Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Conform informatiilor de la Ministerului de Finante, pana pe 17 iunie acest an au fost depuse 94 de cereri de acord de principiu pentru finantare pentru ajutoare de stat de minimis. Valoarea totala a acestor cereri este de aproape 11,95 milioane de euro. Sesiunea de depunere de dosare este deschisa pana la epuizarea bugetului alocat.

Noua hotarare se aplica pentru cererile de acord de principiu depuse dupa 11 iunie, data intrarii in vigoare a acestuia.

In Ghidul Solicitantului se arata ca cererile de acord de pricipiu pentru finantare aflate in curs de analiza si acordurile de principiu pentru finantare obtinute anterior intrarii in vigoare acestei hotarari, se vor supune dispozitiilor aplicabile inainte de intrarea in vigoare hotararii.


Probleme

Cele mai frecvente probleme sunt legate de intocmirea deficitara a dosarului de finantare, lipsa lichiditatilor necesare cofinantarii si sustinerii proiectului, precum si de nesustenabilitatea investitiei, ulterior finantarii.

Conform reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) dificultatea legata de finantare ar putea fi depasita prin estimarea realista a surselor si posibilitatilor de finantare a proiectului.

Cosmin Dragoi spune ca alte probleme sunt legate de managementul defectuos al proiectului, care poate duce la solicitarea returnarii banilor primiti, si duratele lungi de evaluare, care pot duce la schimbarea conditiilor economice avute la baza emiterii ipotezelor proiectului.

Nebancabilitatea proiectului si intarzierea rambursarii sumelor solicitate sunt alte probleme intampinate de firme.

Metodele de depasire a acestor dificultati sunt respectarea celor opt pasi necesari accesarii fondurilor europene, programarea foarte riguroasa, in detaliu si realista a activitatilor proiectului, alegerea unei echipe competente pentru scrierea si gestionarea proiectului”, detaliaza Cosmin Dragoi.

Alta problema este asigurarea fondurilor necesare demararii proiectului. Finantarea nerambursabila se acorda pe principiul decontarii unor cheltuieli efectuate deja de catre beneficiar.

Acest impediment ar putea fi depasit prin solicitarea unei prefinantari, posibilitate recent introdusa in legislatie”, potrivit reprezentantilor MDLR.

Derularea procedurilor de achizitie, cu impact asupra eligibilitatii cheltuielilor si rambursarii acestora, este alta problema in accesarea ajutoarelor de stat. Conform MDLR, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR) a introdus deja o procedura simplificata pentru derularea achizitiilor, aplicabila IMM-urilor.

Pentru a evita orice dificultati, cei de la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane recomanda consultarea periodica a paginii de internet fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventualele modificari ale Ghidului Solicitantului sau alte comunicari si informatii transmise de aceasta.

Studiu
Potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), aproape 55% dintre IMM-uri nu stiu deloc sau au un nivel scazut al cunostintelor despre ajutorul de stat si aproape 29,5% sunt informati la nivel mediu.

Sondajul a fost efectuat in luna aprilie, 2009, pe 101 IMM-uri din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei si din toate clasele de marime (peste 37,5% microintreprinderi, mai mult de 42,5% intreprinderi mici si aproape 20% intreprinderi mijlocii).

Accesul IMM-urilor la ajutoarele de stat este un proces foarte dificil si dificil pentru 85,72% dintre participantii la acest sondaj. Dintre IMM-urile care au luat parte la sondaj, aproape 4% au beneficiat de ajutorul de stat in ultimele sase luni. Pe de alta parte, 70% dintre IMM-uri spun ca au nevoie de aceste ajutoare intr-o masura mare si foarte mare. 

In studiu se mentioneaza ca avand in vedere actuala criza economico-financiara si dificultatile pe care majoritatea IMM-urilor le intampina in desfasurarea activitatii, 95,05% dintre respondenti considera ca necesitatea imbunatatirii masurilor de ajutor de stat este mare si foarte mare.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.