Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

In urmatoarea perioada, desi presiunea asupra preturilor va fi mare, preturile de inchiriere nu vor mai scadea intr-un ritm atat de accentuat ca pana acum. Aceasta presiune va fi resimtita in special de proprietarii spatiilor mari, nu foarte bine plasate, spatii foarte greu de compartimentat, care nu beneficiaza de o infrastructura foarte buna, si care nu ofera niste conditii avantajoase”, spune Costel Alecu.

Irina Iliescu spune ca preturile vor evolua in functie de rata de neocupare a spatiilor logistice si in functie de recuperarea investitiilor facute pentru acest tip de spatii.

Bineinteles ca in cazul parcurilor logistice care se afla acum in faza de constructie, costurile legate de materialele de constructie reprezinta un factor care poate influenta aceste preturi”, adauga specialistul King Sturge.

Spatii disponibile
In prezent, segmentul logistic ofera spatii mari, in mare parte ramase libere in urma relocarilor chiriasilor spre spatii mai mici. Acestea sunt disponibile si ca o consecinta a unor renegocieri esuate realizate de proprietarii care nu s-au adaptat noilor conditii impuse de piata.

In prezent, spatiile disponibile din piata de logistica/industrial sunt reprezentate de parcuri logistice la standarde europene, construite in ultimii 1 - 5 ani si care detin depozite care au fost eliberate de fosti chiriasi si urmeaza a fi reinchiriate, totodata parcuri logistice care au fost livrate anul trecut, care au ramas neocupate si depozite mai vechi, din incinta marilor parcuri industriale, care fie sunt in proces de renovare fie au ramas intr-un stadiu de la care necesita investitii din partea ocupantului”, spune Irina Iliescu.

Specialistul King Sturge spune ca acestea din urma pot fi valorificate pe termen scurt sau pot fi demolate si reconstruite dupa noi specificatii. Consultantul DTZ Echinox spune ca se pot gasi, de asemenea, solutii flexibile pentru suprafete de la 500 mp - 1000 de mp pana la 5.000 de mp. In ceea ce priveste spatiile de peste 5.000 de mp comasate intr-un singur depozit, acestea sunt mult mai putine, existand pe piata doar cateva optiuni.

In Romania, putem discuta despre un stoc bine definit de depozite moderne in vestul tarii  - Timisoara si Arad, precum si in Ploiesti - un important oras industrial si nod de legatura intre toate regiunile. In fiecare din cele trei orase estimam ca suprafata depozitelor construite depaseste 150.000 mp - 200.000  de mp”, precizeaza Rodica Tarcavu.

Desi tranzactiile din primele trei trimestre din 2009 au fost nesemnificative, expertii imobiliari se asteapta ca, incepand cu octombrie, companiile sa inceapa sa ia decizii in acest sens, dupa evaluarea optiunilor existente pe piata de spatii logistice.

Spatii in curs de livrare
Potrivit datelor furnizate de King Sturge, exista cateva parcuri logistice noi care sunt deja in faza de constructie a primelor unitati si care urmeaza a fi livrate catre sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010. Zonele in care acestea urmeaza a fi livrate sunt Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Timisoara, Constanta, Pitesti etc.

Proiecte care urmeaza sa fie livrate pe piata:

Sursa: King Sturge

Totusi, in contextul unei inflatii de spatii disponibile in prezent, specialistii imobiliari sustin ca tendinta pe piata este sa se finalizeze doar proiectele incepute care au finantare si clienti.

Pana cand aceste spatii disponibile nu vor fi absorbite, dezvoltatorii nu vor mai construi, pentru ca nu exista chiriasi pentru ele. In acest context, in urmatorul an nu intrevad o emulatie in sectorul logistic”, spune consultantul Regatta.

In opinia consultantului DTZ Echinox, dezvoltatorii asteapta relaxarea conditiilor financiare acordate de banci si o crestere a consumului intern pentru a decide sa construiasca speculativ.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Rata de neocupare
pe segmentul industrial a crescut cu 10% - 15% in ultimul an.
Chiriile spatiilor logistice au scazut in medie cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea numarului de spatii disponibile ii face pe proprietari mai flexibili si mai dispusi la negocieri.
In Bucuresti, pretul de inchiriere pentru spatiile logistice variaza intre 3,5 euro si 5 euro pe mp.
In alte orase din tara pretul chiriilor variaza intre 2 euro sau 3 euro pe mp, dar ajunge la 4 euro sau 4,25 euro pe mp.
Preturile de inchiriere nu vor mai scadea intr-un ritm atat de accentuat ca pana acum.
Segmentul logistic ofera spatii mari, in mare parte ramase libere in urma relocarilor chiriasilor spre spatii mai mici.
In Timisoara, Arad si Ploiesti, suprafata depozitelor construite in fiecare oras depaseste 150.000 mp - 200.000  de mp.

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.