Fotografiile revin pe hartie - bani din albume foto tiparite
Intr-o perioada in care ne-am obisnuit sa admiram fotografiile din vacante pe ecranul calculatorului, piata albumelor foto tiparite incepe sa se dezvolte, mizand pe dorinta oamenilor de a-si pune in valoare amintirile sau de a oferi un cadou special.
"In prezent, in fiecare saptamana, se lucreaza in Romania, in medie, 2.000 de albume foto", spune pentru startups.ro Daniel Popescu, manager general la Digital Art Studio.
Pe piata albumelor foto sunt doua tipuri de produse - albumele tiparite digital si cele foto pe hartie, developate prin proces chimic.
"Cele pe tipar digital sunt tiparite pe hartie de tipar (90-120 gsm - grame pe metru patrat), suportand finisari cu pana la 400 de pagini (n.red. - acesta fiind un numar mare). Dezavantajul acestor albume consta in calitatea imaginii, care, din cauza calitatii hartiei si a tehnologiei de imprimare, nu se ridica la nivelul celor tiparite pe hartie foto. Acestea din urma sunt imprimate prin proces chimic, pe hartie foto pentru arhivare si sunt finisate la cald cu echipamente si materiale speciale, asa incat sa nu isi schimbe aspectul in timp. Facand un raport intre numarul de pagini/imagini si pretul per album, cele executate pe tipar digital sunt mai avantajoase. Ambele tipuri de albume se pot personaliza, de la designul interior pana la tipul si materialele folosite in productia lor", adauga pentru startups.ro Alin Dobrin, fotograf la Cristal Studio.
Unele albume pe hartie pot fi facute si manual, existand mesteri care se ocupa de acestea.
"Mesterii care lucreaza manual fac niste lucruri deosebite si merita sa te duci la ei cand vrei sa legi ceva mai deosebit, cum ar fi cartile, dar pentru un album foto parca nu merita investitia in lucratura manuala si materialele deosebite", mai spune Alin Dobrin.
Dania Rusu, Account Manager la Tiparo Foto, a observat ca oamenii prefera albumele foto care contin un numar cat mai mare de fotografii, modele mai elegante, in general, cu background negru si format A4.
Cum a evoluat piata albumelor foto
Acum zece ani, cand a inclus in oferta sa si albumele foto, Alin Dobrin a apelat la furnizori din strainatate, deoarece in Romania nu gasea firme care sa faca asa ceva.
"In ultimii cinci ani, am reusit sa gasesc furnizori seriosi si la noi", spune Alin Dobrin.
Daniel Popescu, , lucreaza de 20 de ani ca fotograf de nunti, iar pana in 2004 - 2005 improviza albumele foto pe care le oferea clientilor.
"Din 2005, am inceput sa oferim albume foto, cumparandu-le de la doi producatori din Italia, iar din decembrie 2006 le fabricam noi, cu tehnologie si materiale din Italia. Anii 2007 - 2008 au fost foarte buni, aveam o productie de peste 200 de albume pe luna, iar un album, costa vreo 220 de euro. Acum, s-a injumatatit, lucram 100 - 150 de albume pe luna, dar un album costa 70 de euro - 80 de euro", spune pentru startups.ro Daniel Popescu.
Maria Sulyok, designer de albume la Maria Album Design, spune ca piata albumelor foto se extinde, pentru ca au inceput sa apara multe firme care ofera design si productie.
"Ritmul ofertei este ceva mai dinamic decat al cererii, motivul principal fiind banii. Cei care ofera isi diversifica oferta in cautare de nise noi, iar clientii, desi mai multi, dispun de resurse din ce in ce mai limitate. In comparatie cu alte piete, suntem la inceput, din lipsa de resurse. Totusi, apar si la noi tot mai multe firme care produc albume digitale, folosind echipamente performante importate si consumabile aduse din vestul Europei", explica pentru startups.ro Maria Sulyok.
Maria a inceput sa faca albume foto acum patru ani, cand un un prieten, fotograf in Carolina de Nord (SUA), i-a propus sotului ei - fotograful Adrian Sulyok, care are studioul Fotografics - sa realizeze design-ul albumelor pe care le oferea in pachetul cu servicii foto de nunta.
