Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Cum se face selectia firmelor
Fiecare incubator poate gazdui in jur de 20 de firme.
In prezent, se desfasoara procesul de selectie pentru firmele din incubatorul din Targu Mures.
Mircea Mocanu spune ca selectia pentru acest incubator s-ar putea finaliza in septembrie, deoarece are loc intr-o perioada in care activitatea de afaceri este redusa si pentru ca depinde numarul de cereri primite si de viabilitatea acestora.
"In incubatorul din Targu Mures au existat o perioada niste cursuri de pre-incubare, facute la nivel national, precum si unul recent, de antreprenoriat pentru femei, care au fost incurajate sa-si depuna aplicatiile. Speram ca in ciclul de incubare pe Targu Mures sa fie mai multe afaceri dezvoltate de femei. Ponderea barbatilor este mai mare, si ca manageri, si ca angajati, dar ponderea este undeva pe la 43%, peste media europeana", spune Mircea Mocanu.
Tot in acest an va incepe selectia si pentru Mangalia, Satu Mare si Alba Iulia (al doilea ciclu de incubare).
Fata de acum patru ani, anul trecut, cand s-a facut selectia pentru al doilea ciclu de incubare, au fost depuse mai putine solicitari.
De exemplu, la Brasov, in 2006, s-au depus 80 de solicitari, iar anul trecut 30 de cereri si perioada de selectie s-a prelungit pentru ca nu toate cererile erau eligibile.
"Paradoxal. Te-ai astepta ca acum cand nu sunt locuri de munca, cineva care a fost dat afara dintr-un loc de munca sa-si caute ceva pe cont propriu, dar, se pare ca oamenii nu sunt dispusi sa riste sau nu au incredere. Nu ar avea nevoie de multi bani, pentru ca in incubator le este asigurat minimul necesar, iar ei trebuie sa se gandeasca la dezvoltarea afacerii, la clienti, la beneficiari, la parteneriate de afaceri. In principal, motivatia de a veni intr-un incubator de afaceri nu ar trebui sa fie cea financiara, ci de a dezvolta o afacere si de a avea o idee profitabila, pe care o pot creste si duce la bun sfarsit", precizeaza Mircea Mocanu.
Rezultatele de pana acum ale programului
Pentru primele trei incubatoare deschise, primul ciclu de incubare s-a incheiat anul trecut.
"Rata de succes a programului a fost de 84% - 85%, din cele 57 de firme incubate, numarul de locuri de munca fata de stadiul initial a crescut intre 50% si 1.500%. In cele trei incubatoare s-au creat 173 locuri de munca, pe langa cele trei minime pe care trebuie sa le creeze (n.red. - in total 261). Din celelalte 15% firme numai una a dat faliment inainte de termen, iar restul au ramas pe linia de plutire", adauga Mircea Mocanu.
Dupa cei trei ani, in jur de 90% din firme au plecat din incubatoare.
In primii doi ani de incubare, cifra de afaceri totala a crescut cu aproximativ 32,6 milioane de lei, generand un profit mediu de 6%.
"Primii doi ani sunt cruciali pentru ei. In primul an, firmele au o activitate foarte scazuta, in al doilea an din ce in ce mai crescuta si de-abia in al treilea an reusesc sa atinga performanta", mai spune Mircea Mocanu.
Firmele din cele trei incubatoare desfasora activitati in industria alimentara, a lemnului, auto, ambalajelor, publicitate si constructii.
"Sfantul Gheorghe este unul dintre cele mai profitabile incubatoare. Intre cele trei incubatoare, ca nivel de performanta, ordinea este Sfantul Gheorghe, Alba Iulia si Brasov. Pentru numarul de locuitori, Sfantul Gheorghe are afaceri foarte prospere si ca municipiu are extraordinar de mult potential pe antreprenoriat", adauga Mircea Mocanu.
Dezvoltarea incubatoarelor de afaceri
In cadrul programului, autoritatile locale au obligatia ca timp de zece ani sa nu schimbe destinatia spatiului pe care il pun la dispozitie pentru incubator, garantand astfel minim trei cicluri de incubare.
"Cand se termina fondurile guvernamentale pentru acest program, la sfarsitul lui 2012, ele sunt asigurate in continuare ori din fonduri structurale, ori din fondurile autoritatii locale, ori incubatorul trebuie sa se transforme intr-o unitate private si sa perceapa chirie, dar suficient cat sa se poata intretine ca firma", spune Mircea Mocanu.
Dupa inchiderea programului, variantele de continuare ale acestuia sunt de a obtine fonduri structurale prin Asociatia Incubatoarelor de Afaceri (AIA), care urmeaza sa fie infiintata in cursul acestei veri. Initial, asociatia va include trei dintre cele patru incubatoare deschise prin programul national.
"Asociatia nu va include doar incubatoarele dezvoltate cu ajutorul Natiunilor Unite, ci si pe cele dezvoltate la inceputul anilor '90 - 2000, prin Banca Mondiala, pe PHARE. In total, am identificat 84 de incubatoare in tara, dintre care doar in jur de 40 sunt functionale la capacitatea maxima. Speram ca asociatia sa includa toate incubatoarele inca functionale si, ulterior, sa depuna proiecte pe fonduri structurale, pe care sa le distribuie membrilor pentru training-uri, echipamente, diverse alte programe", detaliaza Mircea Mocanu.
Unele din celelalte incubatoare functioneaza in cadrul unor parcuri industriale, altele sunt subordonate Camerelor de Comert si Industrie sau sunt in cadrul unor universitati.
Alta varianta de a continua programul este ca incubatorul sa fie preluat de o companie care sa se ocupe de administrarea lui. O astfel de situatie este deja la Brasov, unde autoritatea locala a vandut spatiul incubatorului catre firma - administrator, care are obligatii administrator de incubator atata timp cat este in program.
"La terminarea programului va merge pe cerere si oferta. In acelasi timp, administratorul se poate transforma intr-un business angel - poate cumpara actiuni in cadrul companilor din incubator", adauga Mircea Mocanu.
A treia varianta este sustinerea incubatorului de catre autoritatea locala.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Din acest an, firmele selectate pentru prima data in incubatoarele de afaceri primesc o alocatie financiara nerambursabila de 20.000 de lei, din care cel mult 30% pentru consultanta, iar restul pentru echipamente.
Acum cinci ani, a fost lansat un program pentru infiintarea de incubatoare, finantat in proportie de 90% de guvernul Romaniei si 10% de PNUD.
Pana acum, prin acest program s-au deschis patru incubatoare (Sfantul Gheorghe, Brasov, Alba Iulia si Targu Mures), doua vor fi inaugurate in acest an (Mangalia si Satu Mare) si ultimele doua in primavara anului viitor (Campia Turzii si Dorohoi).
Pentru a fi acceptate intr-un incubator, firmele trebuie sa fie infiintate de cel mult doi ani si in primul an de incubare sa ajunga la minimum trei angajati, trebuind sa mentina acest numar pe toata perioada incubarii.
Fiecare incubator poate gazdui in jur de 20 de firme, in ultimul timp tot mai putine start-up-uri solicitand inscrierea.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 19 Iulie 2010 la ora 23.11