Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Cele mai multe comenzi, atat din partea fotografilor, cat si a clientilor finali, se fac online.

"Am vazut ca se opteaza pentru variante mai ieftine, motiv pentru care si calitatea albumelor este mai slaba in cele mai multe cazuri. Ieftin poate insemna intre 100 de euro si 200 de euro un album pe hartie fotografica, depinde de format, de tipul de hartie (metalica, simpla, satinata), de coperti (din piele, din hartie satinata, cu incrustatii, embosate etc). Pretul poate ajunge la 300 de euro pentru un album. Cel mai important este continutul albumului si nu finisarile, pentru ca il faci pentru a marca un eveniment si conteaza foarte mult ce ai pus in el, nu cat de minunata este coperta. Primul mare rol al copertii este de protectie a continutului", subliniaza Alin Dobrin.

Comparatia cu piata din strainatate
Chiar daca au oferte in tara, unii fotografi prefera inca sa-si lucreze albumele foto in strainatate - SUA, Germania, Ungaria, Italia, deoarece au o calitate mai buna la preturi asemanatoare.

"In strainatate, toti furnizorii sunt foarte specializati, nu doar cei din industria albumelor foto, chiar si tipografiile. Atunci, fiecare aduna volumele din industria respectiva si, avand un volum mare, poate face investitii, sa aiba masini specializate pentru fiecare operatiune, rezultand o calitate mai buna a produselor, un pret mai bun si specialisti mai buni. La noi, orice centru de printing se specializeaza - de la ziare, reviste, la albume foto, cu acelasi tip de echipament, cu acelasi tip de finisare, cu aceeasi oameni, motiv pentru care nivelul produselor este mai slab, multe operatiuni sunt improvizate, produsele nu rezista in timp si nu au constanta. Astfel, cu tot cu livrare, cele lucrate in afara tarii ajung sa fie mai ieftine decat cele produse la noi, dar dezavantajul este ca trebuie sa astepti mai mult sau sa platesti mai mult pentru livrare rapida", explica Alina Dobrin.

Alta deosebire intre Romania si alte tari este modelul de business al furnizorilor de albume foto.

"La noi, tendinta de multe ori este sa ia banii acum si mai vedem noi, daca iese, mai lucram si a doua oara, daca nu, gasim pe altii. Afara am vazut ca modelul de business este altul: sa te tina si sa vii cat mai des la ei si sa mai aduci si pe altii. Un client castigat este mult mai ieftin de tinut decat sa castigi clienti noi", mai spune Alin Dobrin.

Care sunt problemele pietei
Unele dintre cele mai mari probleme ale pietei de albume foto sunt legate de educatia redusa a clientilor pentru astfel de produse si de situatia economica.

"Situatia economica face ca clientul final sa nu mai vina sa proceseze fotografii. Apoi, din cauza solicitarilor de a scadea preturile, se reduc si serviciile oferite de fotografi. Un prim serviciu oferit de fotografi clientilor este albumul foto dupa terminarea evenimentului, dar in peste 90% dintre cazuri nu se intampla acest lucru", spune Daniel Popescu.

Alta problema pe piata albumelor foto este legata de firmele care fac albume in conditii improprii, fara sa plateasca taxe si impozite.

"Ne fac o concurenta neloaiala si destul de greu de infrant, pentru ca isi permit sa scoata albumele cu preturi sub nivelul nostru. In fiecare oras, sunt doi - trei producatori de albume foto, dar peste 60% dintre ei sunt manufacturieri artizanali, care n-au nicio treaba cu impozitele si taxele", precizeaza Daniel Popescu.

Strategia si veniturile
In jur de 90% dintre clinetii Digital Art Foto sunt fotografi care participa la evenimente, numarul fiind de aproximativ 300, anual.

"Ne luptam sa pastram numarul de fotografi, pentru ca, in aproape sase ani de cand facem albume, marea majoritate sau cei care au nevoie de astfel de produse, deja au auzit de noi sau si-au gasit furnizori in alta parte si nu colaboreaza cu noi. Probabilitatea de a aduce clienti noi in acest segment este redusa in acest moment", mai spune Daniel Popescu.