"Deoarece Adrian era foarte ocupat cu Fotografics, am preluat eu acest task, la inceput mai mult din curiozitate. Asa mi-am descoperit o noua pasiune, aceea de a crea colaje foto pentru albumele digitale. Am propus produsul pe piata romaneasca inca din 2007, ca urmare a feedback-ului pozitiv pe care l-am primit dinspre SUA. In prezent, 90% din clienti sunt autohtoni", detaliaza Maria Sulyok.
Productia nu o face ea, ci este externalizata catre o companie de specialitate.
Dania Rusu spune si ea ca piata albumelor foto din Romania este inca intr-o faza incipienta.
"Pana acum, oamenii erau si sunt constienti de importanta albumelor foto de nunta, care sunt un <must>. De productia acestor albume se ocupa fotograful, clientii nefiind familiarizati cu etapele de productie: machetare, tiparire si modalitati de finisare. In acest caz, costurile sunt destul de ridicate, insa contin si serviciile de fotografiere. Prin intermediul site-urilor specializate, oricine isi poate realiza propriul album foto. Din pacate, acest concept de <do it yourself> pentru albumele foto nu este foarte popular la noi. In tarile dezvoltate, albumele foto tiparite sunt o moda, pentru ei este ceva necesar si firesc", mai spune Dania Rusu.
Platforma si magazinul online Tiparo este unul dintre cele mai noi business-uri pe piata albumelor foto, fiind lansat anul trecut, in noiembrie. Pe aceasta platforma oamenii pot realiza albume foto, calendare, carti de joc, plannere, agende personale, colaje foto, stickere pentru laptop, toate fiind personalizate cu fotografii.
Albumele foto au fost introduse in oferta la inceputul lunii mai, anul acesta, pentru ca era nevoie sa se verifice ca aplicatia functioneaza si ca exista capacitate de productie.
Procedura este de a incarca fotografiile pe site, de a le edita si de a le plasa in spatiile predefinite. Produsul rezultat este livrat prin curier sau Posta Romana, in aproximativ trei - cinci zile lucratoare.
Cine sunt clientii
Daniel Popescu spune ca evenimentele pentru care se solicita cel mai mult albumele foto sunt nuntile, iar in unele luni cereri mai sunt si pentru evenimentele scolare si vacante.
Maria Sulyok completeaza ca are cele mai multe solicitari pentru albumele de nunta, urmate de cele pentru copii si de cele daruite colegilor de birou sau partenerului de viata cu ocazia unei aniversari.
"De asemenea, comanda albume companiile care intentioneaza sa ofere cadouri corporate cu diverse ocazii sau in urma unor evenimente cu angajatii sau partenerii firmei", detaliaza Maria Sulyok.
Dania Rusu adauga faptul ca mamicile, cuplurile tinere si fotografii sunt clientii de albume foto.
"Majoritatea traiesc in mediul urban, in special in Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Brasov si Timisoara. In general, clientii aleg albumele foto profesionale, care se tiparesc pe carton special, cu o textura fina, o tinuta foarte buna si coperta tare. Multe albumele foto se comanda pentru parinti sau rude", mentioneaza Dania Rusu.
Daniel Popescu mentioneaza si el ca primeste solicitari din intreaga tara, dar cele mai multe sunt din Bucuresti, Digital Art Studio lucrand preponderent cu fotografi.
"Este destul de greu sa anticipezi in acest moment tendintele de pe piata. Totul tine foarte mult de partea economica. Se fac din ce in ce mai putine nunti, din cauza necazurilor financiare si sumele pe care mirii sunt dispusi sa le cheltuiasca pe diverse servicii sunt proportionale cu actualul nivel economic. Pana la urma, albumul foto este un produs de lux, la care unii ar putea renunta", explica Daniel Popescu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Piata albumelor foto din Romania este la inceput, dezvoltandu-se mai mult in ultimii cinci ani.
Pe piata albumelor foto sunt doua tipuri de produse - albumele tiparite digital si cele foto pe hartie, developate prin proces chimic.
In medie se realizeaza, 2.000 de albume foto in fiecare saptamana, in Romania.
Nuntile sunt evenimentele pentru care se solicita cele mai multe albume.
Printre segmentele cu potential se numara cel al albumelor foto pentru companii.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.