Foto-cristale in franciza


Afacerea Photo Cristal are la baza un concept inovativ de personalizare a unui cadou - imprimarea de imagini in interiorul unui cristal. Firma a fost lansata de doi antreprenori romani, in urma cu aproximativ doi ani si se dezvolta pe baza sistemului de franciza in judetele din tara.

 

In anul 2006, Claudiu Iordache impreuna cu asociata sa, Claudia Vasile, investeau in preluarea master francizei pentru Romania a Flash Dimension – firma care realizeaza foto-sculpturi (n.red. - decupaje din fotografii fixate pe diferite suporturi).

La un moment dat am inceput sa ma gandesc la o imbunatatire a produsului, in sensul ca o foto-sculptura nu are profunzime. Am inceput sa ma gandesc la un produs care ar avea o asemenea calitate. Si atunci a aparut foto-cristalul, care inseamna imprimarea unei imagini in interiorul unui material transparent”, spune pentru startups.ro Claudiu Iordache, manager Photo Cristal.

Avand experienta sistemului de franciza Flash Dimension, cei doi asociati si-au dorit de la bun inceput o extindere in franciza si pentru afacerea cu foto-cristale.

Investitia in lansarea afacerii cu foto-cristale a fost de aproximativ 50.000 de euro. Managerul firmei spune ca in prezent suma a fost recuperata integral, atat pe baza vanzarilor proprii de foto-cristale, cat si datorita extinderii retelei de franciza.

In aceasta suma au intrat echipamentele si stocul initial, necesare pentru inceperea activitatii in Bucuresti, precum si un stoc de echipamente pentru primii francizati care ar fi dorit sa-si inceapa activitatea cat mai repede.

Prima franciza Photo Cristal a fost acordata pentru judetul Suceava, la scurt timp dupa lansarea activitatii in Bucuresti. Pana in prezent au mai fost acordate francize pentru judetele Timisoara, Bacau, Prahova si Brasov.

In Bucuresti nu au fost acordate inca francize, deoarece francizorul se concentreaza deocamdata pe dezvoltarea retelei in tara. In acest moment, se poarta negocieri pentru acordarea francizei pentru judetul Constanta.


Concept
Claudiu Iordache spune ca acest concept (imprimarea de imagini in interiorul unor cristale optice de diferite forme si dimensiuni, printr-un proces care permite vizualizarea imaginii pe toate fatetele cristalului respectiv) este unic pe piata din Romania.

Tehnologia de imprimare si echipamentele aferente au fost aduse din afara tarii. De asemenea, materia prima (n.red. - cristalele optice in forma finala) este la randul ei importata, in tara realizandu-se doar imprimarea cristalelor.

Stiam deja de cristalele 3D. Insa tehnologia este foarte scumpa, iar procesul in sine este mai complicat decat la noi - clientul trebuie sa mearga la centrul respectiv pentru a i se face fotografia cu un aparat foto special pentru 3D”, detaliaza Claudiu Iordache.

In schimb, la Photo Cristal pot fi imprimate orice fel de imagini - fotografii realizate de clienti, logo-uri, texte etc.

In afara de asta, reprezentantul companiei spune ca pe piata locala mai este folosita o metoda - cea prin care fotografia este pur si simplu lipita pe spatele cristalului. Insa aceasta nu este considerata a fi o afacere concurenta decat prin prisma unei eventuale confundari initiale a produselor de catre clienti.


Investitia in preluarea francizei
Taxa de intrare in sistemul de franciza este de 5.000 de euro + TVA, suma care cuprinde instruirea initiala privind aspectele tehnice si economice ale afacerii, precum si echipamentele necesare imprimarii obiectelor de cristal, impreuna cu un stoc initial de materie prima pentru realizarea primelor 50 de produse (pe care francizatul poate exersa si cu care poate realiza primele vanzari).

Recuperarea investitiei se realizeaza in medie in primele patru - cinci luni. Insa, perioada poate fi mai scurta, totul depinzand de cat de repede isi face cunoscut produsul fiecare francizat.

Daca e vorba de un magazin deschis intr-un centru comercial important, investitia se poate recupera in a doua luna de la deschidere”, precizeaza Claudiu Iordache.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii