Liber la inchirieri pe piata birourilor


Este bine sa negociezi acum un contract de inchiriere de birou? Expertii imobiliari consultati de startups.ro spun ca preturile chiriilor office au scazut cu 10% - 30% de la inceputul anului si pana in prezent, iar acesta se dovedeste un moment potrivit pentru negocierea unui contract nou sau pentru renegocierea unui contract vechi.

 

Comparativ cu anul 2008, se inregistreaza o scadere de 10% - 15% a cererii pe segmentul IMM-urilor si de 25% - 30% pe segmentul corporate”, spune pentru startups.ro Irina Petrescu, Partener in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting.

Ea spune ca multe companii au inregistrat o tendinta de stagnare, principalul obiectiv fiind mentinerea activitatii pe linia de plutire, fiind amanate dezvoltarea afacerii si acumularea de personal nou sau de capital de imagine.

Potrivit unui studiu Esop Consulting, anul 2009 a coincis cu o supraoferta pe piata de birouri pe toate segmentele, iar rata de neocupare este de 8% - 10% la birourile de clasa A, 12% - 14% la clasa B si C, iar in cazul vilelor, aceasta ajunge la 25% - 30%.

Stefania Trandafir, broker owner si agent imobiliar la compania Re/Max 5 Star spune pentru startups.ro ca, alaturi de criza financiara, care a generat reducerea personalului si restrangerea firmelor in spatii mai mici, scaderea preturilor pe piata birourilor a fost determinata si de scaderea pretului de vanzare a imobilelor de birouri, dar si de cresterea ofertei de birouri cu inca 600.000 de mp, in 2009.


Cine este avantajat
Specialistii imobiliari spun ca acesta este un moment bun pentru inchiriere in cazul companiilor, atat pentru IMM-uri, cat si pentru firmele de pe segmentul corporate.

Este un moment bun atat pentu companiile mari care vor sa-si consolideze spatiile ocupate in prezent intr-o singura locatie, cat si pentu companiile mici si mijlocii care gasesc mai multe optiuni in cladiri de biouri, proprietarii fiind mult mai flexibili in ceea ce piveste partitionarea unui etaj”, spune pentru startups.ro Madalina Cojocaru, Head of the Office Department la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

De asemenea, specialistii considera ca firmele mici, care pana recent ocupau spatii in vile si apartamente, au in prezent mai multe sanse sa gaseasca spatii in cladiri de birouri bine pozitionate. Totodata, un alt avantaj oferit de contextul economic din prezent este flexibilitatea contractelor.

Maria Florea, Senior Broker in cadrul departamentului Office Leasing al Colliers International spune ca proprietarii nu sunt dispusi doar la scaderea pretului, ci si la flexibilitate in ceea ce priveste ceilalti termeni ai contractului.


Cererea si resursele
Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans direct proportional cu restranagerea profitului in aceste luni. In cazul IMM-urilor, dar si al companiilor medii si al firmelor corporate, bugetele s-au diminuat in medie cu 25% - 30%”, spune Irina Petrescu.

Potrivit unui studiu realizat de Esop Consulting, pentru o suprafata de 100 mp - 150 mp, cele mai frecvente bugete nu depasesc 1.800 de euro - 2.000 de euro. In cazul firmelor medii, cele mai cautate spatii sunt in cladirile clasa C si B si in vile de 200 mp - 300 mp, bugetele medii fiind situate intre 8 euro - 12 euro / mp.

In cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate cladirile de clasa C si B, suprafetele medii cerute fiind de 800 - 1.200 de mp, iar bugete medii se situeaza intre 10 euro - 12 euro/mp, arata acelasi studiu.

Birourile de clasa A au chirii intre 17 euro - 20 de euro/mp, fata de anul trecut cand ajungeau pana la 23 de euro/mp, iar birourile de clasa C ajung in medie la 8 euro/mp”, spune Stefania Trandafir.

Specialistul Re/Max arata ca cele mai cerute spatii sunt intre 100 mp si 150 mp, unde chiria poate ajunge la 1.000 de euro - 1.800 euro. Acestea nu sunt in mod special in cladiri de birouri, sunt in apartamente de bloc sau vile.

 Citeste continuarea articolului - pagina 2

 

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii