Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Dragos Cabat spune ca o solutie poate fi pregatirea unei pozitii strategice pentru perioada de revenire a cresterii economice.
Pavel Marculet adauga faptul ca alta masura care poate fi luata pana la sfarsitul anului si care poate aduce mai multe resurse financiare in contul companiilor este introducerea procedurilor de planificare a resurselor si de calculare a costurilor unitare, pentru a cunoaste concret ce activitati contribuie la cresterea valorii adaugate a companiei si care nu.
Ionut Maftei, Senior Consultant la Ensight Management Consulting, spune ca printre masurile de taiere a costurilor pe care firmele ar trebui sa continue sa le implementeze sau sa le introduca pana la sfarsitul anului se numara identificarea cheltuielilor secundare (care nu au o legatura directa cu activitatea principala) si optimizarea cantitativa si calitativa a stocurilor.
Companiile ar trebui sa continue sa implementeze sau sa aplice si recuperarea creditelor restante de la clienti, renegocierea termenelor de plata cu furnizorii si a celor de incasare de la clienti, precum si remunerarea salariatilor si colaboratorilor in functie de rezultate sau de timpul lucrat, in locul platii fixe.
Restrangerea sau anularea planurilor de investitii, inclusiv a celor incepute si renegocierea creditelor bancare si a contractelor cu furnizorii sunt alte masuri de taiere a costurilor pe care companiile ar trebui sa le implementeze pana la sfarsitul acestui an, daca nu au facut-o deja.
Trebuie sa fie identificate si veniturile alternative (subinchirierea spatiilor disponibile, servicii adiacente pentru care exista competente etc.).
Cum aplici reducerile
“Actiunile mentionate pot fi abordate in paralel. Unele sunt usor si rapid de implementat. Altele, cum ar fi cele referitoare la costurile salariale, sunt mai sensibile si trebuie abordate cu mai multa atentie. Trebuie retinut insa ca, in unele cazuri, chiar aplicand aceste masuri, companiile tot nu reusesc sa obtina economii, intrucat cheltuielile operationale sunt foarte mari”, adauga Ionut Maftei.
Directorul Omicron mentioneaza ca exista firme care au realizat astfel de activitati inainte de declansarea crizei, astfel ca au fost mai putin afectate de acest context.
Pentru a completa masurile de reducere a costurilor, firmele ar trebui sa continue sa isi prioritizeze platile, daca nu au facut-o pana acum.
“Managerii companiilor trebuie sa aiba grija de asigurarea platilor curente pentru o perioada de cel putin un an. Tinand cont ca aceste plati sunt prioritatea numarul unu, consider ca pana nu se atinge un asemenea nivel al economisirii, orice suma existenta in companie trebuie pastrata in forma lichida si cat mai solvabila si nu trebuie directionata spre alte activitati. Chiar si in cazul in care <rezerva> strategica excede valoarea platilor operationale pe un an, diferenta trebuie bine gestionata”, sfatuieste Ionut Maftei.
Economiile
In primele opt - noua luni ale anului, dupa ce au taiat costurile, au stopat investitiile si au economisit, companiile si-au directionat banii catre depozitele bancare. Motivele au fost lipsa predictibilitatii in ceea ce priveste evolutia crizei, crearea unor rezerve pe perioada crizei si dobanzile ridicate oferite de banci pentru depozite. Alt motiv a fost contracararea riscului valutar si a celui de inflatie.
“O pondere mai mica a companiilor ce au reusit sa economiseasca au investit sumele in cofinantarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana. Cum numarul companiilor ce au accesat fonduri nerambursabile este foarte scazut si investirea economiilor in acest domeniu are o pondere scazuta”, arata Pavel Marculet.
Si Dragos Cabat spune ca sunt cateva firme care au avut o abordare strategica privind depasirea perioadei de criza si au initiat proiecte de investitii care le vor asigura in perioada urmatoare competitivitatea pe piata.
Daca exista proiecte viabile, resursele financiare pe care reusesc sa le mai obtina firmele pana la sfarsitul anului ar trebui sa se duca spre investitii, pentru ca in aceasta perioada costurile sunt mai scazute decat inainte, iar pentru unele proiecte pot fi atrase si fonduri nerambursabile.
De exemplu, una dintre directiile catre care ar trebui alocate aceste fonduri este pregatirea resurselor umane pentru a introduce schimbarile organizationale necesare.
Pavel Marculet mentioneaza cercetarea ca alta categorie de actiuni care vizeaza folosirea resurselor economisite. In acest mod, firmele isi pot imbunatati calitatea si performanta produselor si serviciilor, precum si competitivitatea acestora.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Masurile de reducere a costurilor luate de firme in primele trei trimestre din acest an nu au avut mare succes, abordarea nefiind strategica.
Exportatorii, retailerii de produse de stricta necesitate (agroalimentare, panificatie, bauturi racoritare si bauturi usor alcoolizate) sunt firmele care au reusit sa reduca din costuri si sa faca economii in primele opt - noua luni ale anului.
Firmele care inoveaza, care s-au pozitionat pe o anumita piata si cele din domeniul serviciilor vor reusi sa mai economiseasca pana la sfarsitul anului.
Reducerea costurilor de orice tip cu personalul, a celor pentru cercetare, a celor pentru promovare si participarea la evenimente sunt principalele masuri de reducere a costurilor luate de firmele in primele trei trimestre ale anului.
Reproiectarea proceselor afacerii, introducerea procedurilor de planificare a resurselor si de calculare a costurilor unitare, identificarea cheltuielilor secundare, precum si optimizarea cantitativa si calitativa a stocurilor sunt masurile pe care firmele ar trebui sa le introduca pana la sfarsitul anului.
Pentru a completa masurile de reducere a costurilor companiile ar trebui sa continue sa isi prioritizeze platile, daca nu au facut-o pana acum.
Depozitele bancare au fost destinatia economiilor facute de firme in primele opt - noua luni ale anului.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 30 Septembrie 2009 la ora 03.21