Astfel, pentru a-si creste afacerea, de la inceputul anului viitor, Digital Art Foto intentioneaza sa se extinda in Cipru, iar, daca ponderea in afacere va fi mai mare, vor sa se mute de tot.

"Cipru este o piata relativ noua in acest domeniu, cu potential destul de mare. Noi deja avem colaboratori, fotografi, iar nivelul comenzilor de la ei este mai mare decat de la fotografii din tara, cheltuind mai multi bani pe aceste produse decat fotografii din tara", detaliaza Daniel Popescu.

Valoarea medie a unei comenzi la Digital Art Foto este in jur de 100 de euro din Romania si intre 200de euro si 250 de euro din Cipru.

Anul trecut, Digital Art Foto a avut o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 de lei, din care jumatate a provenit din productia foto, iar restul din fotografii, filmari si procesari.

"Dupa cum a inceput anul si merg lucrurile, cred ca se va pastra cifra de afaceri de anul trecut", mentioneaza Daniel Popescu.

In Romania, Digital Art Foto nu intentioneaza sa se adreseze consumatorilor finali, chiar daca asa ceva se practica in Ungaria, Polonia si Cehia.

"Daca in Romania incercam sa lucram cu clientii finali, lucrurile ar lua-o putin razna, pentru ca acestia nu sunt educati sa lucreze sau sa apeleze la astfel de servicii, nu stiu sa cum sa comande pe internet, nu stiu editare, procesare. Pentru noi, daca lucram cu fotografi, timpul de executie si de finalizare a unei comenzi este mult mai scurt", explica Daniel Popescu.

La Maria Album Design cea mai mare parte a clientilor sunt persoanele fizice, care isi doresc un album o data pe an sau mai rar.

"Exista o medie de 25 de clienti/an, pentru persoane fizice. Clientii corporate sunt in numar de cinci, acestia avand comenzi mai mari, de doua – trei ori pe an. Anticipez in 2011 o evolutie asemanatoare celei din 2010, deoarece oamenii incep sa afle de albumele digitale ca alternativa la cele cu folie de plastic si sa isi doreasca tot mai mult aceste albume", adauga Maria Sulyok.

Valoarea medie a unei comenzi la Maria Album Design este de 150 de euro pentru persoanele fizice si de 500 de euro pentru cele corporate.

"Comenzile pot fi pentru un album pana la  30 de albume sau chiar mai mult", precizeaza Maria Sulyok.

Cifra de afaceri a Maria Album Design este de aproximativ 12.000 de euro, anual.

Tiparo estimeaza pana la sfarsitul anului 1.500 - 2.000 clienti pentru albumele foto.

Pretul unui album la Tiparo variaza intre 120 de lei, unul economic, si 180 lei, unul profesional.

"Cifra de afaceri a Tiparo pentru 2011 este estimata la 150.000 de euro, 50% provenind din vanzarea albumelor foto", precizeaza Dania Rusu.

Potentialul pietei
Daniel Popescu spune ca pe piata mai este loc pentru producatorii care sa ofere diferite conditii sau/si aplicatii pentru clientii finali, astfel incat albumele sa aiba preturi foarte mici, pe care acestia sa si le permita.

Dania Rusu completeaza ca Romania este o piata in crestere si albumele cu fotografii digitale tiparite incep sa fie descoperite, apreciate si promovate.

"Piata albumelor foto este in formare si se intrevad multe oportunitati. Cand vom avea o concurenta puternica pe produsul clasic, diferenta va fi data de creativitatea modelelor oferite, tehnica de productie si, factorul esential, de notorietatea producatorului", adauga Dania Rusu.

Maria Sulyok apreciaza ca segmentul clientilor corporate este insuficient "exploatat", cauza fiind informarea superficiala cu privire la diferentele de calitate intre printul digital si cel de tipografie.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Piata albumelor foto din Romania este la inceput,
dezvoltandu-se mai mult in ultimii cinci ani.
Pe piata albumelor foto sunt doua tipuri de produse - albumele tiparite digital si cele foto pe hartie, developate prin proces chimic.
In medie se realizeaza, 2.000 de albume foto in fiecare saptamana, in Romania.
Nuntile sunt evenimentele pentru care se solicita cele mai multe albume.
Printre segmentele cu potential se numara cel al albumelor foto pentru companii.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.