Cum te poate ajuta un mentor
Mentorii pot sa ii ajute pe antreprenori atunci cand lanseaza sau relanseaza o afacere, cand dezvolta un produs nou, cand isi schimba aria de competente sau cand rezultatele ii confirma ca persoane de succes, insa ei nu simt asta.
Putini antreprenori din Romania apeleaza insa la mentori, cand vine vorba de afacerea lor.
“Mentoringul nu exista in Romania, unde esti obligat sa muncesti de trei ori mai mult pentru aceleasi rezultate. Nu cred ca in urmatorii zece ani va prinde mentorship-ul in tara noastra, in masura in care se vorbeste ca ar trebui sa fie. Sunt atat de putini cei care fac un program de mentorship in sensul adevarat, nu doar asa ca sa ia niste bani de la Comunitatea Europeana si sa spuna ca au facut, incat nici nu trebuie bagate in seama astfel de programe”, spune pentru startups.ro George Butunoiu, specialist in resurse umane si directorul propriei companii din domeniu (George Butunoiu Consulting Ltd.).
Alexandru Talmazan, Managing Partner la compania de executive search Wrightson Romania, spune ca mentoring-ul este destul de putin raspandit in Romania din cauza de lipsei de experienta in management si a lipsei de persoane care pot fi mentori in adevaratul sens al cuvantului.
“Sistemul de valori romanesc este departe de a se fi cristalizat si de aceea existenta mentorilor, ca si a liderilor, este mult prea redusa”, explica pentru startups.ro Alexandru Talmazan.
Pe langa aceste aspecte, consultantii in resurse umane spun ca antreprenorii apeleaza rar la mentori pentru ca sunt independenti si autodidacti.
George Butunoiu adauga faptul ca, la inceputul afacerii, antreprenorii nu au timp pentru mentoring, fiind mai ocupati decat angajatii, si cand le merge bine, probabil, nu mai au nevoie de mentor.
Alexandru Talmazan mentioneaza ca, de multe ori, antreprenorii devin mentori, mai degraba decat sa caute mentori.
Mihai Stanescu, General Manager la compania de coaching RoCoach Consult, spune ca antreprenorii si managerii romani interesati sa aiba un mentor sunt cei care sunt constienti de la inceput ca nu stiu tot si sunt “avizi” dupa informatie care sa ii ajute sa devina mai buni.
Ce este un mentor
Un mentor este o persoana care il sfatuieste si il inspira pe discipol.
“In general, toate marile personalitati culturale si toti marii intelectuali sunt solicitati intr-un fel sau altul sa faca mentorship. Acolo mentorship-ul este aproape o meserie. Probabil jumatate din timp persoana respectiva si-l petrece pentru asa ceva. In afaceri, foarte rar vei vedea pe cineva care este mentor de meserie, in sensul ca cea mai mare parte a timpului si-l ocupa cu asa ceva, pentru ca risca sa piarda legatura cu business-ul”, explica George Butunoiu.
Iulian Stan, director general la compania de cercetare si dezvoltare organizationala Human Synergistics Romania, spune ca mentorul nu este un model, o muza sau un consultant, ci este o persona pe care o ai la indemana sa iti validezi decizii, intelegeri pentru anumite situatii.
“Se caracterizeaza in primul rand prin pragmatism. Mentorul este un fel de prelungire temporara a increderii in sine, o carja de foarte buna calitate de care toti avem nevoie in cariera sau in viata. De regula mentorul este o persoana inzestrata cu rabdare si intrebari inteligente, doar impostorii au raspunsuri”, spune pentru startups.ro Iuliana Stan.
Alexandru Talmazan considera ca mentorul ar trebui sa fie calauzitorul unui angajat sau angajator, un model spre care sa tinda persoana respectiva.
Calitatile unui mentor sunt o puternica experienta profesionala in domeniul vizat de ucenic si faptul ca a trecut prin toate etapele de dezvoltare ale unui lider.
“Mentor-ul are nevoie sa posede capacitatea de a genera cadre practice in care discipolul sa aiba experiente noi, transformative, cu rezultate mult peste medie”, spune Mihai Stanescu.
George Butunoiu adauga faptul ca mentorul trebuie sa fie si o persoana carismatica, incat sa ii seduca pe ucenici si sa ii faca sa invete si sa se dezvolte de la sine, si nu impus.
Care sunt avantajele de a avea un mentor
Pentru antreprenor, beneficiile sunt legate de faptul ca are un prieten profesional in fata caruia isi poate deshide sufletul si capata incredere.
“Emotional, face bine sa iti poti impartasi deciziile cu un om pe care il percepi mai intelept ca tine sau cel putin detasat si care poate sa iti spuna o parere obiectiva despre situatii in care tu, ca manager sau antreprenor, esti destul de implicat”, adauga Iuliana Stan.
George Butunoiu spune ca se apeleaza la un mentor si pentru a economisi resursele, fiindca in business sunt multe informatii, variante si piste care se pot alege.
Mihai Stanescu completeaza ca principalul avantaj de a avea un mentor este unul comun cu coaching-ul: antreprenorii vor avea un profesionist care are o atitudine etica fara cusur si care ii poate indruma sau ghida catre transformarea problemelor in ocazii reale si practice de dezvoltare.
Cum alegi mentorul
Alegerea mentorului trebuie sa fie “naturala”, avand la baza un tip de atractie intre cei doi.
“De multe ori ne alegem mentori fara sa stim sau fara sa constientizam acest lucru, in momentul in care ne uitam la cineva ca la un model si il invidiem, in sensul bun al cuvantului”, mentioneaza Alexandru Talmazan.
In afaceri, mentorii pot proveni din scolile de business, din colectivitatile de afaceri sau sociale unde antreprenorii gasesc persoane pe care le stimeaza, in care au incredere si cu care impartasesc aceleasi valori, preferinte si afinitati.
De obicei, discipolul isi alege mentorul, dar situatia poate fi si inversa.
“Sunt mult mai putini mentori care vor sa ia studentii decat invers. Daca este un mentor foarte bun, atunci el descopera talentele destul de repede”, explica George Butunoiu.
Mihai Stanescu spune ca un antreprenor poate avea cati mentori doreste, daca procesul de invatare este bine definit, astfel ca el poate invata de la mai multi oameni experimentati, deodata, mai multe lucruri.
Iuliana Stan adauga faptul ca cineva poate avea un mentor pentru relatiile cu angajatii, alt mentor pentru situatii de business mai dificile si un altul in chestiuni legate de viata personala.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Antreprenorii pot avea nevoie de mentor cand incep afacerea, o relanseaza pe o nisa de piata, dezvolta un produs nou, schimba aria de competente sau rezultatele par sa il confirme ca persoana de succes si el nu simte asta.
Alexandru Talmazan si George Butunoiu spun ca mentoringul din Romania nu este la nivelul la care ar trebui sa fie.
Mentorii au carisma, o puternica experienta profesionala in domeniul vizat de ucenic si au trecut prin toate etapele de dezvoltare ale unui lider.
Avantajele de a avea un mentor sunt ca antreprenorul isi poate deschide sufletul, are un prieten profesional si capata incredere.
Relatia dintre mentor si discipol este, de obicei, informala, pentru a usura invatarea si pentru ca se bazeaza pe increderea dintre cei doi.
Spre deosebire de un mentor, o conditie necesara a relatiei de coaching este ca “antrenorul de afaceri” sa nu aiba experienta in domeniul de activitate al clientului si sa nu ii dea sfaturi clientului.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.