Moment bun pentru cei care cauta spatii industriale
Consultantii imobiliari spun ca rata de neocupare pe segmentul industrial a crescut cu 10% - 15% in ultimul an, iar chiriile au scazut in medie cu aproximativ 10%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, acesta este un moment potrivit pentu cautarea unui spatiu industrial sau pentru renegocierea contractului.
“Si in acest sector, ca de altfel in tot sectorul de real estate, exista mai multe spatii disponibile, rata de neocupare crescand cu 10% - 15% in ultimul an, deoarece multe companii fie s-au retras de pe piata, fie s-au relocat in spatii mai mici si mai mai ieftine”, spune pentru startups.ro Costel Alecu, manager departament retail si industrial la compania Regatta.
El spune ca in acest moment chiriasii sunt cei care “fac legea” si, pe langa oferta mai mare de spatii disponibile, potentialii chiriasi beneficiaza in prezent si de proprietari mai flexibili si mai dispusi la negocieri.
“Procentele pana la care se poate negocia sunt mult mai mari ca anii trecuti”, adauga Alecu.
Alte avantaje sunt legate de clauzele din contractul de inchiriere, care, comparativ cu perioada exploziei preturilor in imobiliare, erau mai restrictive.
“Daca ne uitam cu doi - trei ani in urma, gasim contracte conform carora chiriasii nu aveau voie sa rezilieze contractul pentru perioade foarte lungi de timp (trei - cinci ani), costurile de property management nu erau transparente, iar chiriasii aveau foarte multe obligatii. In prezent, aceste aspecte pot fi transformate intr-un avantaj pentru chirias, iar situatia pietei il indreptateste sa faca acest lucru”, precizeaza Alecu.
Cine este avantajat
Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department la DTZ Echinox considera ca acest moment ar fi prielnic pentru companiile care doresc sa se relocheze sau pentru cele carora le expira contractele actuale de inchiriere, indiferent de dimensiunea firmei.
Unii specialisti imobiliari spun ca acesta este un moment bun pentru inchiriere mai ales in cazul companiilor mari, care pot obtine conditii foarte bune, atat financiare, cat si contractuale. Si firmele mici pot gasi spatii la preturi bune, insa expertii imobiliari spun ca riscurile in acest caz sunt mai crescute.
“O companie mica, chiar daca are o pozitie relativ buna pe piata, degeaba obtine niste reduceri, daca nu are un business plan foarte bine pus la punct, fiind expusa la riscuri mai mari decat o companie mare, care beneficiaza de o stabilitate si o siguranta financiara mult mai mari”, spune consultantul companiei Regatta.
Achizitia unui spatiu industrial
“Din punct de vedere al procesului de cumparare, prea putine companii sau investitori iau in calcul achizitiile, deoarece acest lucru implica o imobilizare foarte mare a resurselor financiare si nimeni nu vrea sa piarda avantajul cash-ului. Bancile nu mai sunt nici ele foarte deschise si din acesta cauza piata vanzarilor se afla la un nivel mult mai de redus decat piata inchirierilor”, spune Alecu.
Totusi, companiile pot lua in considerare varianta de a inchiria cu optiunea de a cumpara proprietatea dupa un termen scurt agreat. Irina Iliescu, Industrial Agency Consultant la King Sturge, spune ca aceasta decizie este luata in special de catre acele companii care investesc in echipamente si utilaje costisitoare. Ea spune ca, daca nu exista optiunea de a cumpara, atunci termenii agreati la inchiriere vor fi in intervalul a 10 - 15 ani.
In cazul cumpararii de spatii industriale, preturile de vanzare pot varia intre 400 de euro si 700 de euro pe mp, in functie de zona, de tipul cladirii, caracteristicile acesteia, vechime etc, potrivit datelor King Sturge. In opinia Irinei Iliescu, preturile cerute de proprietari sunt inca raportate la costul investitiei.
Pretul de inchiriere
Pretul de inchiriere pentru spatiile logistice variaza intre 3,5 euro si 5 euro pe mp, insa valoarea depinde de tipul cladirii, de amplasare, de infrastructura, de durata contractului si de facilitatile oferite. Potrivit King Sturge, in cazul Bucurestiului, preturile estimative de inchiriere sunt cuprinse intre 4 euro si 4,5 euro pe mp pentru cladirile amplasate in zonele de prin rang si de 3 euro sau 3,5 euro pe mp pentru cele amplasate de plan secund.
In ceea ce priveste spatiile vechi industriale situate in Capitala, datele King Sturge arata ca pretul de inchiriere pentru acestea ajunge la 3 euro - 4 euro pe mp, in functie de facilitati.
“La 3,5 euro pe mp se poate inchiria un spatiu fara amenajari, care se afla intr-o zona mai greu accesibila, nu are conexiuni foarte bune din punct de vedere al potentialului de new business. La 4,5 euro pe mp vorbim de un parc logistic si o conexiune foarte buna cu clientii. Spatiile care se inchiriaza cu 5 euro pe mp sunt de regula mai mici, intre 500 mp si 1.000 de mp, cu conditii foarte bune, conexiuni foarte rapide, independenta mare”, spune Alecu.
In ceea ce priveste spatiile logistice la nivel national, Rodica Tarcavu spune ca tranzactiile se fac mai mult direct si exista in general alt tip de proiecte, preponderent cele de clasa B, unde chiriile sunt mai mici.
“In alte orase din tara, pretul chiriilor variaza intre 2 euro si 3 euro pe mp, insa daca ne referim la parcuri logistice noi, chiriile pot ajunge la nivelul de 4 euro - 4,25 euro pe mp, in functie de standardul calitativ al constructiilor”, spune Irina Iliescu.
Evolutia preturilor
Specialistii imobiliari considera ca, in conditiile in care piata se dinamizeaza si volumul tranzactiilor va creste, pe fondul evolutiei vanzarilor, in cel mai bun caz, chiriile se vor mentine la nivelul din prezent.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Rata de neocupare pe segmentul industrial a crescut cu 10% - 15% in ultimul an.
Chiriile spatiilor logistice au scazut in medie cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea numarului de spatii disponibile ii face pe proprietari mai flexibili si mai dispusi la negocieri.
In Bucuresti, pretul de inchiriere pentru spatiile logistice variaza intre 3,5 euro si 5 euro pe mp.
In alte orase din tara pretul chiriilor variaza intre 2 euro sau 3 euro pe mp, dar ajunge la 4 euro sau 4,25 euro pe mp.
Preturile de inchiriere nu vor mai scadea intr-un ritm atat de accentuat ca pana acum.
Segmentul logistic ofera spatii mari, in mare parte ramase libere in urma relocarilor chiriasilor spre spatii mai mici.
In Timisoara, Arad si Ploiesti, suprafata depozitelor construite in fiecare oras depaseste 150.000 mp - 200.000 de mp.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.