JEREMIE: o noua initiativa pentru finantarea IMM-urilor
Bazat pe un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group, JEREMIE este disponibil timp de doi ani, perioada in care IMM-urile pot sa acceseze credite cu valoarea maxima de aproape 2 milioane de euro.
Piotr Stolowski, Mandate Manager - Regional Business Development la Fondul European de Investitii (FEI), spune pentru startups.ro ca cel putin 500 de IMM-uri vor beneficia de credite acoperite de instrumentul de garantare acordat prin initiativa JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).
"Totusi, pentru ca nu exista o suma fixa per credit, numarul final al beneficiarilor poate fi evaluat numai la incheierea implementarii", precizeaza Piotr Stolowski.
JEREMIE este o initiativa bazata pe un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group, demersurile fiind lansate in luna octombrie, 2005. Scopul acestei initiative este de a imbunatati finantarea IMM-urilor din fonduri structurale, in perioada 2007 - 2013. Participarea la JEREMIE este optionala pentru tarile sau regiunile din Uniunea Europeana (UE).
Facilitatea JEREMIE este disponibila timp de doi ani, perioada in care in Romania creditele se pot solicita de la BCR si Raiffeisen, bancile din tara noastra selectate sa faca parte din aceasta initiativa.
Perioada de rambursare este intre un an si sase ani.
"FEI doreste sa stimuleze creditarea IMM-urilor, acum, in acest moment in care economia trebuie sa reinceapa sa creasca. De aceea, imprumuturile acoperite de garantia JEREMIE vor fi semnate in urmatorii doi ani. Precizam, insa, ca portofoliile de credite vor fi acoperite de instrumentul de garantare pe toata durata lor", mentioneaza Piotr Stolowski.
Mihaela Constantin, Sef Programe Speciale de Finantare in BCR, estimeaza ca aceasta banca va acorda finantari cu garantia JEREMIE pentru 1.500 de IMM-uri.
Monica Udrescu, director executiv al Directiei IMM la Raiffeisen Bank, apreciaza ca banca pe care o reprezinta va acorda credite prin JEREMIE pentru aproximativ 1.000 de IMM-uri.
Cum se aplica JEREMIE
In Romania, initiativa JEREMIE este finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala. Aceasta intiativa este implementata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul de interventie 1.2. Accesul IMM-urilor la finantare.
Acum trei ani, Guvernul Romaniei a semnat un acord cu FEI, prin care a acordat 100 de milioane de euro pentru JEREMIE. De atunci, au mai fost alte doua incercari de a le permite IMM-urilor sa beneficieze de aceste resurse. Anul trecut, in octombrie, a fost lansat cel de-al treilea apel de interes pentru Romania, la care au aplicat noua banci. In urma acestui apel, anul acesta, la mijlocul lunii februarie, FEI a semnat acordurile de garantare pentru JEREMIE cu BCR si Raiffeisen Bank.
BCR a lansat la inceputul lunii martie un credit cu garantia JEREMIE, iar la mijlocul lunii aprilie Raiffeisen a anuntat facilitatea pentru creditele acordate IMM-urilor.
"Raiffeisen si BCR au fost selectate de expertii FEI, care au evaluat toate expresiile de interes eligibile primite in urma Apelului pentru Expresii de Interes JER-002/3, aceasta evaluare facandu-se pe baza criteriilor calitative (Quality Assessment Criteria) din Anexa 2 a Apelului. Aceste criterii au inclus, printre altele, capacitatea bancilor de a origina noi credite pentru IMM-uri si beneficiile transferate acestora ca urmare a garantiei. In urma acestei evaluari, s-a considerat ca aceste doua banci au avut cele mai bune oferte, insa trebuie mentionat ca au mai existat oferte de calitate si din partea altor banci (n.red. - au aplicat noua banci), cu care nu s-au putut incheia contracte din cauza bugetului limitat", detaliaza Piotr Stolowski.
FEI a alocat 63 de milioane de euro pentru a garanta creditele solicitate de IMM-uri. Bancile participante trebuie sa dezvolte un portofoliul de credite pentru IMM in valoare de 315 milioane de euro, din care BCR 212,5 milioane de euro si Raiffeisen Bank 102,5 milioane de euro. In cazul BCR, garantia JEREMIE este acordata in cadrul "Schemei transparente de ajutor de minimis sub forma de garantii de portofoliu de credite, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania".
"Instrumentul de garantare First Loss Portfolio Guarantee (garantia primei pierderi pentru portofolii de credite) este o forma de preluare a riscului de credit care acopera pierderile asteptate si neasteptate survenite in cadrul unui portofoliu de credite eligibile pentru IMM, la o rata de garantare fixa de 80% si cu un plafon predefinit al pierderilor cumulate. Aceste pierderi au fost estimate, in prealabil, de expertii EIF in cadrul procesului de due diligence", explica Piotr Stolowski.
Cine poate solicita creditele
Creditele cu garantia JEREMIE pot fi accesate numai de IMM-uri. Conform reprezentantilor bancii, BCR acorda credite si start-up-urilor.
Firmele care solicita creditul nu trebuie sa fie declarate in stare de dificultate financiara, faliment, lichidare, trebuie sa-si fi indeplinit obligatiile de plata a impozitelor si taxelor la bugetul de stat, bugetele locale, bugetele speciale si sa nu fie obiectul unei decizii anterioare de recuperare a Comisiei Europene etc.
In cazul creditelor de la BCR, companiile trebuie sa respecte regulile privind cumulul ajutoarelor de minimis pe o perioada de trei ani consecutivi, garantia JEREMIE fiind considerata ajutor de minimis.
Companiile care solicita credite prin initiativa JEREMIE nu trebuie sa aiba activitate in productia si comertul de tutun si bauturi alcoolice, productia si comertul cu arme si munitii, precum si cazinouri.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
JEREMIE este o initiativa bazata pe un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group, fiind lansata in luna octombrie, 2005.
In Romania, creditele garantate prin JEREMIE pot fi obtinute de IMM-uri de la BCR si de la Raiffeisen Bank.
Valoarea maxima a unui credit poate fi de 1,875 milioane de euro la BCR si de 1,025 milioane de euro la Raiffeisen Bank.
Solicitarile de credite se pot depune in urmatorii doi ani, perioada de rambursare fiind intre un an si sase ani.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.