Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti:

                                                                                                                                 Sursa: Esop Consulting
 

Subinchirierea
O tendinta care se contureaza anul acesta pe piata este subinchirierea. Pentru ca in 2008 multe companii care s-au mutat in sedii noi au optat pentru un surplus de spatiu ca masura de siguranta pentru extindere, in 2009 acestea pot exploata respectivele spatii pentru optimizarea cheltuielilor.

In zona de nord a Bucurestiului, cu acces facil la metrou, exista oferte de clasa A cu suprafete de peste 6.000 mp pe nivel, iar proprietarii acestor cladiri au inteles ca cererea este foarte scazuta, ei oferind aceste spatii incepand cu 14 euro/mp, mentenanta de 3,5 euro/mp si locul de parcare subteran la 100 de euro/lunar. In plus, sunt dispusi sa compartimenteze aceste spatii incepand cu suprafata de 500 mp. Repozitionarea in acest fel pe piata ii va ajuta sa-si inchirieze spatiile cu succes”, spune Stefania Trandafir.

Tendinte in 2009
Specialistii considera ca valoarea chiriilor va scadea si in a doua parte a acestui an, existand posibilitatea ca tendinta sa se mentina pana in 2010. Reprezentantii Esop Consulting aprecieaza o scadere a chiriilor situata intre 5% si 10%. 

Totodata, consultantii spun ca este posibil ca cererea sa continue si ea tendinta de scadere pe fondul unei degradari a situatiei economice, pana la sfarsitul anului 2009, fiind posibila o scadere de 5% - 10% a cererii pe segmentul IMM-urilor si 15% - 20% pe segmentul corporate.

Spatii disponibile pe piata
Piata birourilor ofera in prezent atat spatii in cladiri nou livrate, cat si birouri in cladiri ce urmeaza sa fie livrate in 2009. Disponibile sunt cele de tip open space, fara partitionari si cablare, cat si spatiile oferite la subinchiriat de companiile care isi restrang activitatea. Acestea din urma sunt deja partitionate si cablate, oferind, in unele cazuri, si mobilier.

Pentru Bucuresti, chiriile variaza intre 20 de euro - 24 de euro/mp/luna pentru zonele centrale sau zonele de business, ajung la 14 euro - 18 euro/mp pe luna in cazul zonelor semi-centrale si coboara la 10 euro - 14 euro/mp/luna pentru zonele de periferie.

Reprezentantul Colliers International spune ca in Bucuresti s-au livrat si urmeaza sa se livreze pana la sfarsitul anului aproximativ 30 de cladiri noi insumand o suprafata de 450.000 mp. Din aceasta suprafata, 260.000 mp au fost deja livrati in prima parte a anului.


Cladiri de birouri ce urmeaza sa fie livrate in Bucuresti, in T3 - T4, 2009:

Suprafata

inchiriabila

                                                                                                                                        Sursa DTZ Echinox

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.