Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
• colecta selectiv deseurile;
• reconditiona mobilierul vechi, sa cumpere cat mai rar mobilier nou;
• creste plante naturale in birouri, ca sa oxigeneze si sa infrumuseteze interioarele;
• amenaja gradinile sau curtile cladirilor, oricat de mici sunt, pentru a asigura un spatiu exterior placut si care in acelasi timp furnizeaza oxigen;
• amenaja terasele, chiar si cele de la etajele superioare, cu plante de exterior, rezistente, astfel incat angajatii sa se poata bucura de o pauza eco;
• monta folii reflective pentru geamuri, care sa fereasca angajatii de patrunderea soarelui vara si astfel sa foloseasca mai putin sistemul de aer conditionat, pentru a reduce consumul de energie.
"In acelasi scop se pot monta copertine deasupra geamurilor sau teraselor unde bate soarele prea puternic", explica Alexandru Petrescu.
Ce solutii se folosesc in firmele din Romania
"In politica interna a multor companii intra practici de colectare selectiva a hartiei, plasticului, incurajarea folosirii de recipiente si tacamuri refolosibile in detrimentul celor de unica folosinta si, nu in ultimul rand, o abordare economica a resurselor - electricitate, apa, prin evitarea consumului inutil sau excesiv. Aceste ultime practici nu sunt neaparat in masura sa aduca economii semnificative pe termen scurt, dar imbina armonios activitatea de tip corporate cu resposabilitatea pentru mediu, oferind un exemplu sustenabil mediului de afaceri de astazi", precizeaza Monica Vasile.
Oana Adjudeanu spune ca printre cele mai frecvente masuri intreprinse de companii si care nu presupun o investitie considerabila se numara: implementarea programelor de reciclare, utilizarea sistemelor centralizate de inchidere a echipamentelor electrice, reducerea consumului de apa, folosirea corpurilor de iluminat economice.
Alexandru Petrescu precizeaza ca printre masurile luate de proprietarii unor cladiri din Bucuresti au fost: apelarea la un arhitect "planner", pentru a eficientiza spatiul de lucru, si montarea de termostate; comunicarea realizata mai mult prin mijloacele electronice si tiparirea mai rara a documentelor care circula intre angajati.
Ce conditii exista in cladirile certificate
Consultantul de la DTZ Echinox spune ca, in prezent, dezvoltatorii pun mare accent pe eficientizarea costurilor de functionare ale cladirilor, ca principal element competitiv in atragerea de chiriasi de calitate.
"Proiectele de tip <green building> permit economii semnificative la costurile cu intretinerea (caldura, lumina, apa etc.), lucru foarte apreciat de catre chiriasi. S-a demonstrat, in urma unui studiu derulat de DTZ, ca majoritatea chiriasilor din Europa Occidentala sunt dispusi sa aloce peste 75% din economiile realizate la cheltuielile de mentenanta pentru a plati o chirie mai mare, intr-un sediu modern si eficient energetic. Aceasta tendinta nu este atat de pronuntata in Romania, dar marcheaza cu certitudine directia in care ne indreptam pe termen mediu si lung", detaliaza Monica Vasile.
Alexandru Petrescu spune ca in Bucuresti exista patru cladiri construite si certificate sau in curs de certificare drept cladiri verzi, fie pe sistemul BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), fie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design): Euro Tower, Platinium Business, Lake View si Swan Office&Technology.
"Un birou eco ar trebui sa fie mai economic din punct de vedere al costurilor de intretinere, ceea ce isi doresc toti angajatorii, in aceste vremuri de criza. Deocamdata insa cladirile de acest gen sunt de clasa A, se adreseaza doar clientilor <corporate>, de top, care inteleg beneficiile pe termen lung. Cladirile eco-friendly incep sa castige teren in piata, dar inca acest criteriu de selectie nu este prioritar la alegerea unui spatiu de birouri. In timp, aceasta preocupare se va intensifica, pentru ca exista si recomandari la nivelul Uniunii Europene pentru cresterea eficientei cladirilor", subliniaza Alexandru Petrescu.
Oana Adjudeanu precizeaza ca avantajele cladirilor verzi sunt:
• o anumita orientare a fatadei, ceea ce reduce energia utilizata, indiferent de sezon, de exemplu, in timpul verii, utilizarea sistemului de ventilatie este mult diminuata, iar iarna, cladirea beneficiaza de suficienta lumina naturala, astfel incat sa fie nevoie de mult mai putina caldura
• interzicerea fumatului, atat in interior, cat si la o distanta de minimum opt metri fata de orice intrare in cladire
• protejarea stratului de ozon prin utilizarea sistemelor de ventilatie pe baza de refrigerenti ce nu contin compusi CFC (cloro-fluoro-carbonici)
• majoritatea materialelor folosite sunt certificate de institutii avizate, pentru nivelul scazut de compusi organici volatili.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Pionierii atitudinii "verzi" in randul companiilor din Romania au fost multinationalele.
Folosirea corpurilor de iluminat economice, a robinelor cu aeratoare in bucatarie si toalete si implementarea unor programe de reciclare sunt printre masurile eco-friendly pe care firmele din Romania le iau pentru a-si reduce costurile.
Alte masuri sunt apelarea la un arhitect "planner", pentru a eficientiza spatiul de lucru, si comunicarea intre angajati realizata mai mult prin mijloacele electronice.
Amenajarea de spatii verzi in cladire - plante naturale in birouri, gradini sau curti interioare in cladiri, terase - este o alta masura pentru un birou eco-friendly.
Dezvoltatorii pun mare accent pe eficientizarea costurilor de functionare ale cladirilor, in prezent, ca principal element competitiv in atragerea de chiriasi de calitate.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 27 Iunie 2012 la ora 20.45