Hotelurile plutitoare merg in deriva
In Romania sunt doar cateva zeci, cele mai multe in Delta Dunarii si cateva pe lacuri precum Bicaz sau Vidraru. Investitia medie intr-un hotel plutitor este de 150.000 de euro, pentru o unitate cu opt - noua cabine si facilitatile aferente. Jucatorii din domeniu spun ca banii se recupereaza dificil si multi cauta sa-si vanda afacerea.
“Anul trecut a fost o stagnare pe piata hotelurilor plutitoare si nu s-a mai inregistrat niciunul nou”, spune pentru startups.ro Cornel Gaina, administratorul complexului Cormoran si fost presedinte al ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism).
Conform datelor Ministerului Turismului, in Romania sunt in prezent 33 de hoteluri plutitoare, dintre care cele mai multe (23) sunt sub forma navelor fluviale. Alte categorii sunt pontoanele plutitoare (7) si hotelurile plutitoare (3).
Piata hotelurilor plutitoare din Romania a inceput sa se dezvolte dupa anul 2000 iar zona cu cele mai multe unitati este Delta Dunarii. Lacul Bicaz si Lacul Vidraru sunt alte zone din Romania cu hoteluri plutitoare.
“Hotelul plutitor este cea mai frumoasa forma de a face turism in Delta Dunarii, pentru ca imbina atat unitatea de cazare, cat si pe cea de croaziera. Este un cadru intim care se adreseaza grupurilor compacte”, spune pentru startups.ro Cristian Hasnas, administratorul companiei Dunarea Salbatica, din care fac parte hotelurile Anastasia 1 si 2, situate pe bratul Sfantu Gheorghe - Delta Dunarii, localitatea Uzlina.
O astfel de unitate este formata dintr-un ponton pe care se afla spatiul de cazare si alte faciltati (restaurant, bucatarie, terasa) iar atasat de acesta se afla un sistem de propulsie care ajuta la deplasarea hotelului. Clasificarea se face la fel ca pentru orice alt tip de hotel, dar suprafata camerelor este mai mica si numarul facilitatilor mai redus.
Lansarea unui hotel plutitor necesita obtinerea unor avize de la Autoritatea Navala Romana, de la Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (daca este cazul) precum si a unor avize de mediu, transport, turism si plata unor taxe de Capitanie, pentru ape reziduale.
Hotelurile plutitoare trebuie sa fie dotate cu barci si colace de salvare pentru siguranta si cu salupe si ambarcatiuni cu motor, pentru agrement.
“Dimensiunea maxima este de 27,5 metri lungime cu 5 metri latime”, spune Cristian Hasnas.
In general, capacitatea unui hotel variaza intre 8 si 15 camere. De exemplu, Anastasia 1 si Anastasia 2 au cate 8 si 9 cabine duble (34 de locuri), un restaurat si un bar. Danubiu are 7 camere (17 locuri), bar si doua terase. Europolis are 8 camere (16 locuri). Lebada are 15 camere (36 de locuri) si doua terase. Serano are 10 dormitoare duble (20 de locuri), un restaurant, doua terase si o estrada. Sincrondelta are 9 camere (18 locuri), un restaurant, un bar si trei terase.
Cine sunt clientii
Hotelierii spun ca numarul turistilor pe acest segment a crescut in ultimii ani, cei mai multi fiind romani.
Victor Iancu, presedintele Europolis, spune pentru startups.ro ca romanii prefera sa stea in weekend, iar strainii stau si in cursul saptamanii. Spre deosebire de celelalte hoteluri din zona Deltei Dunarii, in cazul Europolis, amplasat in aria Obretin-Crisan, 80% dintre clienti sunt straini.
In afara de turisti, alti clienti pentru hotelurile plutitoare sunt ornitologii, pescarii si vanatorii. De asemenea, hotelurile sunt inchiriate si de companiile care le folosesc pentru teambuildinguri, aceasta fiind, de altfel, principala sursa de venituri in cazul hotelului Serano.
Cei mai multi clienti afla despre hoteluri prin intermediul internetului sau din recomandarile altor clienti. In ultimi ani, hotelierii au inceput sa colaboreze cu agentiile de turism din judetele lor (Tulcea, Neamt sau Bucuresti) insa veniturile aduse prin acestea sunt inca reduse.
De exemplu, in cazul Sincrondelta numai 30% dintre venituri provin de la agentiile de turism. Acest hotel a fost deschis acum sase ani, fiind situat pe faleza portului Tulcea. Dotarile constructiei sunt de 5 stele, facilitatile oferite sunt insa de doua tipuri, pentru 4 stele si pentru 5 stele. Iulian Diaconu - Alexa, administrator al companiei Sincrondelta spune ca cele mai multe solicitari, peste 80%, sunt pentru serviciile de 4 stele.
In schimb, in cazul Europolis, cei mai multi dintre turisti provin din colaborarea cu agentiile de turism, deoarece ofertele pentru acestea sunt facute pentru intreg complexul detinut de companie (n. red. - firma mai detine si alte tipuri de unitati de cazare).
In timpul sezonului, rata de ocupare pentru hotelurile plutitoare este intre 50% si 90%. De exemplu, hotelul Danubiu are o rata de ocupare de peste 80% in sezon, Europolis maxim 50% - 60%, Lebada aproximativ 90% si Serano 60%. In cazul Sincrondelta rata de ocupare este de 50% pentru intreg sezonul.
Care sunt tarifele practicate
Sumele variaza mult in functie de capacitatea hotelului, de nivelul de ocupare al hotelului si de numarul grupului. In general, pentru o noapte de cazare se plateste intre 25 de euro si 100 de euro.
Scaderea cererii i-a determinat pe cei care detin hoteluri din domeniu sa mentina preturile din acest an la acelasi nivel cu cele de anul trecut.
“Am pastrat preturile din cauza crizei. Nu am avut curaj sa le marim”, mentioneaza Iulian Diaconu - Alexa.
Europolis are aceleasi tarife de cinci ani. Oferta acestui hotelul plutitor este facuta agentiilor turistice la pachet pentru intreg complexul.
De obicei, serviciile incluse in tarif sunt autorizatiile din partea Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), autorizatiile de la politia de frontiera, cele de acces si taxele portuare. Contra cost se pot asigura si autorizatiile din partea Asociatiilor Judetene ale Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), pentru pescuit si vanatoare, ghizi pentru turistii straini si programe artistice specifice zonei. Printre facilitatile de agrement se numara pescuitul, birdwatching-ul, vanatoarea, ski-ul nautic, scufundarile si vanatoarea subacvatica.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.