Inca 100 milioane de euro pentru credite cu dobanda subventionata, destinate IMM-urilor


Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.

 

Romania a suplimentat resursele disponibile pentru credite cu subventie de dobanda si preluarea partiala a riscului, accesibile prin intermediul programului JEREMIE. Fondurile disponibile prin JEREMIE au in prezent un grad de absorbtie de 90%. (Citeste aici mai multe despre programul JEREMIE)

Tara noastra a suplimentat cu 50 milioane de euro resursele mentionate, astfel, considerand si co-finantarea acordata de banci, IMM-urile vor putea accesa credite de investitii si capital de lucru de inca 100 de milioane de euro.

Fondurile au fost obtinute printr-o alocare suplimentara din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007 - 2013 (POSCCE), cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare, se mentioneaza intr-un comunicat de presa. Instrumentele financiare finantate din fonduri structurale sunt implementate in Romania de catre Fondul European de Investitii, parte din Grupul Bancii Europene de Investitii.

Aceste resurse se adauga bugetului deja contractat cu cele cinci banci participante, respectiv, Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, CEC Bank, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank, care pana la incheierea implementarii vor acorda in cadrul instrumentului noi credite in valoare totala de 250 de milioane de euro. Din aceasta suma, au fost deja acordate credite de aproape 130 de milioane de euro, in baza finantarii initiale, din 2014. Imprumuturile sunt acordate direct de catre banci, in conditiile prevazute in schema relevanta de ajutoare de minimis.

Alte doua instrumente financiare care au fost finantate din POSCCE sunt garantia de portofoliu (instrument finalizat), prin care s-au acordat aproape 3.000 de noi credite in valoare totala de 300 de milioane de Euro, si fondul de capital de risc 3TS Catalyst Romania, care recent a anuntat cea de-a cincea investitie in 123contactforms.com.

"Ne bucura reconfirmarea faptului ca instrumentele financiare finantate din fonduri structurale raspund nevoilor intreprinderilor mici si mijlocii din Romania in aceasta perioada dificila. De asemenea, apreciem ca autoritatile au raspuns cererii crescute cu aceasta suplimentare de buget. Acum, ca am demonstrat ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare, Statele Membre pot porni de la o baza solida pentru a implementa in continuare acest tip de instrumente in noua perioada de programare", spune Hubert Cottogni, Deputy Director al Fondului European de Investitii (FEI) si sef al diviziei Mandate Management.

Principala misiune a FEI, parte din Grupul Bancii Europene de Investitii, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI creeaza si dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata.

Investitiile totale nete ale FEI in fonduri private equity se ridicau la peste 7,9 miliarde de euro la sfarsitul anului 2013. Cu participatii in peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucator european pe segmentul capitalului de risc, avand in vedere amploarea si gama larga a investitiilor sale, in special in segmentele high-tech si early-stage. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2013, 5,6 miliarde de euro in peste 300 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri.

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv cresterea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007 - 2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii