De ce evita fondurile de investitii anumite companii?


Chiar daca o afacere este profitabila si se dezvolta de la an la an, acestea nu sunt motive suficiente ca un fond de investitii sa fie interesat sa o cumpere sau sa devina actionar. In plus, nu conteaza doar cresterea, ci si perioada de timp in care se realizeaza aceasta si marjele de profit  obtinute.

 

Investitiile facute de fondurile de investitii in Romania au in planurile de afaceri crestere. Daca acea crestere nu se poate face (din orice motiv), nu este de interes pentru fond. In Romania nu avem tranzactii de genul celor care se intampla in economiile civilizate, unde un fond intra numai ca sa sparga o companie si sa o vanda <pe bucati>”, spune pentru startups.ro Andrei Diaconescu, Managing Partner la casa de investitii Capital Partners.

Fondurile de investitii ocolesc si companiile care nu au un plan de business si nici nu dau dovada de inovatie.

Cand vorbim de inovatie, poti avea o abordare inovativa a marketingului, a design-ului produsului sau a proceselor de management interne”, spune pentru startups.ro Francisc Bodo, Partner la compania de consultanta Bodo Consulting.

Mihai Sfintescu, Partener la fondul de private equity  3TS Capital Partners, spune pentru startups.ro ca un fond de investitii nu cumpara o companie daca aceasta nu are o pozitie privilegiata pe piata fata de concurenta sau daca pozitia privilegiata este nesustenabila.

Cornel Marian, Managing Director la fondul de investitii Oresa Ventures Romania, spune pentru startups.ro ca nu este suficient ca firma sa fi facut profit mare intr-un an de boom economic sau intr-o perioada cand competitia era mai putin intensa.

Andrei Diaconescu adauga faptul ca un fond de investiti renunta la o investitie dupa ce a inceput negocierile, chiar si pentru o afacere foarte buna, daca interesul fondului la nivel regional scade.

De altfel, fiecare fond vizeaza sa inveasteasca in anumite tari, domenii de activitate, are o suma minima si maxima alocata pentru o companie, precum si o perioada de timp pentru care se face acea investitie.

Fondurile discuta de tranzactionarea firmelor cu un anumit grad de maturitate - minim cinci ani de zile de existenta, cauta flux de numerar, palmares, profitabilitate, o serie de ani de crestere si o structura a companiei cat mai aproape de cea corporate. Fondurile sunt extrem de pretentioase, cauta profitabilitate chiar si in anii acestia prosti. Daca firma nu este profitabila in 2009, nu este de interes pentru fond”, mai spune Andrei Diaconescu.

Domeniile de activitate afectate de criza pot face ca un fond de investitii sa renunte la achizitionarea unei companii, chiar daca incepuse negocierea.

In general, o criza <curata> foarte mult domeniile, mai ales pe cele expuse. Numai unul sau doi - trei dintre jucatori reusesc sa supravietuiasca. Atunci interesul fondului se reorienteaza catre liderul de piata, care are modalitati de supravietuire, sau se reduce complet pentru acel domeniu”, adauga Andrei Diaconescu.

Lipsa oportunitatilor de exit (n. red. - alte fonduri sau companii care care sa vanda firma achizitionata) in urmatori trei - sapte ani, in functie de strategia fondului, este un alt motiv de a nu achizitiona o companie.

Cornel Marian spune ca din 100 de firme sau oportunitati cu care Oresa vine in contact (fie fondul contacteaza companiile, fie reprezentantii acestora sau consultantii lor abordeaza Oresa) probabil investesc in doua sau trei.

Celelalte 97 - 98 nu sunt in linie cu strategia noastra de investitii: firma nu este in sectorul dorit, pozitia firmei nu este in primele trei si nici nu credem ca poate ajunge acolo, potentialul de crestere este limitat, profitabilitatea este scazuta din cauza presiunii competitive din piata sau puterea de negociere a clientilor sau furnizorilor in sectorul respectiv, sustenabilitatea profitabilitatii pe termen lung nu poate fi mentinuta din diveste motive”, adauga Cornel Marian.


Echipa de management si antreprenorul fara viziune
Mihai Sfintescu spune ca fondurile evita sa inveasteaca in anumite companii si atunci cand nu exista compatibilitate sau confort la nivel operational cu antreprenorul si echipa sa de management si cand nu exista o viziune strategica comuna intre fond si management asupra dezvoltarii viitoare a afacerii.

Andrei Diaconescu adauga un alt motiv de retragere de la negocieri: in criza, antreprenorii nu stiu sa se reinventeze ca sa adreseze problemele din aceasta situatie.

De multe ori, fondurile de investitii se bazeaza intr-o proportie foarte mare pe aportul de management si de conducere al antreprenorului roman. Daca vad ca el nu mai este la fel de bun in perioada de criza cum este in perioada de boom economic, este posibil ca fondul sa dea un pas inapoi”, explica Andrei Diaconescu.

Raluca Nita, Directorul fondului de investitii Advent International, spune pentru startups.ro ca in momentul in care antreprenorul are aceeasi viziune asupra companiei, acelasi orizont de exit si are interesele aliniate cu fondul (n.red. - Advent International), un astfel de parteneriat poate fi de succes.

Ea precizeaza ca pentru fond este important si ca structura tranzactiei sa permita anumite drepturi de vot si de exit mandatorii.


Pretul
Faptul ca unii antreprenorii nu accepta pretul mai mic oferit acum de fondurile de investitii, fata de preturile de acum cativa ani, reprezinta un alt motiv pentru care fondurile renunta la achizitionarea unei compani.

Tendinta generala este de echilibrare. Oamenii au inceput sa devina mult mai constienti de realitatea economica si si-au dat seama ca anul 2007 s-a dus si au revenit cu picioarele pe pamant. In unele domenii, asteptarile companiilor s-au redus si cu 80%. Depinde si de capitalul pe care il au. Cand au un capital puternic, evident ca reducerea pe care o accepti este mica, de 20% - 30%. Daca au o pozitie de capital foarte slaba si sunt indatorate, capitalul propriu poate disparea complet”, precizeaza Andrei Diaconescu.


Coruptia din companii
Ca administrator de fonduri de private equity nu ai voie sa fii implicat sub nicio forma in acte de coruptie, pentru ca cel mai important <asset> pe care-l ai este reputatia. In acelasi timp, trebuie sa intelegi conditiile concrete <din teren>. Managementul capabil stie cum sa conduca afacerea, fara a apela la acte de coruptie”, subliniaza Francisc Bodo.

El mai spune ca asa ceva se intalneste in firmele care nu au implementat sisteme moderne si performante de management.

De exemplu, plata salariului in numerar lasa loc la coruptie in firme.


Evenimente externe
Inventarea unei noi tehnologii sau falimentul unei companii din alta tara, pot face sa se renunte la achizitie in timpul negocierilor.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Fondurile de investitii ocolesc firmele in care modelul de afacere nu permite marje mari de profit sau nu exista un plan de afaceri.
Sunt evitate si domeniile de activitate afectate de criza financiara.
Lipsa oportunitatilor de exit in urmatori trei - sapte ani, in functie de strategia fondului, este un alt motiv de a nu achizitiona o companie.
Pe lista factorilor care impiedica incheierea unei tranzactii intra si diferentele intre viziunea fondului si cea a antreprenorului, precum si evenimentele externe care nu au legatura cu firma sau informatiile ascunse fondului.
Riscurile politice, problemele administrative, cultura antreprenoriala si amestecul bugetului antreprenorului cu cel al companiei nu anuleaza intentitiile de achizitie ale unui fond de investitii.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii