Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Valoarea investitiei
Cornel Gaina spune ca investitia intr-un ponton cu o dimensiune medie, 16 - 20 de locuri, poate sa ajunga la 150.000 de euro, fiind mai costisitoare decat intr-un hotel cu aceeasi capacitate.
Investitia in hotelul Anastasia 1 a fost de 140.000 de dolari si de 160.000 de euro pentru Anastasia 2, iar Cristian Hasnas spune ca suma nu va fi recuperata.
Valoarea investitiei in hotelul Danubiu a fost de 190.000 de euro, dintre care 150.000 de euro pentru hotel si 40.000 de euro pentru remorcher. Hotelul a fost deschis in 2005, avand 4 stele. Investitia a fost recuperata anul trecut, odata cu vanzarea acestuia in februarie pentru suma de 180.000 de euro.
Investitia initiala in hotelul plutitor al Europolis a fost de 150.000 de dolari, jumatate din suma fiind finantata cu fonduri PHARE, investitia fiind recuperata in trei ani.
Suma investita initial in hotelul Lebada s-a amortizat in primi trei ani de la deschiderea de acum cinci ani. Hotelul este clasificat la 3 stele, fiind amplasat pe malul lacului Bicaz.
In cazul Serano, investitia initiala a fost de 400.000 de euro, dintre care 350.000 pentru hotel. Laura Lungu, administratorul hotelului Serano, spune ca nu isi va recupera investitia deoarece numarul de persoane care poate fi gazduit este de mic (maxim 20), sezonul este scurt si, anual, este nevoie de renovari ale pontonului.
Pentru Sincrondelta s-au investit initial 150.000 de euro, dar investitiile totale de pana acum au ajuns la 400.000 de euro, fiind nevoie de investitii anuale. In 2009, hotelul a trecut de la clasificarea de trei stele la cea de cinci stele.
Costuri si venituri
Cifra de afaceri este de 30.000 de euro, in fiecare an, in cazul Europolis. Pentru cele doua hoteluri Anastasia, cifra de afaceri a fost intre 80.000 de euro si 90.000 de euro, anul trecut.
Cheltuielile lunare de functionare variaza intre 30 de milioane de lei si 40 de milioane de lei in cazul Europolis si intre 4.000 de euro si 5.000 de euro pentru Sincrondelta. Administratorul Danubiu estimeaza ca anul acesta nu vor fi acoperite nici cheltuielile de functionare.
“Lunar, hotelul este destul de costisitor, pentru ca se platesc taxe la primarie, la rezervatie, la mediu, Capitanie, Consiliul Judetean Tulcea. Din totalul costurilor, in jur de 15% - 20% sunt taxele. Plus ca au crescut si exigentele Autoritatii Navale in ceea ce priveste dotarile”, completeaza Victor Iancu.
Cristian Hasnas spune ca veniturile si cheltuielile nu poat fi estimate anual, deoarece autoritatile impun noi taxe pe parcursul anului (cea mai noua fiind impozitul forfetar). Alt motiv este acela ca turismul este influentat de orice modificare a vremii sau de epidemii.
Sezonul de varf
Sezonul de varf incepe in luna mai si se termina la sfarsitul lui octombrie, cele mai multe solicitari fiind in lunile mai - august. Se mai fac insa rezervari si in perioada sarbatorilor de iarna sau a celor Pascale. In perioada noiembrie - martie, hotelurile sunt folosite de pescari si vanatori, fiind sezon pentru stiuca si rapitori.
Sejururile rezervate de turisti sunt in medie de trei zile, cu o durata maxima de o saptamana.
“Sejururile turistilor straini sunt mai lungi, patru - sase nopti. Sejururile turistilor romani, ca de altfel cea mai mare parte a turismului din Romania, sunt de weekend (trei zile -doua nopti)”, spune Cristian Hasnas.
Situatia actuala din piata
Jucatorii din domeniu spun ca in primul trimestru din 2009 rezultatele au fost slabe, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De exemplu, pentru Serano, cererea a scazut cu 30%, cu 70% pentru Danubiu si cu 50% pentru Lebada.
Majoritatea celor din domeniu estimeaza ca in acest an cererea va fi mai redusa decat anul trecut, fiind deja inregistrate si anulari, din cauza situatiei economice dificile din piata.
Gabriel Frandes, administratorul complexului Danubiu si cel care a infiintat hotelul cu acelasi nume, spune pentru startups.ro ca unul dintre motivele scaderii cererii este ca hotelul plutitor reprezinta un pachet turistic scump.
Iulian Diaconu - Alexa spune insa ca in luna mai piata si-a revenit. In schimb, Cornel Gaina estimeaza pentru acest an o scadere a pietei cu aproximativ 20%, fata 2008.
In ce masura vor continua investitiile
Din cauza situatiei dificile din piata, multi dintre cei care detin hoteluri plutitoare in Delta Dunarii vor sa le vanda. Unul dintre acestea este Europolis. Insa, pana in prezent nu s-au inregistrat tranzactii.
In plus, cei mai multi dintre proprietarii de hoteluri plutitoare din domeniu estimeaza ca nu mai exista potential de investitie pe aceasta piata.
“Nu cred ca mai exista potential pentru ca suntem noi foarte multi. Anul acesta va fi mai greu sa fim ocupati noi cei care activam deja pe acest segment”, spune Laura Lungu.
Victor Iancu spune ca potentialul este scazut si din cauza ca ideea de hotel plutitor este depasita.
“Este foarte greu de adaptat starea actuala a hotelurilor la conditiile de functionare solicitate”, adauga Victor Iancu.
Gabriel Frandes spune ca acum tendinta este de a se investi in nave de croaziera. El are deja in constructie o nava de croaziera, care va avea o capacitate de 10 - 15 cabine.
“Avantajul navei este acela ca este autopropulsata si poate face distante mai lungi intr-un timp mai scurt”, spune Gabriel Frandes.
Acest lucru poate duce la o prelungire a sejurului mediu , ajungand pana la patru - cinci zile.
Potentialul de dezvoltare
In ciuda situatiei dificile din piata, Iulian Diaconu - Alexa spune ca va continua investitiile in acest domeniu cu un hotel plutitor de cinci stele, investitie estimata la 400.000 de euro, plus TVA. Suma ar urma sa fie finantata prin fonduri de la Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), fostul SAPARD.
Victor Iancu spune ca se mai fac investitii in zona Deltei, insa in scop individual si nu comercial.
Adinuta Stangaciu, administratorul companiei Moldoturism de care apartine hotelul Lebada, spune pentru startups.ro ca in zona Lacului Bicaz mai exista potential de a se investi. Moldoturism are in constructie case plutitoare care vor avea cate patru camere, finalizarea fiind programata pentru sfarsitul acestui an. Aceste case pot fi remorcate de vaporase si apoi ancorate intr-un anumit loc. In plus, in zona se mai contruieste un alt hotel plutitor.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 27 Mai 2009 la ora 21.48