De unde poti accesa ajutoare financiare de stat


Cosmin Dragoi, Managing Partner la M27 CED Invest, spune ca in prezent, in Romania, sunt aproximativ 200 de variante de finantare din fonduri europene de stat sau nationale, care contin si o componenta de ajutor de stat. Dintre acestea, in prezent sunt disponibile ajutoare de stat prin trei programe operationale si un program lansat recent prin Eximbank.

 

In cadrul Programului Operational “Cresterea Competitivitatii Economice” (POCCE), in prezent, sunt lansate trei apeluri de proiecte, care au si scheme de ajutor de stat.

Unul dintre acestea este “Sprijin financiar in valoare de pana la 1,075 milioane de lei acordat pentru investitii in IMM-uri". Al doilea apel deschis este “Sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei acordat pentru investitii in IMM-uri”. Al treilea apel lansat in prezent de POCCE este “Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative”.

Prin Programului Operational Regional (POR) sunt gestionate doua scheme de ajutor de stat regional, aferente domeniilor de interventie 4.1 si 5.2, si o schema de ajutor de minimis pentru domeniul de interventie 4.3. Conform informatiilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in cadrul acestor scheme de ajutor de stat regional se pot depune proiecte continuu, pana la epuizarea fondurilor disponibile, iar pentru ajutorul de minimis va fi lansat un nou apel de proiecte luna aceasta.

Prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt deschise in prezent doua scheme de finantare de ajutor de stat si una de ajutor de minimis. Doua sunt pentru ocuparea fortei de munca si pentru formarea profesionala (se refera la cinci domenii majore de interventie - 5.1, 5.2, 2.1, 2.3 si 3.2, dar dintre acestea doar pentru domeniul 3.2 se acorda si ajutorul de minimis).  Toate cele trei scheme de finantare sunt in programul “Bani pentru angajati mai multi, mai competenti, mai sanatosi”.

Valoarea lor este de 142,4 milioane de euro, bani provinind prin Fondul Social European. Sumele sunt alocate pentru perioada 2009 - 2010.

Aceste trei sheme de finantare au fost lansate in sfarsitul lui martie, 2009, si data limita de inscriere este 31 octombrie anul acesta, ora 16.00. Alexandru Petru Fratean, Secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, spune pentru startups.ro ca, daca fondurile alocate pentru una sau mai multe linii de ajutor sunt epuizate, Autoritatea de Management a POSDRU va inchide respectivele linii de ajutor inainte de data anuntata oficial.

In functie de schema de finantare accesata, beneficiarii se adreseaza autoritatilor de management sau organismelor intermediare desemnate de ministerul respectiv. Toti banii europeni sunt administrati de Ministerul de Finante, care aloca sumele aferente fiecarui minister in parte”, spune Cosmin Dragoi.


Ajutor de stat prin Eximbank
La inceputul lunii trecute a mai fost initiata o schema de ajutor de stat care a primit avizul Comisiei Europene. Prin aceasta, Eximbank va garanta creditele noi pentru investitii si pentru activitatea curenta pe care bancile comerciale le acorda companiilor.

Valoarea garantiei este de pana la 90% din cea a finantarii pentru intreaga perioada de creditare. Firmele pot solicita reducerea primei de garantare pentru o perioada de maxim doi ani. Reducerea este de 25% in cazul IMM-urilor si de 15% pentru firmele mari.

Solicitarile se pot depune pana la sfarsitul lunii octombrie 2010. Pot cere finantari companiile care nu erau in dificultate financiara la 1 iulie 2008, dar sunt in aceasta situatie, in prezent, la momentul solicitarii garantiei, ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare mondiale.

Durata creditului garantat poate fi de maxim sase ani in cazul creditelor pentru investitii si de patru ani in cazul creditelor pentru capital de lucru. Valoarea garantiei se reduce pro-rata pe masura ce firma isi achita ratele.


Legislatie
La inceputul lunii iunie s-a aprobat Hotararea de Guvern prin care s-a modificat si completat legislatia in ceea ce priveste ajutoarele de stat pentru modernizarea sau dezvoltarea firmelor (prin finantarea de utilaje, echipamente si constructii pentru desfasurarea activitatii productive). Bugetul maxim al schemei a crescut de la cinci milioane de euro la 100 de milioane de euro din care in acest an bugetul pentru ajutorul de stat de minimis este de 20 milioane de euro, echivalentul in lei.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii