre timp, alti antreprenori/investitori au deschis alte cinci hub-uri in tara (doua in Cluj-Napoca, cate unul in Timisoara, Bucuresti si Sibiu).
Crearea unei comunitati este primul pas in lansarea unui hub, chiar inainte de inaugurarea spatiului de birouri.
Cele mai multe dintre hub-uri deschise si-au marit spatiul, dupa primele luni de functionare.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.